nedjelja, 30. lipnja 2013.

Šumsko voće - Ajme, koliko nas je

Ovaj vikend mi je bio totalno udaran, moja nećakinja je slavila 5 godina,  a ja sam bila zadužena kao i uvijek za tortu, no o tome u nekom drugom postu. Negdje mi se stalno vrtilo po glavi da mi ističe rok za igrcu Ajme koliko nas je i temu šumsko voće koju su zadali domaćini s bloga foozdarije. Tražila sam neki skroz jednostavan recept i odluka je pala na muffine. Kako u vrtu imamo zrele samo maline i ribizle, (jagode smo obrali) moja ulaznica je svedena samo na ta dva voća. Nisu ispali baš onako kako sam zamislila jer je sve brzinski potrafljano samo da sudjelujem, a o fotografiji da i ne govorim. Od najlošijih sam odabrala manje loše. Odnjela sam i njih na roćkas, niko ih nije ostavio znači da su bili fini, pogotovo onima koji vole malo kiselkasto.

 

Muffini od ribizla i malina 

  • 400 g malina  i ribizla
  • 1 jaje
  • 75 ml ulja
  • 200 g svježeg sira
  • 200 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • sol
  • 130 g šećera
  • 3 žlice sirupa od mente
Brašno, prašak za pecivo, 100 g šećer i sol pomiješati u jednoj zdjeli a u drugoj jaje, ulje i svježi sir. Na kraju oprezno dodati 200 g malina. Ja sam ih miksala ali bilo bi bolje da ostanu u komadu. Staviti peći 20 minuta. Kad su pečeni izmiksati 30 g šećera, maline, ribize i sirup od mente. Preliti preko muffina, može i u tanjem sloju nego sam ja nartafljala, ljepše će izgledati. I to je to...


petak, 14. lipnja 2013.

Trešnje


Baš sam se razveselila kad nam je šogor rekao da šalje trešnje iz Drniša. U transportu su se dosta oštetile tako da sam dio bacila, dio smo pojeli a dio sam očistila za kolač. Malo sam prosurfala u potrazi za nekim jednostavnim kolačem. Odluka je pala na kolač s grizom i trešnjama. Recept je preuzet s coolinarike.
Taj dan mi je dolazila i prijateljica u posjetu pa je to bio još jedan dobar razlog za slatkišem.


Najviše me namučilo vađenje koštica. Mama mi je dala neku ruzinavu spravu za otkoštavanje koja je pukla odmah nakon par trešanja. I ajmo sve na ruke. Ali trud se isplatio. Kada se ispekao izrezala sam ga na trokutiće i okrajke odnjela djeci van na probu. Ej...nestalo je za sekundu, djeca su navalila i na ovaj tanjur za goste, morala sam ih zaustaviti jer ne bi ništa ostalo.
 

Kolač sa trešnjama i grizom

  • 4 žutanjka
  • 4 bjelanjka
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 g pšeničnog griza
  • 2 dcl kiselog vrhnja
  • malo soli
  • 300-5oo g trešanja
 
Pećnicu ugrijte na 200 C. Očisiti trešnje od koštica.
Od bjelanjaka istući čvrsti snijeg, žutanjke, šećer i vanilin šećer mikserom izraditi pjenasto, zatim dodati vrhnje,malo soli i griz i izmješamo, a onda lagano sa kuhačom umiješamo snijeg od bjelanjka.
Smjesu ulijemo u manji četvrtasti kalup koji smo namazali maslacem i pobrašnili brašnom ili obložili pek papirom. Smjesu poravnati i po površini rasporediti trešnje i staviti peći u zagrijanu pećnicu oko 35 min (ovisi o pećnici,provjerite čačkalicom)
Pečeni kolač izrezati na trokutiće ili kockice,prije posluživanja posipati šećerom u prahu!

 


Gosti su uzeli par komadića, a ostalo opet djeca. Pojelo se do zadnje mrvice u rekordnom roku. Djeca su rekla...mama slijedeći put tri pleha! Što je najvažnije kolač uopće nije jako sladak.
Slike ovog kolača prvi put su nastale vani. 
Prije mjesec dana fotkala sam i svoj kamenjar i nikako da stavim te fotke, pa evo krenimo...







 

Jaglaci i potočnice oko stabla masline...


 

Lavanda sa neobičnim cvijetom....



 

Majčina dušica u punom cvatu...


subota, 8. lipnja 2013.

Sirup od mente

Kad sam prijateljici Andreji poklonila bocu sirupa od bazge, ona me pitala da li sam ikad radila sirup od mente. Nije mi to uopće palo na pamet, ali sam rekla čim dođem doma radim. Tako je i bilo. Mama i ja smo požele metvicu, dio sam stavila sušiti, dio stavila u rakiju (to ću objaviti nakon 40 dana stajanja), dio u sirup i dio odnjela na posao.  Kamilicu sam isto tako povezala. okrenula i stavila sušiti. Najesen ću raditi male paketiće za čajeve.



Prosurfala sam malo i pretražila recepte. Žene su se uglavno bunile da sirup nema neku boju pa su stavljale aromu radi boje. To me ponukalo da mentu izmiksam. Što se tiče količine, ni to nisam bila sigurna. Uzela sam zdjelu od multipraktika i unutra stavljala listiće mente. Kad sam je napunila stavila sam miksat. Znači količina mente je ona koja ide u multipraktik. Kad sam to izmiksala stavila sam je u 3 litre vode i pustila 24 sata da se namače.


Slijedeći dan procijedila sam kroz gazu i bila presretna kad sam vidjela zelenu boju. Da to je to, probala okus, podsjećalo je na čaj. Dodala sam 2 kg šećera i par žlica limuntusa. Povremenim miješanjem, šećer se rastopio i sirup od mente je bio spreman za pretakanje. Okus je sličan zašećerenom čaju od mente. Jako paše limun ovako cijeli. Živjeli!