srijeda, 4. prosinca 2013.

Tortilje s kvascem

Obožavam tortilje. Uvijek sam radila kukuruzne. Jedno dijete baš i nije bilo zadovoljno kad je ručak bio na stolu. Pitala sam  što je smeta, a ona meni: tijesto i grah u punjenju. Znači trebala sam pronaći neki novi recept. Nakon traženja odluka je pala na ovaj s kulinarike. Više se neću vraćati onom s kukuruznim brašnom jer su moja djeca oduševljena ovim.


Toliko su izdašne, da nam bude za ručak, večeru i još ostane za drugi dan u nekoj hladnoj verziji



  • 1 kocka (40g) svježeg kvasca
  • 1/2 šalice mlijeka
  • 1 žličica šećera
  • šalice glatkog brašna
  • šalice oštrog brašna
  • 1,5 žličica soli
  • šalice maslinovog ulja
  • 1,5 šalice kipuće vode 


Prvo potopimo kvasac u toplom mlijeku sa žličicom šećera. Odmjeriti brašno, ulje, sol, i staviti odmjerenu vodu da proključa. Kad se kvasac aktivirao, dodati ga u brašno i za njim i kipuću vodu (vode nemojte odmah staviti sve, nego prvo 2/3 od ukupne mase, a ostatak po potrebi). Tijesto je prvo jako toplo pa ga  miješamo kuhačom, a polako, kako se hladi, počinjemo i rukom.

Kad smo ga malo umiješali izvadimo tijesto na radnu površinu i još ga malo mijesimo. Ne treba biti previše tvrdo (recimo malo mekše nego za kiflice), ako je tvrđe onda dodati još malo vrele vode. Jako se brzo i lako mijesi jer je dosta masno od ulja i iz tog razloga se ne ljepi ni za ruke ni za ploču.
Vratiti ga u posudu u kojoj smo ga zamijesili, pokriti krpom i ostaviti pola sata da naraste.


Kad je naraslo, ponovo ga malo premijesimo i podijelimo na 2 dijela. Jedan ostavimo u posudi, a drugi podijelimo na 10 kom. Uzmemo jedan od deset komada, među dlanovima pravimo kuglicu, uvaljamo u brašno i  rastanjimo kao palačinku. Ako je potrebno, dok valjamo posuti sa još malo brašna i sa jedne i druge strane. Što je kuglica pravilnija, lakše je napraviti okruglu tortilju.


Pečemo na teflonskoj tavi, nije potrebno podmazivanje, vrlo kratko s jedne i vrlo kratko s druge strane. Bolje prvo krenite sa slabijom vatrom, vatra nikad ne treba biti prejaka, ali  ni preslaba jer ako se tortilja dugo peče biti će tvrda. Iz tave ih prevrtati u posudu sa poklopcem. Držati poklopljene do filanja. Vaditi jednu po jednu i filati, a ostale i dalje držati poklopljene. Ako se neka tortilja stvrdne, vratiti je na tavu, kad se ponovo zagrije, omekšati će se i onda opet možete  urolati.
Ako ih ne koristimo odmah, čim se malo ohlade  stavljati ih u najlon vrećicu i zatvoriti.









Ono što sam promijenila od originalnog recepta je to da sam stavila obično ulje, a ne maslinovo. Punila sam ih piletinom dinstanom na kapuli, crvenom i zelenom paprikom i kukuruzom. Za dijete koje ne voli grah dodala sam vrhnje za kuhanje , a za nas ostale ubacila crveni grah. Sve sam prelila kiselim vrhnjem i parmezanom i zapekla u pećnici 10 minuta.




Sljedeći put ću napraviti čips od tortilja.






Broj komentara: 6: