Stranice

ponedjeljak, 4. studenoga 2013.

Njoki od bundeve s gorgonzolom

Jesen je doba bundeva. U našoj familiji se nikada nije kuhala, ni pekla bundeva, no kad sam je ja otkrila neiscrpan je izvor mojih slanih i slatkih jela. Stalno eksperimentiram. Tako su i ovi njoki jedan od mojih isprobavanja. Ovo je četvrti put da ih radim i tek sam sada zadovoljna s njima. Jedini problem je u tome što nisam mjerila ni brašno, ni bundevu.

Njoki od bundeve s gorgonzolom

 

Bundeva se prepolovi, očisti od sjemenki i ispeče u pećnici. Stavila sam manju Butternut tikvu.



Kada se ispekla, skinula sam koru, zgnječila je rukama i stavila u cjediljku da se iscijedi ako ima što tekućine. Na radnu površinu stavila sam brašno, otprilike 2 čaše, dodala bundevu, komadić putra, 1 jaje, sol i muškatni oraščić. Zamijesila sam tijesto. Smjesa se odmah počela formirati, još sam morala malo dodati brašna. Kuglu sam podijelila na par dijelova i formirala valjke.




Zakuhala sam vodu, dodala soli i u tri ture skuhala njoke. Što se tiče umaka, mislim da bi bilo dovoljno rastopiti samo malo putra, dodati kadulju, ali ja sam ovaj put išla na malo težu verziju. U vrhnju za kuhanje rastopila sam gorgonzolu i time prelila njoke. Bilo je dosta zasitno, ali fino. 





Broj komentara: 17:

  1. Imaju fenomenalnu boju, zovu na isprobavanje!

    OdgovoriIzbriši
  2. Divne su ti njokice, odmah belezim na listu za probu.:))

    OdgovoriIzbriši
  3. Divna ti je spravica za njokice ova rebrasta. Nisam ih još pravila a i teško je dati mere pošto su sve bundeve različite po sastavu vode. Mnogo lepo izgledaju.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ovo je zapravo daska za rezanje kruha, ali eto posluži i za njoke

      Izbriši
  4. Dala si mi divnu ideju,baš imam bundevu i obavezno ću praviti njokiće..hvala ti!

    OdgovoriIzbriši
  5. Njoki od bundeve su mi predobri a kod tebe još uz fini dodatak

    OdgovoriIzbriši
  6. Dobro si me podsetila, moram praviti ove njoke ovih dana!

    OdgovoriIzbriši
  7. Obožavam njoke jesti preko proljeća, to mi je pravo proljetno jelo. Lagano i uvijek uživam u njemu. ponuda hrana

    OdgovoriIzbriši