srijeda, 30. prosinca 2015.

FBI rukavice...Snježanin blog...in memoriam

Tužan krug igrice FBI-rukavice, u kojem smo dva mjeseca istraživali Snježanin blog Vrtaljica...Snježane koje više nema među nama, no ono što je ostavila svima nama je neprocjenjivo. Mislim da većina nas koja je u ovom blogerskom svijetu na ovaj način se željela prisjetiti svega dragocjenog što je Snježana napisala i pripremila. Ne samo ja, već i kolege s mog posla koji isprobavaju moje kolačiće pretraživali su Snježanin blog i bili oduševljeni. Nema tu pogreške, sve je lijepo i detaljno objašnjeno. Medenjaci su nas svih osvojili, još ih jedemo, a prošla su dva tjedna, a oni su sve bolji...

Prvo što sam pripremila bila je


 
Lijena pita baš onakva kakva treba biti, jednostavna, a fina...


MEDENJACI

Za čas je došlo blagdansko vrijeme pa sam pretražila blagdanske kolačiće. Moja kolegica Ana ih je prva napravila i mora se priznati da su joj super ispali. Ja sam svoje ukrasila čokoladom, ali da se ništa ne stavi su izvrsni. Što duže stoje su bolji.


  • 250 g maslaca
  • 18 dag šećera
  • 25 dag meda
  • 3 jaja
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 300 g oštrog brašna
  • 100 g integralnog brašna i
  • 350 g glatkog brašna
  • 1 pakiranje mješavine začina Medenjaci
     
Postupak:
  1. U posudu staviti maslac, med i šećer te sve skupa polako grijati na vatri dok se ne istope šećer i maslac.
  2. Ohladiti desetak minuta pa umiješati samo malo umućena jaja. Dodati brašno pomiješano sa sodom bikarbonom i začinom za medenjake te sve skupa dobro izmiješati.
  3. Dobijeno tijesto ostaviti najbolje preko noći. (moje se odmaralo 24 sata)
  4. Praviti kuglice koje stavljati na lim (može i s papirom za pečenje),  i peći u pećnici zagrijanoj na oko 200°C do 10* minuta


 I još jedan blagdanski kolačić u kojem ja nažalost nisam mogla uživati zbog oraha, ali su se moji potukli oko njih su Bojini kolači. Probala sam samo komadić, a oni se tope u ustima...


Vratit ću se ja i Snježaninim pitama, jer nikada nisam razvlačila kore, a ona je u tome bila majstorica.
I za kraj još jedno veliko HVALA!

utorak, 15. prosinca 2015.

Božićni kolač i radionica božićnih kolača

Svake godine mislim kako ću hrpu toga napraviti i kako uvijek imam vremena, ali nekako mi dođe 15. 12., a ja nisam napravila ništa...nisam stigla napraviti adventski, napravila su ga djeca, zaboravila sam da je Sv. Lucija, sjetila se tek navečer i ni u jednom dućanu nisam našla pšenicu, NI U JEDNOM! KUPILA SAM SAMO ZEMLJU, pa šta da radim s njom?...strašno...pretužna i ljuta! A tako želim da sve bude starinsko i da djeci ostavim ONO...da i one tako jednog dana. Sad sam si stavila u planer za slijedeći 12 mjesec da ne zaboravim kupiti. Kako drugačije? Ma ja si zadajem više nego što mogu. Svi me pitaju kako stižem? Ma ljudi, ja uopće ne stižem, moj dan je PREKRATAK!
Između ostaloga bila sam na radionici u Zagrebu na izradi božićnih kolača i naravno ujutro radila, popodne me muž vozio u Zagreb (ima on živaca samnom), uspjela obaviti kratki šoping i u Miele centar na radionicu. Dođem ja tamo, a kad ono nema struje i sve smrdi da će se radionica odgoditi...O NE!...ja sam došla iz Rijeke, što ću sada?...što reći mužu, da sam uzalud došla...kad ono svijetlo, nakon sat vremena i idemo....brzinski...M'Bakery i ja. Šef Saša bio je zadužen za dobru atmosferu i baš, baš mi je bilo dobro. Iako je bilo malo vremena i Mateja i ja smo sve odradila odlično i svi kolači su bili predobri. Odnjela sam djeci da probaju, njima se najviše svidio Matejin kuglof. Utiske, slikice i recepte možete pronaći na Gastru.
Na radionici sam radila Božićni kolač i Ploškice od zobeni pahuljica.

 

BOŽIĆNI KOLAČ  

Sastojci:

Za tijesto:
  • 250 g brašna
  • 20 g svježeg kvasca
  • 1,5 dl mlijeka
  • 3 žlice šećera
  • prstohvat soli
  • vanilin šećer
  • Pola žličice naribane neprskane mandarinke (limun ili naranča)
  • 120 g omekšalog maslaca
  • 150 g grožđica
  • 50 g arancina
  • 50 g limuncina
  • 50 gr samljevenih blanširanih badema
Za posip:
  • 100 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  •  
Priprema:
  1. Kvasac razmrviti u malo mlijeka i žličicom šećera, pustiti da se digne.
  2. Brašno prosijati u zdjelu i dodati uzdignuti kvasac.
  3. Umijesiti kruh, dodati mlijeka ako fali i pustiti da se diže pola sata.
  4. Kada se udvostruči, dodati ostatak mlijeka, koricu mandarine (limuna), šećer, sol, vanilin šećer, omekšali maslac, grožđice, arancine i limuncine te bademe, pa sve mijesiti da se dobije glatko tijesto.
  5. Pustiti da se diže 30 minuta.
  6. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva.
  7. Tijesto premijesiti, razvaljati i staviti u pleh 2-3 cm debelo.
  8. Dok se kolač peče otopiti maslac.
  9. Pečeni kolač još vrući razrezati i kockicu po kockicu uvaljati u maslac pa u šećer. Ili samo preliti maslacem i posuti obilno šećerom.. 
Ima sličan okus Panetonu, djeci se jako svidio, najbolje ga je napraviti na badnjak.

