Stranice

srijeda, 28. svibnja 2014.

Ražnjići marinirani u umaku od jogurta i metvice

Prethodnih dana svi smo bili svjedoci katastrofalnih poplava što su zadesile regiju. Vjerujem da je svaki čovjek koji je mogao, pomogao na ovakav ili onakav način, barem jedanput okrenuvši broj. Teško je bilo gledati te jadne ljude i ne mogu zamisliti kako je izgubiti sve što si godinama stvarao.
Želim im brzi oporavak i da se drže koliko mogu!


Ovaj mjesec pregledavala sam recepte s jogurtom jer tu temu nam je zadala Mateja s bloga M's Bakery u igrici Ajme koliko nas je.
Dobila sam domaće limune i odluka je pala na ražnjiće...

3 komada pilećih prsa
1 limun korica i sok
1 limun za slaganje
1 dl jogurta
1 žlica meda
4 listića metvice
maslinovo ulje


Narezati prsa na oko 1 cm. Promiješati jogurt, nasjeckanu metvicu, med, koricu i sok jednog limuna. Posoliti i popapriti. U to uroniti piletinu poklopiti i pustiti u frižideru da odstoji sat vremena. Dva puta u međuvremenu promiješati.
Kada se piletina marinirala slagati kockice s komadima limuna naizmjenično. Ja sam još sve zalila umakom. Peći na zagrijanoj ploči namazanoj maslinovim uljem.


Poslužiti sa salatom po izboru.
Djeca nisu bila oduševljena jer su im bili prekiseli, a mužu i meni odlični i sočni.

petak, 16. svibnja 2014.

Ajme koliko nas je...Salata u staklenci

Odavno već ne jedem sendviče za marendu ili kad idemo na put. Trudim se uzeti neku zdraviju varijantu. Jedna od takvih je i ova salata u staklenci. Tražeći po internetu na par mjesta sam pronašla ovu salatu, prilagodila  je svom ukusu i eto. Mislim da ima puno varijacija na temu i da se svašta može iskemijati u toj staklenci.


Znači za dvije staklenke uzela sam šaku slanutka kojeg sam skuhala u express loncu (malo i prekuhala jer sam dodala sode bikarbone, nikad ne znaš koliko je star i koliko mu treba), zatim par listića mente (može i peršin). Jedan krastavac (ako imate ekološki koristiti i koru) naribati, posoliti i pustiti da se ocijedi. Jednu crvenu papriku narezati na kockice. Jedan grčki jogurt. Šaka oraha koje ćemo nasjeckati i malo tostirati. Slanutak sam posolila kad se skuhao, kao i jogurt kojeg sam i popaprila. Mentu sam usitnila i dodala jogurtu


Na dno sam stavila narezanu papriku, na to posoljeni slanutak, zatim krastavac, jogurt s mentom i na kraju tostirane orahe.  Mužu i meni  će sutra biti ručak dok s djecom budemo cijeli dan na turniru. Za djecu naravno nisam spremila jer bi samo rekle bljak.


Salatu šaljem Mateji s bloga M's Bakery koja nam je za ovaj mjesec zadala temu jogurt u igrici Ajme koliko nas ima.



utorak, 6. svibnja 2014.

Ninini keksići

Ne znam kako vi majke, ali meni kad je dijete bolesno, više ne postojim za sebe, već samo za njega. Znali su doktori reći, pa kad ćete vi mama prekinuti tu pupčanu vrpcu ili mama vi ste previše sentimentalni. Nekad ne mogu ni suze suspregnut, to je najgore jer dijete vide da se i vi bojite pa je njemu još teže. Danas su nas zvali iz škole da našu curicu boli jako glava, na svu sreću zvali su muža jer ja mislim da bi se meni noge odsjekle i da dođemo po nju. On je mene odmah nazvao i sve sam ostavila za kompjuterom i krenula. Tih 15 minuta je trajalo kao cijela vječnost, srce je mislilo iskočiti, nisam mogla dočekati trenutak kada ću je vidjeti. Otrčala sam do razreda, a ona je jadna ležala na klupi, blijeda i uplakana, rekli su i da je povraćala...znala sam da nije dobro jer se uvijek smije. Krenuli smo odmah kod doktora kojeg nije bilo i tamo joj je pozlilo i doma kad smo došli...i ta strašna glavobolja s kojom se do sada nismo susreli. Ležala sam uz nju u strahu, ni sekunde puštajući je. Ona je u jednom trenutku rekla: mama kako si ti dobra....ah odmah suze. Došla je i druga curica iz škola i donijela čestitku za Majčin dan. Tek onda su suze krenule.
Kako se popodne odmicalo par puta smo zvali doktoricu , njoj je bivalo sve bolje i bolje, glavobolja se smanjila, ona počela normalno jesti i više nije povraćala. Kada je druga curica otišla na trening pitala me da ona silno želi raditi kolačiće. Ja joj govorim da je preslaba i da će se umoriti, ali ona je bila uporna. Otvorila sam joj Coolinariku i rekla da izabere keksić. Bilo ih je par i izabrale smo zajedno onaj čije sastojke imamo doma. Iako je inspiracija bila tu, mi smo dobili posve novi keksić. Dijete je otišlo skoro pa zdravo spavati, sutra će se još malo odmarati, pa u nove radne pobjede. I ja sam smirena jer je njoj bolje...



