utorak, 30. lipnja 2015.

FBI rukavice...u gostima kod Nevene

Nevenin blog  Hleb i Lale  istraživali smo dva mjesec u okviru  igrice FBI rukavice. Čini mi se da ovaj blog pratim od samih početaka mog bloganja. Ne samo da pratim već se divim Neveni. To nisu samo recepti, fotke, već su to divne priče koje te diraju, i drže da čitaš do kraja, da uđeš u scenariji, kao da sudjeluješ. Da ne govorim o Gozbi koju s toliko oduševljenja priprema. Mislim da je posebna i da ima neki svoj stil koji se razlikuje od drugih.
Prelistala sam sve recepte, ali isprobala samo dvoje. Misliš da će biti vremena, a  kad ono...dođe kraj mjeseca i uz sve obaveze ovo je to...(radila sam i karamela namaz, ali mi zagorio šećer :()

Scones s malinama

 

Kako je sezona malina, a nama u vrtu su odlično rodile, sconsi su bili pravi izbor...odlični



 

Domaća nutela

 

Već dugo u planu imam domaću nutelu, tako da je baš bila dobra prilika za napraviti je. Radila sam je navečer, a svoje sam morala obuzdati da ne pojedu sve, već da mi ostave sutradan za slikanje. Pravi domaći namaz, koji više liči na Ferrero. Dosta mi se osjetio šećer, drugi put ću probati sa šećerom u prahu.


Za 2 teglice:
  • 140 g pečenih lješnjaka
  • 340 g mlječne čokolade
  • 2 žlice ulja
  • 3 žlice šećera
  • 1 žlica kakaoa
  • 1 mahuna vanilije
  • prstohvat soli
 Lješnjake izmiksati u blenderu tako da se dobije pasta. Otopiti čokoladu na pari. Pasti od lješnjaka dodati šećer, kakao, vaniliju i sol. Dobro izmiksati da se sve lijepo promiješa. Dodati topljenu čokoladu i miksati dok se ne dobije glatka pasta.Staviti u teglice i u frižider da odstoji 1h. Izvaditi sa hladnog i čuvati na sobnoj temperaturi. Iskoristiti u roku od 2 tjedna.



Bilo je tu još puno zabilježenih recepata, od kruha sa starterom, rolnica slanih i slatkih...ma sigurno ću se vratiti. Nevena hvala na predivnim pričama, receptima i fotkama...


petak, 26. lipnja 2015.

Pita od kapule iz lima

Čim sam vidjela temu LUK koju nam je ovaj mjesec zadala Maja s bloga Cooks and Bakes u igrici Ajme koliko nas je znala sam da ću raditi ovu pitu. Dugo imam recept, a nikada ni vremena ni prigode za nju.


Spremala sam je za ručak, a moji uvijek pokusni kunići su degustirali i komentirali. Navečer su isprobali sestra i šogor. Utisci: djeci je "onako", pojele jesu, ali im nije nešto. Meni odlična, ali tolika količina kapule je prejaka za moj želudac. Svi ostali su bili zadovoljni. Mužu je tako fina da je jeo i drugi dan za ručak i vikao, samo ti radi ovakve pite.
Sveukupno: mislim da bi ovakva pita bila odlična za veća okupljanja, piknike i večere. Dobra je i hladna i topla.

Pita od kapule iz lima

tijesto:
250g svježeg sira
400 g brašna
5 jaja
6 žlica mlijeka
7 žlica ulja
sol
prašak za pecivo

nadjev:
1,5 kg kapule
3 žlice masla
400 g kiselog vrhnja
papar
muškatni oraščić
200 g dimljene slanine

Svježi sir pomiješati s brašnom, 1 jajem, mlijekom, uljem, žličicom soli i praškom za pecivo. Tijesto oblikovati u kuglu, omotati u prozirnu foliju i ostaviti u frižideru pola sata.
Kapulu oljuštiti i samljeti u multipraktiku. Pirjati na maslu oko desetak minuta. Pomiješati kiselo vrhnje, 4 jaja, sol, papar i muškatni oraščić te dodati kapuli. Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva.
Tijesto izvaljati na namašćenom limu i oblikovati rub. Smjesu rasporediti po tijestu. Slaninu narezati i raspodijeliti po nadjevu. Peći oko pola sata.

ponedjeljak, 15. lipnja 2015.

