Stranice

četvrtak, 2. veljače 2023.

Farinata

Stalno bi nešto kemijala i isprobavala. Tako sam kupila slanutkovo brašno, koje je čekalo, čekalo...i eto pretvorilo se u Farinatu. Mislila sam i palačinke raditi s njim, ali kako su djeca bila "oduševljena" s ovim jelom odustala.

U svojoj jednostavnosti totalno je posebno, no svidjela se samo meni i njemu, a legenda kaže u jednoj od priča...

1284. godinu, kada je Genova u bitki kod Melorije pobijedila Pisu. Genovske galije po povratku našle su se u oluji i tijekom nevremena su se prosule bačve s uljem i vreće brašna od slanutka, miješajući i natapajući se s morskom vodom.
Kako su zalihe hrane na brodu bile skromne, čudna mješavina koja se stvorila nije bačena, već je data kao hrana zatvorenicima koji su bili na brodu i veslali. Mnogi od njih su odbili tu groznu kašu, ostavljajući je na palubi cijeli dan pod suncem, koje ju je peklo, pretvarajući je u neku vrstu zlatne palačinke. Vođeni glađu, drugi dan su je okusili neki zatvorenici otkrivši njezinu iznenađujuće ukusnu aromu.
Kod kuće, Genovljani su ponovili eksperiment, ali kuhajući smjesu u pećima na drva. Ovaj je recept brzo postao tradicionalno genovsko jelo pod nazivom, a kao podsmijeh neprijateljima iz Pise “l’ oro di Pisa“. Iz Genove se ovaj recept proširio i na mnoge druge mediteranske luke, pa i u inozemstvo, kad su tamo stigli talijanski iseljenici. 




Zapravo to je jedna velika beskvasna palačinka, i ako volite slanutak svidjet će vam se i ova pita. Odlična je topla, ali može i hladna, čak i drugi dan. Ja sam je za večeru jela bez ičega.




Radila sam je prema receptu s bloga Mrvica


250 g slanutkovog brašna

750 ml mlake vode

2/3 žlice soli

80 ml maslinovog ulja

grančica ružmarina, svježe mljeveni papar


Umiješati pjenjačom slanutkovo brašno, sol i mlaku vodu. Pustiti da odstoji najmanje dva sata. Pećnicu zagrijati na 230 stupnjeva. Lim premazati maslinovim uljem i staviti u pećnicu dok se ne zadimi. (to će spriječiti ljepljenje). Dadati maslinovo ulje smjesi, kao isjeckani ružmarin i mljeveni papar. Tekuću smjesu izliti u vreli lim za pečenje i staviti u pećnicu na 15 minuta ili dok ne dobije zlatnu koricu.