srijeda, 28. veljače 2018.

Marmelada od kapule



Pita L. hoćemo li za vikend divljač - kaže muž
Može, u nedjelju sam slobodna pa se dogovori - kažem ja
Tako je i bilo u kratkim crtama smo dogovorili što treba kupiti, no iznenađena sam i skeptična bila što će se veprić peći. Uvijek sam ga jela na gulaš, tako da je ovo neko novo iskustvo...
Što ćemo za prilog? - pita L.
Može pečeni krumpiri, a ja ću napraviti marmeladu od kapule - kažem ja
U nedjelju u jedan smo sve počeli. L. dubrovački kuhar s riječkom adresom donio je meso, domaću kadulju s velebita, janjeći temeljac (ako bude zatrebao)   i neizostavno crno vino s Pelješca (moje omiljeno).





Prepustila sam mu pripremu. Meso nije odmah solio već ga je stavio u pleh, stavio kadulju, maslinovo ulje i prekrio folijom. Veprić je težio 8 kg (mi smo pekli pola). Pola sata se pekao i tek ga je onda posolio.

Kako je cijela pećnica bila zauzeta, a htjeli smo pečeni krumpir, L. je rekao da krumpir stavim kuhati i obavezno ubacim neke mirodije u vodu, što do sada nisam radila. Ubacila sam ružmarin. Meso je još par puta okretao, prelijevao maslinovim uljem i bilo je vrijeme za krumpir. Meso smo izvadili, pojačali temperaturu i stavili peći. Kada je krumpir bio pečen, dodali smo mu meso i još sve kratko zapekli.




Došlo je i vrijeme za kapulu. Inače do sada nisam pripremala ovu marmeladu, a činilo se da bi izvrsno pasala uz divljač. Naravno da nisam pogriješila. Ova marmelada je nešto fenomenalno, čak su i djeca pojela malo.



1 kg ljubičastog luka
1 čaša (2 dl) smeđeg šećera
1 čaša aceta balsamica
timjan
lovorov list
sol
maslinovo ulje



Kapulu izrezati na kolutove, posoliti i staviti pržiti na ulje. Kada se već sa svih strana popržilo dodati šećer i karamelizirati uz stalno miješanje. Dodati aceto balsamico, lovorov list i timjan. Kuhati dok se ne reducira.


Meni se nije skroz rastopila što mi je i odgovaralo. Marmeladu smo jeli uz divljač i kasnije uz tvrdi sir uz koji je također pasalo.

Jedna stvarno odlična stvar koju treba imati u frižideru...oduševljena!


2 komentara: