četvrtak, 26. studenoga 2015.

Muffini od banana i zobenih pahuljica

Stalno slušamo kako se broj pretile djece povećao. Alergije nas vrebaju sa svih strana. Mala djeca obolijevaju od dijabetesa, celijakije, povišenog tlaka. Na policama supermarketa nudi se pregršt šarenih slatkiša, zašećerenih napitaka. Roditelji posežu za gotovom hranom, siromašnom vitaminima potrebnim djeci za normalan razvoj. Jurimo, žurimo, ne stižemo...
Možda imam privilegiju što radim popodne i svaki dan kuham, imam vrt i razmišljam što ću djeci poslužiti na tanjur. No sjećam se i kada sam radila ujutro, kasno navečer sam spremala hranu za dva dana. Što znači: nema izgovora! To je samo naša komocija. Uporna sam i ustrajna. Blizanke sam dojila dvije godine, a mame odustaju nakon dva dana. Danas im nudim raznovrsnu ishranu, svaki dan učeći i upoznajući nešto novo. Ono što je uz zdravu hranu najbitnije: SJESTI ZA STOL. Ne trčati za djecom i stavljati im u usta, ne jesti ispred televizora. Sjesti za stol, cijela obitelj, razgovarati i objedovati. Neće ispočetka biti lako, ali trudite se, isplati se!


Umjesto slatkiša kupljenih u dućanu napravite im ove zdrave muffine...stvarno će vam trebati malo vremena, a djeci može biti doručak, užina ili večera. Ako zamijenite pahuljice bezglutenskima imat ćete obrok za djecu bolesnu od celijakije...

Muffini od banana i zobenih pahuljica

(original)
  • 3  šalice (čaša od 2 dl) zobenih pahuljica (ili bezglutenskih)
  • 1/2 žličice cimeta
  • malo naribanog muškatnog oraščića
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 2 jaja
  • 1/4 šalice javorovog sirupa, meda ili ječmenog slada
  • 2 zrele banane
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 1/4 šalice kokosovog ulja
  • 1 šalica mlijeka
  • 1 šalica izdrobljene čokolade s velikim postotkom kakaa

Pomiješajte posebno suhe sastojke (pahuljice, cimet, muškatni oraščić, prašak za pecivo i sol). U drugoj zdjeli izmutite jaja ručnom miješalicom, dodajte javorov sirup, 2 izgnječene banane, vaniliju, kokosovo ulje mlijeko. Pomiješati suhe i mokre sastojke i dodati čokoladu. U kalupe za muffine staviti kupovne košarice ili samo namastiti utore i lijevati smjesu. Peći oko pola sata ili ako jače peče pećnica 20 minuta na 180 stupnjeva.





Ovim postom otvaram suradnju s Dječjim vrtićem Medenjak iz Vinkovaca. Planova je puno i nadam se da ćete uživati u nekim novim temama i mojim rukotvorinama kao što ću ja uživati radeći  ih za roditelje i djecu.




ponedjeljak, 23. studenoga 2015.

Quiche s radičem i paprikom...Ajme koliko nas je

Ovaj mjesec u igrici Ajme koliko nas je, za temu smo dobili RADIČ. Temu je zadala Aleksandra s bloga
Vanilla&Staubzucker. Crveni radič rijetko koristim jer u vrtu imamo samo zeleni, a nemam potrebu kupovati salatu. Kada ga i kupim to je za salatu s jajima. Jednom prilikoma sam ga ubacila u rižot, ali od straha da će se jako osjetiti, stavila sam ga malo. Ovaj put mi je bio pravi izazov, odvažila sam se i napravila piticu od radiča. Nadobudno sam mislila kako će se i mojima svidjeti. Djeca su probala i napravila onu facu gađenja, BLJAK, muž je pojeo dva komada, ali kad je znao što je unutra nije mu bilo privlačno, a mene je skroz oduševila. Milsila sam da će biti puno gorče, s obzirom na količinu, no nije. Puno je bolja hladna, čak i drugi dan. Kako radim popodne imala sam dvije večere. Kada se ohladi, izbalansiraju se arome i to bude skroz ok. Mislim da je ovaj recept samo za obožavatelje radiča i njegove gorčine




17 dkg brašna
11 dkg maslaca
1 crvena rog paprika
1 glavica radiča (manja)
2 jaja i 1 žumanjak
2 dl mlijeka
10 dkg ementalera ili po želji više
sol
papar


Brašno izmiješati s 9 dkg maslaca, žumanjkom, malo soli i 2 žlice vode. Tijesto zamotati i pustiti da odstoji 30 minuta u frižideru.
Oprati radič, izrezati ga na trake, očisititi paprike, i isto narezati na trakice. U posudi na preostalom maslacu popržiti radič oko 1 minute, izvaditi i ispržiti paprike oko 5 minuta.
Tijesto razvaljati i utisnuti u namašćeni okrugli  kalup za pite, izbuštiti rupice  po tijestu. Na tijesto staviti ispirjani radič i papriku. U posudi izmutiti jaja (i onaj bjelanjak što je ostao) s mijekom i sirom, posoliti, popapriti, preliti radič i peći oko 40 min na 180 stupnjeva. Ako ranije počne dobivati boju, izvadite. Pustiti da se prohladi. Meni je najbolja skroz hladna.





subota, 14. studenoga 2015.