Dijete je napravilo apsolutno sve, ja sam bila pomoćni kuhar.

Ninini  keksići

  •  250 gr margarina ili maslaca
  •  1 jaje
  •  50 gr šećera
  •  1 instant puding od vanilije
  •  500 gr brašna (dodala i manje)
šećer za dekoriranje, ganache od čokolade ili marmelada  

Miksati maslac i puding, dodati jaje, šećer i postepeno dodavati  brašno. Prebaciti na radnu površinu i do kraja umijesiti. Trgati komadiće tijesta, raditi loptice i malo ih spljoštiti, uvaljati u šećer i utisnuti malu rupicu. Keksiće peći oko 15 minuta, možda i kraće. U šupljine dodati po želji marmeladu, nutellu, ganache ili što vam padne napamet. 


Sestra se ljutila kad se vratila s treninga da smo nju izostavili, ali je bez problema smazala par komada. 
Eto i uz sve brige mi smo se na kraju ipak lijepo i slatko zabavili...


 

četvrtak, 1. svibnja 2014.

KuVarijacije - Pita sa šparugama

Uh, na svu sreću da sam ovu pitu napravila u sredini mjeseca, jer da sam je ostavila za kraj ne vjerujem da bi stigla. Tamara baš smo se nasmijali i dok sam radila ovu pitu i dok smo je jeli. Muž i ja smo bili oduševljeni, a djeca...to ćeš čuti malo kasnije. Dakle...


Šparuge koje sam koristila za ovu pitu ubrane su u Drnišu. Zamijesila sam tijesto i skužila da nemam ovog protvana za pite, zamisli ja neki food bloger, a nemam protvana za pitu i to nikakvog. 100 posto sigurna odem do mame da vidim ima li ona, kaže sve bacila jer su zaruzinavili. Što ću sada, ta pita lijepo izgleda samo u tom protvanu. Još ko mala sam se naučila da ne smijem dramatizirati oko neuspjelih stvari i odlučih se za manji pravokutni.
Ova pita nam je trebala biti ručak, meni možda i bi, ali ostalim članovima sam napravila maneštricu u slučaju ne sviđanja.


Sve sam ja apsolutno napravila po receptu Pite od šparuga, u pravokutnom obliku. Kako mi je ostalo tijesta nisam imala vremena za neke rešetkice pa sam napravila bezvezne kuglice po sredini. Djeca su me stalno pitala što mi to znači. Pa ništa kažem ja, ostalo tijesta. (i nije nešto jelda?)
E sad sjeli mi za stol, opet ona ista komentiranja...stalno nešto novo, kad ćemo normalno jesti? Kada smo je muž i ja probali oduševili smo se, sve je super usklađeno, mmmm fino...muž kaže ajde opet napravi. Njih dvije sam trebala snimati dok su jele. I najmanji komadić šparuge su izvukli van i jele ono što je ostalo, a to je...ni sama ne znam. U svakom slučaju, ja ću ponoviti iako i samo za nas dvoje, a njima okrajci bez šparuga

Tijesto
  • 200 g glatkog brašna
  • 100 g hladnog maslaca narezanog na kockice
  • 1/2 žličice soli
  • 3 žlice ledene vode

Utrljajte maslac u brašno dok ne dobijete grube mrvice. Dodajte sol i vodu pa zamijesite tijesto. Spljoštite ga u disk, omotajte prozirnom folijom i stavite u frižider na pola sata. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj podlozi i obložite kalup za pitu. Prekrijte papirom za pečenje i opteretite rižom pa pecite 10 minuta na 200°. Maknite rižu i papir pa vratite tijesto u pećnicu na 5 minuta dok ne dobije lijepu boju.

