utorak, 22. ožujka 2016.

Micika

Svi koji me prate znaju da mi je prva ljubav od rane mladosti crtanje, šivanje, kreiranje. Tako sam i završila tekstilni dizajn. Šijem ja sve vrijeme, no sada nešto intenzivnije. Kiše padaju, tako da imam vremena. Stizali su pozitivni komentari, a preko ljeta sam razgovarala s prijateljicom kako da napravimo neki "brend". Razmišljale smo o nazivu, da bude primorski i smislile... Mice mornarice. Počela sam šivati, skratila ime i nastala je Micika, možete je potražiti i lajkati na fejsbuk stranici Micika.


Prvi put, promovirana je na ovom blogu i to kao torba za kruh, prije nje su nastajali stolnjaci, nadstolnjaci i podlošci, sada su to već ruksaci, suknje i majice.
Ovaj blog i je u početku bio zamišljen kao raznovrstan, a ne samo kao food blog. Možda nekome bude inspiracija, naravno može se i naručiti, a ja vas sada prepuštam radovima...













Sve ostale radove potražite na Micikinoj stranici, a uz mene moja djeca su naučila šivati isto kao i ja, trenutno su aktualni bookmarkovi...


srijeda, 9. ožujka 2016.

Torta od mrkve


Ide nam Uskrs, pa već polako moramo razmišljati što ćemo pripremati. Prošle godine nisam stigla spremiti ovu tortu od mrkve, ali ove godine će sigurno biti na našem stolu. Biskvit je tako sočan i aromatičan  da u kombinaciji sa sirom daje izvrstan zalogaj. Već ima i maćuhica koje kao jestivo cvijeće može poslužiti za dekoraciju. Dekoracija koja nas uvodi u proljeće.




BISKVIT
  • 2 (2 dl) šalice  šećera (može smeđeg, ja sam imala samo bijeli)
  • 2 šalice brašna
  • 2 žlice praška za pecivo
  • 1 žličica soli
  • 1,5 žlica cimeta
  • 1/2 žličice muškatnog oraščića
  • 2 žličice đumbira
  • 2 sjemenke kardamoma ako se ima (stucane)
  • 1 i 1/2 šalica ulja
  • 1 vanilin šećer
  • 4 jaja
  • 3 šalice ribane mrkve (ja sam je samljela u blenderu)
  • 1 šalice badema i grožđica (može i drugo orašasto voće)
KREMA 
 
  • 1 šalica omekšalog maslaca
  • 600 gr ABC sira (3 paketa)
  • 150 g finog šećera
  • 3 žlice kiselog vrhnja
  • 1/2 žličice soli
  • 1 i 1/2 žličica ekstrakta vanilije
  • maćuhice za ukras
 

PRIPREMA:
  1. Jaja,šećer i vanilin šećer pjenasto umutiti, dodati ulje.
  2. U drugu zdjelu pomiješati brašno, sol, prašak za pecivo i začine. Jaju dodati ribanu mrkvu i žlicu po žlicu brašna sa začinima. Na kraju dodati mljevene bademe i grožđice.
  3. Namastiti kalup, (ja sam koristila u obliku srca), istresti smjesu i staviti peći na 180 stupnjeva oko sat vremena. Nakon pola sata prekriti masnim papirom tortu da vam ne izgori i nastaviti peći.
  4. Za kremu pjenasto umiješati maslac sa šećerom i malo soli. Dodavati žlicu po žlicu sira, vrhnja i ekstrakt vanilije.
  5. Pečeni biskvit prerezati na tri dijela i premazati kremom. (Biskvit je jako sočan). Ostatkom kreme pemazati cijelu tortu, ukrasiti mljevenim bademima i maćuhicama.
 Recept je objavljen na Gastro.hr.

Torta-od-mrkve