Patin 15...Kolač s jagodama

Konačno sam se i ja pridružila igri Patin 15 koju je osmislila  Milkica s bloga Mimi's Kingdom. Kolač s jagodama me baš privukao. Pozvana sam bila u goste na ručak i to je bila idealna prilika da ga napravim. Jagode  u maminom vrtu su u punom jeku, fine, sočne da mi ih je skoro bilo žao staviti u kolač, ali rekoh, ajde...
Kada sam vidjela da ide skoro pola kile šećera odmah sam smanjila količinu u biskvitu i u šaumu. Ishod je i dalje za moj ukus bio presladak...

 

KOLAČ S JAGODAMA


25 dkg maslaca umutiti sa 8 žumanjaca, dodati 200 grama šećera, koru od 1 limuna i 200 grama brašna. Od svega zamijesiti tijesto i na plehu rastanjiti na jedan centimetar debljine. Kada je tijesto dobro ispečeno, izvaditi ga, malo prohladiti i posuti jagodama. Ulupati čvrst snijeg od 12 bijelanaca. Zasebno staviti na štednjak ¼ kilograma šećera s malo vode, da se gusto skuha kao za šaumpitu. Gusto skuvan šećer polako dodavati u umućen snijeg, pa mutiti žicom dok se masa ne ohladi. U šaum dodati šaku jagoda, pa ga sipati preko pečene kore, vratiti natrag u pećnicu da se malo sasuši, odmah vaditi, vruće izrezati na kocke, a na svaku kocku još dodati po jednu svežu jagodu.



Kada je kolač bio spečen djelovao je vrlo obećavajuće, htjela sam ga onako vrućeg izvaditi da ljepše izgleda kada donesem za poklon, no sve mi se počelo mrviti, a ja kasnim (kao i uvijek). Stavila sam foliju preko njega i uzela cijeli pleh misleći kada se ohladi biti će lakše. Bilo je nešto lakše, ali je cijeli dojam ispao gnjecasti. Slikano je na licu mjesta, da nije igrice, recept vjerojatno ne bi ni bio objavljen, no najpozitivnije od svega je da smo sve smazali. Nitko se nije žalio na slatkoću, a ja sam komentar ostavila za sebe. Izgled....to obični ljudi ni ne primjećuju...

četvrtak, 11. lipnja 2015.

Krpice sa zeljem

Što to jedeš?
Pitala sam sestru dok je uživala u pijatu punom ne znam čega....
Paštu i kupus - kaže ona. O Bože toga se ne bi sjetila, a zapravo nisam nikada ni spremala. Kupus sam znala djeci spremiti s krumpirom pa sve izgnječiti, rekli bi mi na padelu, a tako zvane krpice sa zeljem, nikada. Rekla mi je u grubo kako ih napravi, a ja sam pronašla nekakav recept u Lidlovoj kuharici po kome sam ih ja napravila. Mislim si ako ja nisam nikada radila, možda će biti ideja i nekome drugome. Sada je sezona svježeg kupusa i pravo vrijeme za recept. Moja sestra ih je jela kao samostalni obrok


Mogu misliti kave bi face složili moji da sam im  servirala samo krpice, tako da su dobili i piletinu na naglo i pomfrit od batata pečen u pećnici. Curke su pojele, ali im to i nije neko cvijeće, nama se svidjelo. Meni batat fora, djeci fuj, a mužu presladak. Tko bi svima udovoljio...

 

KRPICE SA ZELJEM

 

400 g krpica
1 manja glavica kupusa
1 žlica svinjske masti
1/2 žlice šećera
1 manja glavica kapule


Kupus narezati na rezance pa ga usitniti na kockice. Zagrijati mast, dodati kapulu, malo prodinstati, zatim dodati kupus, posoliti i pirjati dok kupus ne omekša. Zatim dodati šećer i nastaviti još malo pirjati. Krpice zasebno skuhati, dodati kupusu, sve popapriti i može se dodati malo vode od krpica ako je pregusto.



 

POMFRIT OD BATATA

 

Narezati batat na štapiće i složiti na masni papir, posoliti, pouljiti maslinovim uljem i obilno posuti čilijem. Peći u pećnici dok ne omekša.