Baš sam se razveselila kad nam je šogor rekao da šalje trešnje iz Drniša. U transportu su se dosta oštetile tako da sam dio bacila, dio smo pojeli a dio sam očistila za kolač. Malo sam prosurfala u potrazi za nekim jednostavnim kolačem. Odluka je pala na kolač s grizom i trešnjama. Recept je preuzet s
coolinarike.
Taj dan mi je dolazila i prijateljica u posjetu pa je to bio još jedan dobar razlog za slatkišem.
Najviše me namučilo vađenje koštica. Mama mi je dala neku ruzinavu spravu za otkoštavanje koja je pukla odmah nakon par trešanja. I ajmo sve na ruke. Ali trud se isplatio. Kada se ispekao izrezala sam ga na trokutiće i okrajke odnjela djeci van na probu. Ej...nestalo je za sekundu, djeca su navalila i na ovaj tanjur za goste, morala sam ih zaustaviti jer ne bi ništa ostalo.
Kolač sa trešnjama i grizom
4 žutanjka
4 bjelanjka
150 g šećera
1 vanilin šećer
200 g pšeničnog griza
2 dcl kiselog vrhnja
malo soli
300-5oo g trešanja
Pećnicu ugrijte na 200 C. Očisiti trešnje od koštica.
Od bjelanjaka istući čvrsti snijeg, žutanjke, šećer i vanilin šećer mikserom izraditi pjenasto, zatim dodati vrhnje,malo soli i griz i izmješamo, a onda lagano sa kuhačom umiješamo snijeg od bjelanjka.
Smjesu ulijemo u manji četvrtasti kalup koji smo namazali maslacem i pobrašnili brašnom ili obložili pek papirom. Smjesu poravnati i po površini rasporediti trešnje i staviti peći u zagrijanu pećnicu oko 35 min (ovisi o pećnici,provjerite čačkalicom)
Pečeni kolač izrezati na trokutiće ili kockice,prije posluživanja posipati šećerom u prahu!
Gosti su uzeli par komadića, a ostalo opet djeca. Pojelo se do zadnje mrvice u rekordnom roku. Djeca su rekla...mama slijedeći put tri pleha! Što je najvažnije kolač uopće nije jako sladak.
Slike ovog kolača prvi put su nastale vani.
Prije mjesec dana fotkala sam i svoj kamenjar i nikako da stavim te fotke, pa evo krenimo...
Jaglaci i potočnice oko stabla masline...
Lavanda sa neobičnim cvijetom....
Majčina dušica u punom cvatu...