Stranice

ponedjeljak, 3. svibnja 2021.

Ravioli punjeni sirom i preliveni umakom od šparoga

 

Prošle godine, negdje u ovo vrijeme, nastalo je jelo i fotografije. Kako nisam stigla napisati post, a vrijeme šparoga je prošlo, više mi nije bilo interesantno.

Ova godina je jako hladna i šparoge prilično kasne. Jučer smo u šetnji ubrali dovoljno da opet napravim ovo prefino jelo. Stvarno je posla oko njega i dobro dođu ruke mojih kćeri, ali konačni rezultat je neodoljiv.

RAVIOLI 

500 g oštrog brašna, najbolje bi bilo tip 00
5 jaja
malo maslinovog ulja
sol
 

Umijesiti tijesto od navedenih sastojaka i pustiti da odmara. Namontirati mašinicu. Tijesto podijeliti u par loptica, malo ih istanjiti valjkom i zatim kroz mašinicu prolaziti na najdeblji nastavak, presavijati tijesto, provlačiti kroz mašinicu, sve dok ne dobijemo svilenkastu, tanku paštu.

NADJEV

Oko 300 grama svježeg sira
može se dodati parmezan ili feta sir
1 jaje
par listića metvice
sol, papar
 
Nadjev staviti na paštu i prekriti drugim listom. Dobro stisnuti rubove i staviti kuhati u posoljenu vodu oko 10 minuta.



PRELJEV

1 ljutika
komadić pancete
mac šparoga
2 dl vrhnja za kuhanje

Ljutiku sitno narezati i popržiti na maslinovom ulju, dodati pancetu i malo dinstati. Šparoge skuhati posebno, dok ne omekšaju. Dodati šparoge i sve zaliti vrhnjem za kuhanje. Umak preliti preko raviola...
 
Ovo jelo svi obožavamo i sigurna sam da će djeca pojesti šparoge...


 

četvrtak, 15. travnja 2021.

Vege bolonjez

Volim isprobavati nove recepte i obogaćivati naš dnevni jelovnik. Nisu baš svi oduševljeni tom idejom, ali uglavnom pojedu. Dugo se spremam pripremiti ovaj "fejk" bolonjez, ali sam uvijek preumorna za slušanje negodovanja od strane moje obitelji. Godišnji je bio pravo vrijeme za sve egzibicije i mogu reći da je bilo komentara, ali se sve pojelo, mada su neki još pojačali s pršutom, drugi sa sirom, ali se sve pojelo.

Glavna zvijezda ovog bolonjeza je crvena leća i zapravo sve radite kao i s mesom samo ubacite opranu crvenu leću. Nekako sam odokativno koristila namirnice, tako da je ostalo bolonjeza i za sestru, ali su ukusi pogođeni...


2 manje kapule

3 manje mrkve naribane

komadić korijena celera, nariban

200 g crvene leće

1 dl crnog vina

3 dl salse ili tekućeg poma

3 češnjaka

peršin, list celera, origano, malo timjana 

sol, kajenski papar

maslinovo ulje


Sve ovo možete zamijeniti, i raditi kako inače radite bolonjez...vino se može izbaciti, začini se mogu dodati koje vi volite.

Kapulu sam dobro popržila na maslinovom ulju, posolila, dodadala naribanu mrkvu, celer i crvenu leću. Kada se sjedinilo, zalila sam vinom i tekućim pomom, popaprila, dodala češnjak i sve začine osim peršina. Zalila vodom i pustila da krčka sve dok leća ne omekša. Dodavati vode do gustoće koju želite da vam bolonjez ima. Kada je skuhano posuti nasjeckanim peršinom.

Mi smo poslužili uz zelene rezance i posuli obilato sirom grana padano.

Mislim da je dobro imati za ideju ovakvo jelo...

 


srijeda, 10. veljače 2021.

Zdravi čokoladni banana kruh



Počeli smo se igrati kraćim video uradcima za TikTok. Svakim danom sve više i više napredujemo. Trebala bi nam i bolja aparatura, ali otom-potom. Što se tiče ovog recepta, toliko je jednostavan, da ne treba mikser, niti ikakve kerefeke, a video traje manje od minute. Kolač je zdrav i može se djeci smućkati za doručak, a i sastojci nisu svemirski...😃

120 g raženog brašna (ili koji vam paše)

3 žlice meda

3 zrele banane

5 žlica otopljenog kokosovog ulja

1 jaje

pola žličice soli

1 žličica ekstrakta vanilije

3 žlice kakaa

1 žličica praška za pecivo

10 blanširanih badema

1 žlica kikiriki maslaca

Odvojite suhe sastojke i mokre. Promiješajte i sjedinite...stvarno sasvim jednostavno. Smjesu izlijte u kalup za kruh i stavite peći na 180 stupnjeva oko 45 minuta. Provjerite čačkalicom da li je pečeno. On će ostati malo vlažniji, ne brinite...

 


 

ponedjeljak, 25. siječnja 2021.

Krumpir gulaš

Od kada smo prije par godina bili u Mađarskoj na izletu, radim ovaj krumpir gulaš. Neću ga nazvati mađarskim gulašom, jer sam ga radila po svom, nego eto krumpir gulaš i nema greške. Prije sam ga spremala u padeli i dinstala, a sada samo ubacim u express lonac i sve je gotovo za tren, a meso mekano ko putar...



Krumpir gulaš

800 g junetine
1 veći poriluk
2 veće mrkve
1 crvena paprika
5 većih krumpira
2 češnjaka
peršin
sol, papar
mljeveni kim
slatke i ljute paprike (oko žličica zajedno)
majčina dušica
250 g pasate pomidora



Meso očistiti od žilica i masnoće. Kod nas sve mora biti čisto jer se ne bi pojelo. (Otpatke skuham mačkama). Narezati na kockice, začiniti solju, paprom, kimom i majčinom dušicom. Staviti sa strane dok se drugo ne pripremi.
Poriluk dobro oprati i na sitno narezati. Baciti u express lonac na maslinovo ulje. Mrkvu oguliti i narezati na kolutiće. Papriku narezati na kockice i dodati ostalom u lonac. Posoliti, popapriti, dodati slatku i ljutu papriku. Početi pirjati, zatim dodati začinjeno meso. Kada se meso zaprži doliti pasatu i vode da sve prekrije. Zatvoriti express lonac i pustiti oko 15 minuta kuhati (Zepter). Otvoriti i dodati krumpir narezan na kockice. Zatvoriti opet na 5 minuta. Kada je kuhano dodati češnjak i peršin. Najbolje je da vam gulaš malo odstoji jer će se lijepo zgusnuti, a ne kao ja ispeći nepce jer jurim na posao. Vjerujte mi krenula sam na vrijeme...😀😅


četvrtak, 7. siječnja 2021.

Blanširanje badema

Često mi  prijateljice govore da radim malo jednostavnije recepte, pišem jezikom koji svi razumiju. Već dugo vremena planiram snimanje jednostavnih, kratkih recepata, koji će moći i oni malo manje iskusniji savladati. 

Jednom mi je prijateljica koja je radila  kolač po mom receptu i gdje je pisalo blanširanje badema, pitala što to znači. Skužila sam zapravo, da neke stvari za koje ja mislim da su razumljive drugima nisu. Tu sam odlučila snimati recepte, ali vremena nigdje. Djeca su uglavnom doma, jer im epidemija ne dopušta ni treniranje, ni neke pretjerane izlaske. Zamolila sam ih ako bi mi pomogle snimati. Trebamo od nekuda početi. 

Indukcijsko kuhalo sam kupila upravo radi ovog snimanja. Djeca su preuzela apsolutno sve, kako znaju postupak, same su složile kompoziciju, snimale mobitelom i kasnije montirale. Ja sam prezadovoljna, ne samo što je prvi put, nego stvarno izgleda super, možete i sami ocijeniti. Meni bi sigurno trebalo puno, puno više vremena...

 




petak, 1. siječnja 2021.

Stollen ili biskupski kruh

 Sretna Nova 2021!

 

Svake godine mislim kao ću napraviti Stollen i u onoj gužvi od more kolača i keksića nikada ne uspijem. No ove godine sam rekla MORAŠ! Pretraživala sam po našim stranicama i našla ovaj koji je najviše udovoljavao mojim željama. Uglavnom sam se držala recepta. Izmijenila sam oštro brašno u glatko i ubacila začine umjesto mješavine za medenjake, koristila maslac i u sredinu dodala marcipan.

Ja sam jednostavno oduševljena ovim kolačem, ne zaostaje ni malo za onim kupovnim. Dapače, ovaj nema umjetne arome i puno šećera...čista poezija. Čini mi se da ga neću raditi samo za Božić...


STOLLEN

  • 300 g suhog voća (grožđice, brusnice, suhe šljive, kandirane naranče, limuni)
  • malo ruma i mlijeka za voće
  • 1 dcl mlijeka za tijesto
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 1 žlica šećera
  • 500 g glatkog brašna
  • 200 g maslaca
  • 2 cijela jaja
  • 4 žlice kiselog vrhnja
  • prstohvat soli
  • po pola žličice muškatnog oraščića, pimeta, đumbira i klinčića) 
  • naribana korica limuna
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g šećera
  • 100 g orašastih plodova (bademi i lješnjaci)
  • 200 g marcipana
  • 50 g maslaca s maslacem za premaz
  • šećer u prahu za posipanje

 
Potopiti grožđice, brusnice i suhe šljive u rum i malo mlijeka. Pustiti da se omekšaju koliko toliko...U 1 dcl zagrijanog mlijeka staviti kvasac i žlicu šećera. Pustiti da se zapjeni. U veću posudu staviti brašno, naribani maslac, dodati jaja, kiselo vrhnje, začine, šećer, vanilin šećer, koricu limuna, sol te uzdignuti kvasac. Zamijesiti...Voće ocijediti i dodati u tijesto kao i orašaste plodove. Mijesiti dok se sve ne prožme. Tijesto pusititi da se diže (oko sat vremena). Kada je naraslo (neće puno zbog masnoće), podijeliti na tri dijela, kao i marcipan. Od marcipana napraviti valjke, veličine kakve ćete napraviti štručice. Tijesto malo izvaljati, u sredinu staviti valjčić marcipana i sve urolati kao da povijate dijete...Na protvan staviti masni papir i prebaciti tri štruce. Pustiti da se još malo diže. Upaliti pećnicu na 200 stupnjeva. Staviti peći 15 minuta, a zatim smanjiti temperaturu na 180 i peći još 20-25 minuta (ovisno o pećnici). U međuvremenu rastopiti 50 g maslaca te time premazati vruće kruščiće i obilato posuti šećerom u prahu. Kada se skroz ohlade, zamotati u alu foliju, staviti u vrećicu i pohraniti na tamno mjesto. Možete ga slobodno i tjedan dana prije Božića napraviti.

Nemojte da vas obeshrabri postupak jer se zaista isplati svo vrijeme utrošeno na ovaj božićni kolač.