utorak, 29. rujna 2015.

Pita od patlidžana

Ovaj mjesec nam je u znaku patlidžana, koji nam je za temu zadala Jelena s bloga Jelina jela u blogerskoj igrici Ajme koliko nas je.
Stvarno ga volim na sve načine što se može vidjeti i po receptima s bloga. Ova pita je nešto posebno  i što mi je najvažnije jela su je djeca, a muž i ja za ručak i večeru. Bolja je kad malo odstoji. Drugi dan sam je jela za večeru i bila je odlična. Recept je objavljen na Gastro.hr



Za tijesto:
  • 190 g brašna
  • 100 g maslaca
  • 1 jaje
  • malo hladne vode
  • žličica soli

Za nadjev:
  • 2 patlidžana
  • 1 svežanj peršina
  • 40 g ribanog parmezana
  • 2 žumanjka
  • 3 dl mlijeka
  • 30 g brašna
  • sol
  • papar

Priprema:
  1. U udubinu u brašnu staviti 75 g maslaca, jaje, sol i žlicu, dvije, hladne vode. Brzo umijesiti i staviti u hladnjak na 30 minuta.
  2. Razvaljati tijesto i obložiti prethodno namašćen kalup za pite. Izbosti ga vilicom, staviti foliju i posuti grahom. Peći 20 minuta na 180 stupnjeva.
  3. U međuvremenu u posudi rastopiti preostali maslac, dodati brašno i popržiti. neprekidno miješajući dodavati mlijeko i pustiti da se zgusne. začiniti solju i paprom.
  4. Očistiti patlidžane i narezati na kockice, možete ih posoliti i odgorčit, ali ja ovaj put nisam, nego sam ih odmah u par tura popržila na maslinovom ulju.
  5. Ocijediti ih, posoliti i dodati bešamelu. Dodati žumanjke, iskosani peršin, parmezan i pomiješati. Kad je tijesto napola pečeno, ukloniti foliju i uliti pripremljenu smjesu.
  6. Peći još 20 minuta na 180 stupnjeva. Poslužiti mlako ili hladno uz žlicu kiselog vrhnja
Šaljem još recepte koji su objavljeni na blogu...





1. Dizani pužići s pestom i patlidžanom
2. Patlidžan u ulju
3. Namaz od patlidžana

subota, 26. rujna 2015.

Namaz od pečenih patlidžana i pomidorina

Korak po korak stiže nam jesen. Badiće sam još pustila u torbama misleći kako ćemo se još koji vikend uspjeti okupati. Nismo uspjeli, ne zato što nije bilo toplo već su nas stisle obaveze. Nakupali smo se mi više nego što možete zamisliti i maksimalno iskoristili ljeto.
Prošli vikend proslavili smo šogorov rođendan, svašta nešto sam napekla i nakuhala. Nije bilo vremena za neko slikanje, tako da neće ni biti postova o tim mojim eksperimentiranjima. Šogorovi gosti su mi svake godine pokusni  kunići za moje kemijanje. Jedan od takvih su i ovi krekeri s namazom od pečenih patlidžana

 

 

Namaz od patlidžana 

 

Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Prepoloviti jedan patlidžan, premazati uljem i staviti peći, nakon 15 minuta dodati desetak mini pomidora i peći još 15 minuta ili dok ne omekša patlidžan. Kada je pečenu izvaditi i pustiti da se ohladi. Vilicom izdubiti patlidžan, dodati pečene pomidorine, 5 zelenih maslina i 1 češnjak pa sve pomiješati sa 100 g svježeg kravljeg sira i 200 g kiselog vrhnja (možete smanjiti i na pola ako želite gušći umak). Posoliti, popariti i staviti u frižider na najmanje 2 sata. Poslužiti uz krekere s makom i sezamom


Krekeri s makom i sezamom 

(original)

1 šalica / 280 g brašna (možete i integralnog)
1/3 šalice / 40 gr maka
1/3 šalice / 40 gr sezama
1 ½ žličica soli
1 ½ žličica praška za pecivo
3 žlice / 45 ml maslinovog ulja
¾ šalice / 175 ml vode 





Sve sastojke osim vode izmiješati. Dodavati postepeno vodu dok ne dobijete glatko tijesto. Pustiti da se odmori oko 15 minuta. Tanko razvaljati izrezivati po želji i staviti peći 15 minuta. U zatvorenoj limenoj kutiju mogu i potrajati...


Bilo je tu i rođendanske torte, pizze sa smokvama i gorgonzolom, pita od maka i sira i štrudla od smokava koju nisam slikala...


Zadnji kolač je napravilo moje dijete i izabralo recept...
Recept šaljem za igricu Ajme koliko nas je i blogu Jelina jela...


ponedjeljak, 14. rujna 2015.

