ponedjeljak, 30. lipnja 2014.

FBI rukavice - u gostima kod Suzane

U okviru igrice FBI rukavice istraživali smo Suzanin blog Taste of life.
Bila sam sva sretna kada je odabran ovaj blog jer nisam nikada radila lisnata peciva i pogače pa je ovo bila prilika. Od svega što sam zabilježila za isprobavanje napravila sam tri jela,  ali ni jednu pogaču,  sigurna sam da će biti još prilika.
Prvi isprobani recept bio  je odmah na početku mjeseca:



Odličan, precizan recept, nestali su u trenu, a muž je samo vikao...što nam radiš, doći ćemo na sto kila.

Drugi recept su bile:



Skoro svaki vikend djeca imaju turnir u tenisu. Cijeli dan budemo na terenu i uvijek nešto spečem da djeca mogu svako malo prigristi. Tako su na red došle i ove kiflice. Na večer sam ih spremila i punila pola slatke, pola slane. Znala sam da neće biti iste kao kad ih se odmah ispeče, ali smo sve smazali. Na žalost ujutro prije turnira nisam se sjetila pofotkati ih gotove. Tako da je fotka samo pripreme.

I za kraj...


Ovu štrudlicu sam radila prijateljici koja me prvi put posjetila u mom domu. Svima je bila jako fina, ali ne mogu vam opisati koliko su djeca bila presretna što se puding kojeg gotovo nikada ne radim,  našao u kolaču.



Hvala Suzani na svim divnim receptima i moram reći preciznim i detaljno objašnjenim!

petak, 20. lipnja 2014.

Liker i čokoladni kolač od višanja bez brašna


Dobila sam kašetu domaćih višanja, nekako u nezgodno vrijeme. Imala sam hrpu toga na pameti ali vremena ni za lijek. Nažalost dosta ih je propalo, nešto se pojelo, veći dio sam stavila u liker, one lošije u kolač i napravila malo soka. Djeca su tu odigrala veliku ulogu čišćenja koštica koliko su mogle i koliko im se dalo.


LIKER OD VIŠANJA

1  kg višanja
70 dl loze
70 dkg šećera

Slagati red višanja, red šećera, zaliti lozom i staviti 40 dana na sunce. Po potrebi promiješati šećer da se otopi.

 

ČOKOLADNI KOLAČ S VIŠNJAMA BEZ BRAŠNA

350 g očišćenih višanja
2 žlice krušnih mrvica
100 g čokolade za kuhanje
5 jaja
150 g šećera
150 g mekog maslaca
200 g mljevenih oraha


Pećnicu  zagrijati na 180 stupnjeva. Naribati čokoladu, samljeti orahe. Ostaviti malo oraha za posip. Žumance odvojiti od bjelanaca. Omekšali maslaca staviti u zdjelu i stući sa 100 g šećera, 50 g ubaciti u bjelance. Žumanjke dodavati jedno po jedno. Čokoladu pomiješati s usitnjenim orasima,krušnim mrvicamai  staviti na smjesu od maslaca i jaja, promiješati i lagano dodati stučene bjelanjke. Tijesto staviti u kalup za pite, rasporediti višnje po njemu peći oko 50 minuta. Isključiti pećnicu i ostaviti da se odstoji još 10 minuta u pećnici. Izvaditi i pustiti da se ohladi. Posuti orasima i šećerom u prahu


Pokušala sam napraviti i sirup, ali su višnje očito predugo stajale i sirup nije uspio.

petak, 13. lipnja 2014.

Ručak za prijateljicu

Znamo se....pa jako dugo...blizu tri desetljeća. Prijateljstvo nisu raskinule ni daljine,  ni vrijeme. Uvijek se nađemo na našem otoku i onda kad nismo imali djecu i sada kad su nam djeca veća velika. No danas smo se prvi put našle kod mene. Nikad nisam kuhala za nju, a još veći izazov danas je bio što skuhati jer ima zdravstvenih problema.

Znaš ono kad ti sve teško padne na želudac...razmišljajući, tražeći, odlučila sam. Kao prvo skuhala sam čaj od đumbira (kojeg sam zaboravila poslužiti, ostat će meni sutra za pijuckati). Zatim juhicu od prosa, tikvica, celera, mente i peršina sa suncokretovim sjemenkama, za glavno jelo piletinu mariniranu u jogurtu, a kao prilog kus kus sa prepečenim tikvicama i tahinijem. Desert sam se odlučila raditi, ne dijetni već štrudlu s pudingom po Suzaninom receptu jer moram isprobavati recepte s njezinog bloga.

ČAJ OD ĐUMBIRA



Komad đumbira tanko narezati i kratko prokuhati u litri vode. Pustiti poklopljene da se ohladi. Dosta je jak, pa ako želite možete ga razrijediti vodom. Dodati po želji med, ali ga je najbolje piti samoga. Tu možete pročitati za što je sve  đumbir dobar.


