srijeda, 27. travnja 2016.

Falafel pečen u pećnici

Drugi tjedan  radim ujutro...skroz neka druga dimenzija života. Druženje s djecom, zajedničko učenje, razgovaranje, sve ono što radimo samo telefonski. Upisala sam satove tenisa s roditeljima naše djece koja igraju tenis. Boli me svaki mišić na tijelu, ali sam zadovoljna. Borim se s bioritmom jer sam naučena ići kasno spavati, ali odmorim se popodne. Hrana je još jedna stavka drugačijeg razmišljanja kad radiš ujutro. Kuham za dva dana i funkcionira.  Prošli tjedan sam nakuhala slanutka za dva dana salate, napravila od njega paštetu s tunom po Milicinom receptu. i odlučila raditi Falafel. Falafel se inače friga u dubokoj masnoći, no ja sam odlučila raditi laganiju verziju i spekla ga u pećnici u kalupima za muffine. Za svaki slučaj skuhala sam i još nešto za djecu ako im se ne bude svidjelo i dobro da jesam...probale su i nisu oduševljene. A muž? Pa on je sve pojeo. Ja mislila kako ću uzeti drugi dan za marendu, a on  nije ostavio ni jednu lopticu. Jako mu se svidjelo. Možda će se i djeca naučiti jednog dana...



  • 1 i pol šalica kuhanog slanutka
  • stručak peršina
  • stručak celera
  • 1 žličica suhog korijandera
  • pola žličice mljevenog  kima
  • pola žličice papra
  • pola žličice čilija u prahu
  • pola žličice kurkume
  • 4 češnjaka
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica limunove korice
  • maslinovo ulje
  • 1/3 šalice brašna
  • 1 i pol žličica praška za pecivo
  • tahini
  • jogurt



Slanutak namočiti 12 sati i skuhati ga u express loncu. (možete koristiti i onaj iz konzerve). U multipraktik dodati slanutak, peršin, celer, začine, sve osim brašna, praška za pecivo i ulja. Izmiksati, ne treba skroz glatko, zatim dodati 3 žlice maslinovog ulja i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Kalupe za muffine premazati maslinovim uljem, formirati kuglice i peći 15 do 20 minuta u pećnici.




Za umak sam uzela tri žlice domaćeg  tahinija i pomiješala ga s jogurtom. Možete poslužiti s tartarom ili umakom koji vam paše. Dosta su žestoki pa  začine prilagodite svom ukusu.



Nemaju krskavu koricu, ali su blažeg okusa i sočni iznutra.
Imam puno celera u vrtu i on se super uklopio u ovu kompoziciju...

srijeda, 6. travnja 2016.

Savijača od dizanog tijesta punjena sirom

Nekako  nisam od pisanja, ni ne kuham neka posebna jela...melje me vrijeme i obaveze. Kuham standardna jela, od dana do dana. Malo vremena, a puno bi se toga htjelo. Možda i neko zasićenje, ne znam...cure su dosta boležljive, pa godišnji nisu bili onako potpuni kao što smo planirali, možda proljeće i proljetni umor. No vjerujem da će sve to doći na svoje.
Evo jedne štrudlice punjene sirom, baš posebne, onako za uz mlijeko. Djeci se jako svidjela.

Tijesto:
  • 500 g brašna
  • prstohvat soli
  • 100 g šećera
  • vrećica suhog kvasca
  • 2 žumanjka
  • 125 g maslaca
  • 300 ml mlijeka
  • 4 žlice usitnjenih blanširanih badema
  • 1 jaje za premazivanje
Nadjev:
  • 500 g svježeg sira
  • 1 jaje
  • 100 g šećera
  • korica jednog limuna
  • 50 g limuncina (kandirane korice limuna)



Priprema:
  1. U 1 dl mlijeka staviti vrećicu kvasca i žličicu šećera, pustiti da fermentira.
  2. U veću zdjelu prosijati brašno, dodati sol, bademe, fermentirani kvasac i ostatak mlijeka, zamijesiti da dobijete meko tijesto.
  3. Pustiti na toplom da se obujam udvostruči. Umutiti jaja sa šećerom, maslacom i dodati u tijesto s kvascem. Sve lijepo izmiješati da se sjedini, može se malo i istući s kuhačom kao što su to naši stari radili. Pustiti opet da se diže.
  4. U međuvremenu za nadjev pomiješati sastojke.
  5. Tijesto podijeliti u dva dijela i stanjiti ih na debljinu od 1 cm. Premazati oba dijela s nadjevom, smotati i staviti u lim. Stući jaje i njime premazati štrudle.
  6. Peći pola sata na 180 stupnjeva
Recept je objavljen na Gastro.hr