Kolač od smokava, kardamoma i maslinovog ulja




Sezona je smokava. Ove godine su stvarno rodile i svaki drugi dan kako sazrijevaju tako ih pospremam u marmeladu. Pretraživala sam malo po netu u potrazi za nekim novim receptom, naišla na -ovaj- i prilagodila  ga po svom guštu. Prvi put sam koristila kardamom kao začin. Sjemenke mi je kolegica donijela s putovanja, ali nikako ih upotrijebiti. Mislila sam kako će imati sličan ukus cimetu (ne znam zašto) ali to je skroz neki novi ukus. Djeci se uopće nije svidio tako da su pojele komad i više nisu tražile repete. Odraslima se svidjela. Sestri sam odnijela za nju i šogora i rekla da podjele, a ona kako je počela jesti, samo je promrmjala kako on ne voli smokve i sve smazala u trenu.
  

Količina svježih smokava ovisi o kalupu o kojem pripremate
1 1/4 šalice brašna
1/4 šalice samljevenih badema
1/4 žličice soli
1 žličica sode bikarbona
1 žličica prašak za pecivo
1/4 žličice đumbir u prahu
6 kardamom mahuna
2 jaja
1/2 šalice ječmenog slada ili meda 
1/2 žličice limunove ili narančine korice
2 žlice mlijeka ili vrhnja
1/4 šalice marmelade od smokava
1/2 šalice maslinovog ulja
 



Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Prepolovljene smokve ravnomjerno rasporediti na dno posude. 
Prosijati brašna, sol, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i đumbir u veliku zdjelu. Otvorite kardamon mahunu i istući sjemenke u mužaru. Dodati ih u suhe sastojke i promiješati.
U zdjeli istući jaja, ječmeni slad, i koricu limuna.. Dodajte mlijeko i marmeladu, i polako dodavati maslinovo ulje.
Dodati suhe sastojke u mokre i promiješati. Uliti u kalup gdje su već posložene smokve. Peći oko 30-35 minuta. Ostaviti da se ohladi i preokrenuti


Meni je još bolja drugi dan kada se okusi malo prožmu



Recept je poslan za igricu Ajme koliko nas je čija je domaćica Snežana s bloga Sneško domaćica.

subota, 5. rujna 2015.

Kolač od amula (šljiva), maka i kokosovog ulja

Ova kišna i tmurna subota prilika je da napišem post nakon dva mjeseca pauze. Iza mene je bezbroj torbi koje čekaju na raspremanje, jer jučer smo napustili našu ljetnu kuću i vratili se u jesen-zima-proljeće kuću. Bilo je ovo jedno divno ljeto, s toliko sunca da smo se stvarno nakupali i nauživali. Da ne govorim o druženjima, događanjima i svemu ostalom što nosi ljeto.
Kao i svake godine posjetila sam svoj otok, barba je bio zadužen za ribu, da ne pamtim koje godine sam se toliko najela...a i s prijateljima sam guštala u ribi...





Kuhala sam ja, slikala, ali nikako na red doći post. Tako da se danas vraćam na početak ljeta i kolač od amula koje sada možete zamijeniti šljivama. Recept je objavljen na Gastro.hr .

Kolač od amula (šljiva), maka i kokosovog ulja

Sastojci:
  • 115 g maslaca
  • 125 ml kokosovog ulja
  • 200 g smeđeg šećera
  • 3 jaja
  • 3 žlice maka
  • 1 žlica arome vanilije
  • 250 ml kiselog vrhnja
  • 200 g glatkog brašna
  • 190 g integralnog brašna
  • 2 žlice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • pola žličice cimeta
  • 15-20 amula

Priprema:
  1. Zagrijati pećnicu na 175 stupnjeva. Okrugli lim premazati maslacem.
  2. Pjenasto izmiksati omekšali maslac sa šećerom, makom i kokosovim uljem. Dodati jedno po jedno jaje, vaniliju i vrhnje pa izmiksati.
  3. Posebno pomiješati obje vrste brašna, dodati prašak za pecivo, sol i cimet. Umiješati malo po malo brašno u smjesu s maslacem. Zatim izliti u lim i prekriti amulima.
  4. Peći oko 40 minuta ili probati čačkalicom, ako nije pečeno pustiti još malo.
  5. Kolač se treba skroz ohladiti da bi se lakše mogao rezati. Vrlo je sočan i izdašan.
Umjesto amula možete koristiti bilo koje drugo voće.



Čini mi se da će još biti sunca i da se ljeto ne da. Možda još koji put zaplivam, a ako ne...volim ja i jesen i sve čari koje ona nosi...