JUHICA  OD PROSA I TIKVICA

Ovo je dobitna kombinacija za moju djecu, a proso odličan za organizam. Također možete pročitati koliko je proso zdravo i bitno je da nema glutena za sve one kojima smeta. 
Narezati dva češnja češnjaka, dodati 3/4 šalice prosa, tri tikvice narezane na kockice i par listova celera. Sve malo okrenuti na maslinovu ulju, posoliti, popapriti i zaliti vodom. Količina vode ovisi o tome koliku gustoću volite. Pustiti da se kuha oko 15 minuta i usitniti štapnim mikserom. Dodati nasjeckanu mentu i peršin. Suncokretove sjemenke prepržiti na suhoj tavi i poslužiti uz juhu. Ova juha je dobra i sljedeći dan mlaka ili hladna.


PILETINA S PROSOM, TIKVICAMA I TAHINIJEM

Pileća prsa posoliti, popapriti i marinirati u jogurtu i maslinovom ulju. Pustiti u frižideru da odstoji sat vremena. (dobiva se na sočnosti krtih pilećih prsiju). Pola šalice kus kusa preliti zasoljenom kipućom vodom da prekrije i pustiti da odstoji oko 15 minuta. Tikvice oguliti (ako imate neprskane pustiti koru), narezati i popržiti na maslinovom ulju, kratko, da ostanu hrskave, posoliti. Tahini raditi prema receptu.

 

VANIL KREM ŠTRUDLA

Za desert nisam išla na neku zdravu varijantu već sam isprobala ovu štrudlicu s bloga Taste of life i nisam pogriješila. Izdašna i jako ukusna. Djeca su bila oduševljena jer je punjena pudingom, a i prijateljica nije imala ništa protiv.


Kratko je trajalo, samo par sati druženja, ali se veselim jer se uskoro vidimo na našem otoku pa će biti više vremena. Nadam se da će nam se pridružiti i treća prijateljica pa ćemo do kasno u noć pričati i prepričavati o svemu...


Ručak je super prošao, prijateljica zadovoljna, želudac zadovoljan i do nekog novog kuhanja...

utorak, 10. lipnja 2014.

Kolač s nektarinama

Jedva sam dočekala ljetno voće. Njega bi  stalno jela...dinje, jagode, breskve, nektarine...ne znaš što je bolje. Tako ja kupila nektarine, stavila ih u frižider i bila sva sretna kako će moje šefice jesti, kad ono, kad su ih opipale i skužile da su prilično mekane, niti jednu nisu htjele pojesti. Brzo je trebalo smisliti neki desert. Kako sam već isprobala kolač od rabarbare iz Dr. Oetker knjižice Voćni kolač krenula sam opet u istragu i vjerojatno neće biti posljednja. Odluka je pala na jednostavni kolač s nektarinama.


4-5 nektarina
2 žlice limunova soka

Za tijesto

125 g margarina
75 g šećera
2 vanili šećera
1 prstohvat soli
naribana korica jednog limuna
3 jaja
250 g brašna
1 prašak za pecivo
sok od jednog limuna
150 ml vrhnja za kuhanje
100 g blanširanih badema

Za premaz i ukras

2 žlice marmelade od marelica
sjeckanih badema


Nektarine narezati na tanke ploške, ja nisam baš mogla jer su bile dosta gnjecaste. pokapati ih limunom. Za tijesto mikserom umutiti margarin sa šećerom, vanilin šećerom, soli i limunovom koricom. Miješati dok se ne poveže. Umiješati jaje po jaje. Brašno promiješati s praškom za pecivo, i umiješati polako, mic po mic  s limunovim sokom, vrhnjem i bademima.. Tijesto uliti u kalup za torte, poravnati i slagati nektarine uokolo. Staviti peći na 180 stupnjeva. Peći oko pola sata (ja sam probala čačkalicom) Ispečeno tijesto premazati marmeladom od marelica i posuti bademima.


Osvježavajući kolač koji je dobar i treći dan kada nektarine još puste sok u dubinu.


Puno smo se fotkali jer je jako fotogeničan!


 Vjerujem da i s breskvicama ne bi bilo loše...


I za kraj da se "skromno" pohvalim za sve koji nisu čitali, postala sam blogerica Gastro.hr., a osim intervjua koji sam tamo dala, intervjuirala me je novinarka Domistila i napravila odličan intervju.

ponedjeljak, 2. lipnja 2014.

Kuvarijacije - Baklava with semolina flour

Malo kasnim, ali nadam se da mi se neće zamjeriti. Ovaj mjesec u kuvarijacijama radili smo Rolanu baklavu s grizom. Zapravo ja sam je jučer radila prije posla, brzinski napravila, pofotkala i mislila kako ću navečer kad se vratim s posla stići objaviti. Bila sam toliko umorna da sam jednostavno to pustila za danas. Onako vruću, probala sam komadić i bila oduševljena sa svime, okusom, mekoćom i sočnošću. Na poslu su samo stizali pozivi...mmmm jako ti je fina baklava. Na svu sreću okrajci su ostali za danas pa ću uživati  u njima.


Recept neću prepisivati već je on u linku. Zanimljiv je postupak motanja, što se može vidjeti po fotkicama. Znači rolada ide u roladu. Slojevi se tako lijepo osjete.


Moja je prilično žuta jer je rađena s domaćim jajima.


Kako imam domaće limune stavila sam jedan cijeli limun koji sam ukuhala u sirupu.