 





subota, 12. prosinca 2015.

Kolačići za ptičice

Kad lišće padne i dođu hladni vjetrovi, snijeg zabijeli dvorišta, ptičice lutaju uokolo tražeći hranu. Olakšajte im potragu i šaku sjemenki stavite u kućice. Mi smo išli  korak dalje. Ukrasili smo dom, ali i dvorište. Golu smokvu okitili smo kuglicama i borićima, da i našim ptičicama bude lijepo, da uživaju leteći oko sjemenki.


Prijedlog je za djecu vinkovačkog vrtića Medenjak, kao i za svu djecu, živjela ona u kući ili zgradi. Napravite ukrase i navješajte za bilo koje stablo, ptičice će vam biti zahvalne.


2 šalice različitih sjemenki za ptice

2 vrećice želatine u prahu

3/4 šalice vode

slamke izrezane na 2 cm

velike izrezivače



Stavimo želatinu da nabubri s malo vode, u vodu dodamo želatinu i polako zagrijavamo dok se želatina ne rastopi. Kada se otopi, tekućinu dodati sjemenkama i miješati oko 5 minuta da se sve sjeme obloži. Pripremiti božićne kalupe, ali samo one velike koje ćete staviti na masni papir ili foliju i stavljati smjesu u njih, pritišćući i formirajući. Želatina će malo curiti, ali se ne brinite.



S jedne strane će izgledati malo ljepše nego s druge. Slamice narezati na dijelove i staviti kao rupicu kroz koju  ćemo kasnije provući vrpcu. Slamka mora biti dosta udaljena od vrha na oko 1/3 od vrha jer će u suprotnom doći do pucanja. Pustiti par sati  da želatina poveže sjemenke i posuši se. Nakon toga oprezno gurnuti stvrdnutu smjesu iz izrezivača i pustiti oblike da se suše preko noći. Želatina nije štetna za ptice tako da se ne treba bojati. Drugi dan izaberemo vrpce, izvadimo slamice i na tom mjestu gdje je rupica provučemo visilicu. Okitimo golo drvce ispred kuće ili zgrade i pričekajmo ptičice da počnu degustirati svoj kolačić, baš me zanima hoće li im se svidjeti?


Napomena: kako su djeca radila kolačiće koristile su male i velike kalupe. Iz malih se uopće sjeme nije moglo izvaditi, a kao najbolji se pokazao krug, kako veliki tako i mali. Izrezivače koji imaju puno utora nemojte ni koristiti. Mi smo upotrijebili krupno zrnje, mada mislim da bi sitnije bilo još i bolje...probat ćemo drugi put.


(naknadno...)
Mislim da sam napravila dobar posao, jer i uz kišu koja pljušti na mojoj terasi se čuje samo cvrkut ptica...zadovoljne su svojim kolačiće...

petak, 4. prosinca 2015.

Kandirana mandarina i marmelada od mandarina i bundeve

Ono, kada dobiješ more nešpricanih mandarina, pa smišljaš, kemijaš, isprobavaš...zapravo uživaš! Osim mandarina dobila sam i domaće bundeve i jabuke. A da je samo malo više vremena, sreći ne bi bilo kraja.



Mandarincine sam već radila, tako da su na red došle kandirane mandarina. Dobro će mi doći za kolače, a možda i u vruću čokoladu ubacim...mmm, možete zamisliti eksploziju okusa...


 

KANDIRANE MANDARINE

8 mandarina
2 šalice vode
4 šalice šećera
cimet

Narezati mandarine na kolutove. Zakuhati vodu, šećer i cimet. Kada se šećer otopi dodati mandarine i kuhati oko deset minuta ili malo više da se stvori sirup i mandarine omekšaju. Staviti u staklenke, spremiti u frižider i korisiti za božićne kolače.



Dobila sam ogromne bundeve i kada je razrežeš moraš iskorisiti cijelu (ne ledim hranu). Jedan dio sam stavila u juhu za dva dana, a jedan dio iskemijala marmeladu od bundeve i mandarine. Božanstvena je...mirisna, ukusna...

MARMELADA OD BUNDEVE I MANDARINA

1200 g narezane bundeve (ja sam koristila neku svjetlo žutu)
14 mandarina
cimeta po želji
1cm i pol đumbira
1 kg šećera

Sve staviti u padelu, kuhati, i na kraju ispasirati štapnim mikserom. Ljevati u sterilizirane staklenke, 5 minuta na poklopac i uživajte u posebnim okusima.
Ono što još planiram su: božićni sirup i liker...nastavak slijedi...