Grašnjaki, slastica s marunima

Jesen je kod nas rezervirana za marune. Okružena sam stoljetnim stablima maruna. Još kao dijete s mamom sam zalazila u šumu i svake jeseni brala te jesenje plodove. Nekada je to bilo puno jednostavnije nego danas kad svako čuva svoje stablo i svoju šumu i nesmiješ brati jer te odmah netko potjera. No moji susjedi su mi dali punu vreću, a i ja sam u šetnji ubrala one koji su pali na šetnicu. Puno je tradicionalnih recepata ovog kraja, imamo čak i manifestaciju u Lovranu pod nazivom Marunada.
Izabrala sam jedan autohtoni rukavački recept (Rukavac, mjesto iznad Opatije). Kao djevojka radila sam ga s mamom, a danas ga ja radim sa svojom djecom. Puno je posla oko njega, ali isplati se trud. Prvi dan smo skuhali marune i očistili, a drugi dan sam radila desert. Iskoristite ukućane da vam pomognu u pripremi, jer stvarno treba puno vremena. No nemojte odustajati, nikako!


GRAŠNJAKI


Tijesto:
  • 1/2 kg brašna
  • 1 cijelo jaje
  • 1 žumanjak
  • sol
  • 5 dkg šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žlice likera od dunja (rum)
  • 1 dkg kvasca
  • 2 dl mlijeka
  • 10 dkg margarina
Punjenje:
  • 1/2 paketa maslaca
  • 1/2 kg očišćenih maruna
  • malo soli
  • malo cimeta
  • žlica likera od dunje (rum)
  • 10 dkg šećera
  • mlijeka po potrebi
Priprema:




  1. U 2 dl mlijeka staviti šećer, žlicu brašna i kvasac. Pustiti da kvasac fermentira. Umutiti jaja s vanilin šećerom, margarinom, solju i likerom. Žlicu po žlicu dodavati brašno i nadignuti kvasac. Mutiti spiralnim nastavcima.
  2. Tijesto mora biti mekano kao za krafne otprilike. Pustiti da se diže i udvostruči obujam. U međuvremenu staviti na vatru otopiti maslac i šećer. Marune izmiksati u multipraktiku, dodati cimet, malo soli i liker. Na kraju dodati maslac i šećer. Ako je pretvrda krema dodati malo mlijeka.
  3. Sada slijedi najteži dio...(bilo bi najbolje da se radi u paru). Razvaljati tijesto puta dva. Na prvi dio staviti loptice marun kreme, premazati s bjelanjkom koji vam je ostao oko te kuglice, preklopiti drugim tijestom i malom čašom od likera rezati krugove. Kada su krugovi izrezani, dobro pritisnuti krajeve, da se grašnjaci ne rastvore i što prije stavljati u vruće ulje. Ja sam koristila malu padelicu i frigala po 4 grašnjaka.
  4. Znači nakon rezanja ne puštati da se više dižu. Kada je sve isfrigano posuti finim šećerom.
  5. Znači najviše pažnje treba posvetiti krajevima grašnjaka da budu što bolje zalijepljeni, u protivnom će doći do otvaranja i ispadanja nadjeva.
Recept je objavljen na Gastro.hr  

 

nedjelja, 1. studenoga 2015.

FBI-a rukavice kod Tamare

U dvomjesečnoj igrici FBI-a rukavice isprobavali smo recepte s bloga Ave dulcis. Uh ima tako dobrih recepata, a posebno zdravih slatkiša. Slane nisam stigla ni probati, a neke sam ponovila dvaput.

Keksići s kokosom i karamelom...i čokoladom

 

Prvi recept koji sam isprobala je još iz faze kada je koristila puno šećera. Ispali su nam skroz drugačiji jer su cure rekle da ne treba nikakav preljev. Okusom podsjećaju na medenjake.







Savršeni keksi za doručak

 

Super su. Stavila sam dvije banane umjesto jedne i od suhog voća datulje. Mogu dugo stajati i ja sam si ih uzimala za marendu. Jednom djetetu se nije svidio okus banane pa ću ipak sljedeći put staviti samo jednu.

 



Energetski prutići od suhog voća

 

Ovi  prutići su nam se svima svidjeli i već sam ih ponovila i sigurno ću još puno puta. Koristila sam datulje, brusnice, sezam, bademe, maslinovo ulje i med. Sljedeći put isprobavam s kokosovim uljem.


  Mini štrudle s džemom od smokava

 

I za  kraj, ali ne manje važne štrudlice od smokava. Moje nisu ispalae tako savršene, ali su bile jako fine. Koristila sam ječmeno i pšenično brašno. Nespretno sam ih zamotala pa nisu ispale tako lijepi kao kod Tamare.


Predložila sam ovaj blog za istraživanje i tako mi je drago da je izabran jer stvarno ima predivnih recepata.