četvrtak, 26. ožujka 2015.

Ninja party

Kada radim za dječje rođendane to je sve tako šareno,  veselo i puno mašte. Djeca osjete tu moju predanost i jedva dočekaju kakva će torta biti, slamice, pozivnice i sve ostalo. Onu drugu stranu, mog nedostatka vremena oni ne vide, ali onda uskaču moja djeca pa bojaju fondan i uvijek pitaju što mi treba pomoći. Šećer leti na sve strane, sav beštek je u bojama, a ja samo uživam. Još kada bi bio neki robotić koji bi pokupio sav nered iza mene bilo bi super, jer ne možeš biti i uredan i kreativan, zar ne?
Prošli vikend proslavili smo nećakov 4 rođendan i on si je zaželio ninje. Krenuli smo najprije s pozivnicama i imenima za slamice.



Zatim sam odlučila raditi cakepopsove, ali ne na štapiću već u kornetima. Iznenađenje su bombončići na dnu korneta. Smjesu sam radila po -ovom receptu- kao i čokoladu za oblaganje

 
Na vrh sam utaknula jedan zeleni bombončić


Priprema za prvu tortu trajala je tri dana (pečenje biskvita, filanje i oblaganje). Koristila sam boje iz konzuma jer nisam stigla naručivati, a one su prilično loše pa vam dugo treba da dobijete određenu nijansu koja nije ni približno onog intenziteta koji ste željeli. Gubi se dosta vremena na tome pa mi se čini da ću sljedeći put kupiti gotovi obojeni fondan.



Recept za tortu je Čokolina, dosta podatna za fondan. Moja mali nećak je pitao zašto su isplazili jezike, a ja govorim jer im je teško izaći iz kanalizacije...Moje kritičarke su rekle da im se ne sviđa kako sam napravila, ali eto boje su odradile svoje. Nebo i nije onako tamno kako je trebalo biti i zelene glavice su presvijetle.

Kako je dečko drugi dan slavio i u igraonici, tetka je morala napraviti i jednu jednostavnu. Odlučila sam se za Keks tortu bez pečenja i jednostavnu dekoraciju s bombonima i čokoladnom ogradicom. Naravno da je djeci bila najzanimljivija ogradica i bomboni koje su mogli čopkati...



Sretan rođendan Juraju!

srijeda, 11. ožujka 2015.

Čokoladna granola i marmelada od bundeve i suhih marelica

Doručak...nekako sam naučila djecu da moraju nešto pojesti prije škole,  a i ja se potrudim kad rano ustajem da pojedem pahuljice. Vikendom je drugačije, sve je opušteno, spavamo duže i za doručak ima vremena. Tada jedemo naš domaći kruh i mažemo marmelade. Stavim ih jedno četiri na stol pa kome što paše.
Za rano buđenje predlažem čokoladnu granolu, jer da nema čokolade moja djeca ne bi jela. Recepti su objavljeni na Gastro.hr.

Sastojci:

4 šalice zobenih pahuljica
Pola šalice lana
Pola šalice kakaa
1/3 šalice ulja (kokosovo, maslinovo ili obično) 
Pola žličice vanilije
1/3 šalice meda
1 šalica grubo samljevenih oraha, lješnjaka ili badema
Par redova čokolade


Priprema:

1. Ulje, med i vaniliju zajedno pomiješati. Na veliki pleh od pećnice staviti masni papir i na njemu istresti pahuljice, zatim lan, kakao i orahe. Sve promiješati da bude ravnomjerno.
2. Dodati mješavinu ulja i meda, tako da se svugdje podjednako rasporedi. Staviti u pećnicu na 180 i miješajući peći oko 20 minuta. Odnosno onoliko koliko volite da budu zapečeno. Moja djeca vole kada su manje.
3. Obavezno miješati da svugdje budu hrskave.
4. Rebra čokolade nožem natrgati na komadiće i kada granolu izvadite iz pećnice posuti po njoj. Čokolada će se rastopiti i obložiti pahuljice.
5. Kada se granola ohladi spremiti je staklenu posudu i koristiti uz mlijeko ili jogurt.

Oni koji više vole marmelade, za njih jedna super kombinacija...

Marmelada od bundeve i suhih marelica

Sastojci:

800 g bundeve , ja sam koristila Butternut tikvu
250 g suhih marelica
1/2 litre narančina soka
500 gr smeđeg šećera
1 štapić vanilije 


Priprema:

1. Meso bundeve i suhe marelice narežite na sitne kockice i ubacite u lonac.
2. Štapić vanilije razrežite, postružite i dodajte sve bundevi i marelicama. Dodajte narančin sok i šećer.
3. Kuhajte dok bundeva i marelice ne omekšaju.
4. Usitnite štapnim mikserom i uspite u zagrijane staklenke, koje ste grijali na 100 stupnjeva u pećnici.
5. Zatvorite i okrenite na 5 minuta. Potom ih okrenite na pravu stranu i ostaviti da se ohlade.


Nadam se  da ćete odabrati ponešto za vaš doručak.


Dvije teglice su otišle za poklon mojim prijateljicama

srijeda, 4. ožujka 2015.

Limun muffini

Bilo da sam u kuhinji, šijem, kopam u vrtu moja djeca su uz mene. Nije im trebao waldorfski ni montessori (što je danas moderno) program da bi naučile sve to što s deset godina znaju. Dovoljno je da se  djetetu pusti da samo radi i uči na svojim pogreškama, a da vi budete tu kada treba uskočiti, pomoći, ne se nametati. Kada mu dopustite da razvija svoju kreativnost i osobnost, ni rezultati u školi neće izostati.
Neki dan sam išla sa zakašnjenjem peći petit keksiće za kuvarijaciju, koje na kraju nisam ni objavila, one su me pitali da li smiju izabrati neki recept. Otvorila sam im kulinariku i samo rekla neka recept sadrži limun jer imam domaćih.


Izabrale su najsočnije i najfinije muffine koje sam ja do sada jela. Recept smo modificirale i prilagodile sastojcima koje smo imale kući. Mislim da je bijela čokolada dala još veću sočnost i ukusnost.

 

Limun muffini

(original)
  •  2 jaja
  •  200 g šećera
  •  125 g ulja
  •  180 g  jogurta
  •  50 ml mlijeka
  •  1 žličica naribane limunove korice
  •  360 g  glatkog brašna 
  •  ½ vrećice Praška za pecivo 
  •  90 g bijele čokolade, grubo nasjeckane
  •  marmelade od limuna
Za šećerni sirup:
  •  110 g šećera
  •  60 ml vode
  •  80 ml limunovog soka
  •  2 žličice naribane korice limuna 
 

Jaja i šećer miješati mikserom, dodati ulje, jogurt, mlijeko i naribanu limunovu koricu. Zatim dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo, čokoladu i izmiješati u gustu smjesu. Smjesom punite papirnate košarice za muffine tako da napunite jednu trećinu, stavite žličicu marmelade od limuna i pokriti do ruba. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 25 minuta dok ne dobiju lagano zlatnu boju. Dok se muffini peku, skuhati sirup od šećera, vode, limunova soka i korice limuna. Kuhajte dok se šećer ne otopi, a onda kuhajte na laganoj vatri još 2 minute. Još vruće muffine prelijte sirupom (oko 2 žlice na svaki).  Nemojte štedjeti jer su super kada su tako natopljeni.



Drugi dan su još uvijek sočni, idealni za doručak, uh ja sam ih jela i poslije ručka, zapravo ih ne možeš prestati jesti.