petak, 31. svibnja 2013.

Kruh i marmelada na drugačiji način

Nisam uopće znala kako ću stići bilo što napraviti vezano za kruh. Ovaj peti mjesec mi je bio totalno nabrijan, na poslu gužvetina, rođendani, radovi u vrtu i sve ostalo što me odvlačilo od šparheta.  Tema koju nam je zadala Nevena  s bloga Hleb i Lale u igrici Ajme, koliko nas je mi je totalno bila zanimljiva. Mislila sam i ovo i ono, ali je došao zadnji dan u mjesecu a ja nisam ništa napravila, a silno sam željela. Jutros sam rekla, danas je zadnji dan i nešto moram skemijati.  Djecu sam zaposlila nekim kreativnim setom a sebe kreativnim kuhanjem. Recept je jako jednostavan, ali ta jednostavnost nije pomutila i ukusnost.. Nisam znala kako da ga nazovem, a pošto idu samo krušne mrvice, šećer i jagode nazvala sam ga Kruh i marmelada na drugačiji način


Kruh i marmelada na drugačiji način

100 g krušnih mrvica
75 g maslaca
30 g smeđeg šećera
500 g jagoda
vanilin šećer
šećer za jagode po želji
ovo je količina za 4 čaše, ja sam naknadno dodavala za još dvije,
malo sam se preračunala



Na maslacu prepržiti krušne mrvice, zatim dodati šećer i pustiti da se rastopi. Cijelo vrijeme miješati.  U drugoj padeli kuhati jagode sa šećerom i vanilin šećerom. Ne skroz raskuhati. Sve malo prohladiti.
U čaše slagati red mrvica, red jagoda i na kraju mrvice. Aranžirati sa svježim jagodama i metvicom

ponedjeljak, 27. svibnja 2013.

Bazga

Imam sreće što je jedna velika livada ispred moje kuće puna koprive, divljeg radića i bazge.  Samo koraknem i eto bogatstva. Koprivom i divljim radićem sam se bavila dok nisu pokosili a sad je red na bazgi. To ljekovito stablo ne bi nikako trebalo biti zanemareno jer je u potpunosti iskoristivo. 



Cvijetovi se beru za sunčana dana zbog dragocijenog peluda i mogu se spremati za sirup, čaj ili ih se može pohati. Od ploda koji nastane u jesen a tamnocrvene je boje mogu se raditi pekmezi, kompoti ili likeri. Treba napomenuti da su bobice otrovne sirove. Kora se također može brati u jesen i sušiti za čaj.  Željezo, natrij, kalij, eterična ulja, tanin, vitamin C, vitamini B i A... neki su od ljekovitih sastojak ove prekrasne biljke. Bazgu povezujemo najviše s bolestima respiratornog sustava. Blagi je laksativ pa ju je preporučeno uzimati kod crijevnih i probavnih poremećaja, a ugodna je okusa, što posebno vole djeca.

Radila sam sirup od cvjetova bazge, a dio sam stavila sušiti za čaj koji će dobro doći mojoj djeci u zimu kad počnu prehlade.

 SIRUP


30 cvjetova bazge

2 kg šećera

2 žlice limuntusa

3 litre vode

U hladnu vodu potopiti cvjetove bazge čim se uberu i pustiti ih namakati 24 sata. Drugi dan procjediti  kroz gazu, dodati šećer i limuntus. Pustiti da se šećer otopi. Povremeno promiješati. Kada se šećer rastopio točiti bazgu u oprane boce.
Veći dio stavljam u plastične boce i zamrznem. Tako imamo prekrasan sirup tokom cijele godine.

ponedjeljak, 13. svibnja 2013.

40-ti...Ferrero torta

Ja ne želim biti star, bojim se starosti...bile su to riječi mog dragoga kad se pribižavala 40-ta. Ja sam totalno suprotan tip od njega. Osjećam se bolje nego ikad, imam energije, brige su se svele na minimum i uživam u svakoj sekundici. Mislim da je čovjek star koliko se osjeća starim i isto toliko mlad. Netko je star i s dvadeset...Neke male slabosti i nove tegobe koje nisu bile prije deset godine obrišem optimizmom i krenem dalje bez osvrtanja. Naravno da prođu ili se smanje. Ljudi se od silnog stresa više ne smiju a ni sami nisu svjesni da je to lijek. Okrenuti se oko sebe, pogledati prirodu, duboku udahnuti i reći...život je lijep.
Ovaj vikend proslavili smo jubilarac mog muža i dokazali da još možemo tulumariti, pjevati i zabavljati se iako smo ušli u peto desetljeće. Energije nije falilo. 
Moj poklon osim ljubavi, bila je jedna sexi tortica.



Podloga je rađena po ovom receptu ferrero torte, cickice sam radila oblažući roladicama staklene posudice i napunila pudingom. Konačni rezultat je tu...

TORTA
biskvit
3 jaja
3 žlice šećera
1 vanilin šećer
6 dkg čokolade za kuhanje
1 žlica krušnih mrvica
3 žlice brašna
1 prašak za pecivo
3 žlice mljevenih lješnjaka
1/3 maslaca (1/3 od 250g)
1 dcl nesquicka ili mlijeka

biskvit 2 :
kao biskvit 1
biskvit 3 :
kao biskvit 1

krema :
1/2 litre slatkog vrhnja za šlag
400 grama Nutelle
500 grama mascarponea
6 žlica mljevenih lješnjaka
6 žlica mljevenih napolitanki od lješnjaka

Priprema
biskviti:
Izraditi bjelanjke u čvrst snijeg. U jednoj zdjelici otopiti čokoladu i maslac. Posebno izraditi žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati krušne mrvice, brašno, prašak za pecivo i lješnjake. Zatim dodati maslac i čokoladu, i na kraju snijeg od bjelanjaka. Papir za pečenje posuti sa žlicom mljevenih lješnjaka i žlicom krušnih mrvica…na to istresti smjesu i peći u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva cca 15 minuta.
ponoviti isto za 2.i 3.biskvit
smjesa je za kalup dimenzija cca 26*34cm
krema:
Izraditi slatko vrhnje u to dodati mascarpone i nutellu. Mljeveni lješnjaci i mljevene napolitanke mogu se umiješati u fil, a mogu se posipati po filu….prema želji
Slagati:
biskvit…natopljen nesquikom ili mlijekom
pola fila
na fil posuti po 2 žlice mljevenih lješnjaka i mljevenih napolitanki (ako nisu umiješane u fil)
biskvit…natopljen nesquikom ili mlijekom
pola fila
na fil posuti po 2 žlice mljevenih lješnjaka i mljevenih napolitanki (ako nisu umiješane u fil)
biskvit
gore šlag ili čokoladna glazura…po želji posuti lješnjacima ili čokoladom…

Ja sam prekrila ticinom...

Zbog vrućine ticino mi se dosta rosio ali nije ništa probilo i bila sam zadovoljna