Stranice
ponedjeljak, 25. siječnja 2021.
Krumpir gulaš
četvrtak, 7. siječnja 2021.
Blanširanje badema
Često mi prijateljice govore da radim malo jednostavnije recepte, pišem jezikom koji svi razumiju. Već dugo vremena planiram snimanje jednostavnih, kratkih recepata, koji će moći i oni malo manje iskusniji savladati.
Jednom mi je prijateljica koja je radila kolač po mom receptu i gdje je pisalo blanširanje badema, pitala što to znači. Skužila sam zapravo, da neke stvari za koje ja mislim da su razumljive drugima nisu. Tu sam odlučila snimati recepte, ali vremena nigdje. Djeca su uglavnom doma, jer im epidemija ne dopušta ni treniranje, ni neke pretjerane izlaske. Zamolila sam ih ako bi mi pomogle snimati. Trebamo od nekuda početi.
Indukcijsko kuhalo sam kupila upravo radi ovog snimanja. Djeca su preuzela apsolutno sve, kako znaju postupak, same su složile kompoziciju, snimale mobitelom i kasnije montirale. Ja sam prezadovoljna, ne samo što je prvi put, nego stvarno izgleda super, možete i sami ocijeniti. Meni bi sigurno trebalo puno, puno više vremena...
petak, 1. siječnja 2021.
Stollen ili biskupski kruh
Sretna Nova 2021!
Svake godine mislim kao ću napraviti Stollen i u onoj gužvi od more kolača i keksića nikada ne uspijem. No ove godine sam rekla MORAŠ! Pretraživala sam po našim stranicama i našla ovaj koji je najviše udovoljavao mojim željama. Uglavnom sam se držala recepta. Izmijenila sam oštro brašno u glatko i ubacila začine umjesto mješavine za medenjake, koristila maslac i u sredinu dodala marcipan.
Ja sam jednostavno oduševljena ovim kolačem, ne zaostaje ni malo za onim kupovnim. Dapače, ovaj nema umjetne arome i puno šećera...čista poezija. Čini mi se da ga neću raditi samo za Božić...
STOLLEN
- 300 g suhog voća (grožđice, brusnice, suhe šljive, kandirane naranče, limuni)
- malo ruma i mlijeka za voće
- 1 dcl mlijeka za tijesto
- 1 vrećica suhog kvasca
- 1 žlica šećera
- 500 g glatkog brašna
- 200 g maslaca
- 2 cijela jaja
- 4 žlice kiselog vrhnja
- prstohvat soli
- po pola žličice muškatnog oraščića, pimeta, đumbira i klinčića)
- naribana korica limuna
- 1 vanilin šećer
- 100 g šećera
- 100 g orašastih plodova (bademi i lješnjaci)
- 200 g marcipana
- 50 g maslaca s maslacem za premaz
- šećer u prahu za posipanje