Nadjev
  • 200 g očišćenih divljih šparuga
  • 1 manja kapula
  • 100 g pancete izrezane na manje komade
  • 100 g kuhanog kukuruza
  • 2 jaja
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 100 g kiselog vrhnja
  • 50 g svježe ribanog parmezana
  • sol i papar po ukusu

Na malo ulja prodinstajte kapulu pa dodajte komadiće pancete da se poprže sa svih strana. U zdjelici razmutite jaja. Dodajte slatko i kiselo vrhnje, ribani parmezan te sol i papar.  Kukuruz pomiješajte sa kapulom i pancetom. Na pečeno tijesto rasporedite šparuge narezane na manje komade te mješavinu pancete i kukuruza. Zalijte smjesom od vrhnja i jaja. Pecite 20 - 25 minuta dok nadjev ne očvrsne i dobije lijepu boju.

 


Ajme koliko nas je - objava rezultata na temu Samoniklo bilje


Drage moje, hvala vam na svim divnim receptima, na riječima podrške i hvale na temu. Poslale ste 75 recepata, za jednu dobru knjigu. Nemojte mi zamjeriti ako sam koji krivi link stavila ili ako sam slučajno koji recept zaboravila, javite se pa ću ubaciti. Imala sam pune ruke posla, što se može vidjeti iz priloženog. Recepti su stavljani redom kako su stizali...pa krenimo...






Prženija sa koprivom i šampinjonima

Prženija sa koprivom i šampinjonima









Krem juha sa šparugama






  

                                                  Strata ili složenac od bajatog hleba


Pita od lisnatog testa i kopriva







Marina...Hrana ljubavi
Med od maslačka


Jela od šparoga / Wild Asparagus Dishes 



Milkica...Mimis kingdom
Hortopita

   


 

Pesto od sremuša

 


Kukuruz salata sa divljim lukom (sremušem) i ulje sa sremušem

 




 Njoke3

Prolećni uštipci

ustipci1

Sirup od zove

 Magična okalgija

Pita sa sremušem

Pesto od sremuša

 

Čorba iz šume
  

Sarmice od zelja
 

Branka...Homemadebyb
Namaz od mišance


Rižot sa kukama i šparogama



Mini kukuruzne pite sa koprivom


Džem od aronije sa bazgom 


Šparoge - kuhane i pečene :) u raženim torticama sa svježim sirom

 


Mirela s Kruha i...
http://kruhai.blogspot.com/2014/04/tart-sa-koprivama.html

Tart sa koprivama




Juha od medvjeđeg luka i kuka


Popečci od koprive 



Rižoto od koprive 
  

Nataša Moja slatka kuhinja

Rolat sa sirom i vlascem
 

Dilajla Svaštarica

Fuži sa sušenom hobotnicom i šparogama




Heljdina pita sa koprivama


Pita savijača od koprive


Sos sa komoračem


Čaj od šipurka


Limun-menta


 Mojito 


Sok od kopriva


Sok od borovnica


Tikvice punjene koprivom


Katunsko varivo


Liker od rogača



Šerbet lavande



Wild food: garlic mustard
Rižoto s matarom i piletinom ili neke stvari sjednu na svoje mjesto, kad najmanje očekuješ


Carbonara s chorizo kobasicom i maslačkom ili kako se pristojno kažu jaja

Ukiseljeni matar ili umjesto komentara na komentare


Focaccia-pogača s matarom ili ispod dva-tri popluna



Kruh koji se ne mijesi, s orasima i medvjeđim lukom


Panna cotta sa šumskim jagodama


Pizza sa četiri vrste sira i maslačkom


Pizza koja se ne mijesi s medvjeđim lukom (srijemušem)
 

Integralni quiche s mladim koprivama




Krema od koprive i Pašteta od pačjih jetrica


Ukiseljeni pupoljci maslačka ili muke po pernatim podstanarima
 

Salata od krumpira sa slanim ribicama i matarom
 


Sada kad ste sve pregledale, sigurno vas zanima što se meni svidjelo. Hmmm, imala sam pobjednika do danas, ali Tadeja je definitivno u zadnji čas potisnula Milkicu. Objavila je točno u ponoć i ja sam oduševljena njenom kreativnošću i obradom teme. Znači Tadeja je svojim receptima osvojila prvo mjesto. Drugo mjesto osvojila je  Milkica svojom Hortopitom i predivnom pričom koja me dirnula više od svih ostalih. Treće mjesto osvojila je moja susjeda Dilajla receptom Fuži s hobotnicom i šparogama, karakteristično jelo našeg podneblja.



Nagrade su simbolične...Prvo mjesto je silikonski kalup, a drugo i treće mjesto izrezivači za kruh. Curke pošaljite mi adrese da vam mogu poslati ove sitnice.
Kuhaču predajem Mateji s bloga M's Bakery  i veselim se novoj temi. Uh sada mogu odahnuti...:)