Stranice

četvrtak, 25. rujna 2014.

Dizani pužići s pestom i patlidžanom

Kao i uvijek u gužvi...nisam stigla još cijelu kuću očistiti od kad je djeci škola započela. Čistim prostoriju po prostoriju, mijenjam posteljinu, a kad dođem do kraja vjerojatno ću opet morati ispočetka. Imam to jutro dok su djeca u školi, ali prođe, a da se ne okreneš. Naravno, da sjednem dok pijem kavu i pregledavam vaše uratke, dok mi u kantunu kompjutera curi vrijeme. Ne stane sve u tih par sati. Kada dođu one...zadaća, ručak i posao. Samo sam jedan dan ujutro, a sve ostalo popodne. Taj jutarnji dan iskoristila  sam da pozovem goste. To je bila prilika da napravim ove pužiće koje planiram od kada sam spremila pesto i patlidžane.


Da krenemo redom...
Prvo sam napravila patlidžane. Jednostavno ih obožavam. Malo sam pretraživala po receptima koji bi meni odgovarao i našla -ovaj-. Ono što sam izbacila iz recepta bili su češnjak jer po čitanjima češnjak se ne smije stavljati u ulje zbog nekakvih loših bakterija i kapare. Dodala sam čili papričice, koje su dale stvarno ljutine koliko je trebalo (dvije po teglici).

 

PATLIDŽANI U ULJU


1 kg patlidžana (balancana)
listići timijana, bosiljka,kadulje, mažurana
2-3 dcl maslinovog ulja
dvije čili papričice


    Narežite patlidžane na kriške debele cca 5mm. Ako imate svjetlo ljubičaste patlidžane, držite ih pola sata u dobro posoljenoj vodi i iscijedite. Naše tradicionale patlidžane posolite, složite krišku na krišku, opteretite i neka puste vodu barem tridesetak minuta. Isperite ih (da ne budu previše slani) i složite na kuhinjski papir
    Upalite pećnicu na 220. Na papir za pečenje složite kriške balancana i lagano ih nauljite kistom. Kada su se lijepo ispekle sa jedne strane, okrenite ih i neka još kratko stoje u toploj pećnici. Nemojte ih pustiti da se previše osuše i prepeku. Sada - zaboravite na njih
    Ohlađene pečene kriške složite u jednu zdjelu, da ima što manje prostora. Zalijte ih sa bijelim octom (možete koristiti i jabučni, ali ako je suviše kisel, razrijedite ga malo s vodom).Opet - zaboravite na njih. Kupajte se, šetajte, kuhajte druge stvari.
    Izvadite patlidžane iz octa i stavite na cjedilo neka se cijede. Pripremite mirise...odvojite listove bosiljka, mažurana, kadulje, timijana i čili papričicu.
    U čiste staklenke slažite na vrlo gusto: red patlidžana, listiće svježih travica, sve dok ne napunite staklenku. Tada zalijte sa maslinovim uljem i zatvorite. Trebat ćete još jednom dodati ulja (ako vidite da su ostale na suhom)

    Posluživanje

    Ovako pripremljeni patlidžani mogu se jesti odmah (neka odstoje barem pola dana). Ja ih držim na hladnom ili u frižideru i služim ih najčešće kao aperitiv - na popečeni kruščić izvadim krišku balancane. Masne su i pustim da brusketa upije to mirisno ulja. Na vrh možete staviti komadić dobre grčke fete ili drugog " balkanskog" sira iz slanice. Izvanredne su i drže se cijelu zimu.
    Najbolja vrsta su oni svjetlo ljubičasti - mesnati su i bez sjemena.


    Zatim pesto...Najprije nekoliko riječi o sadnji bosiljka...Svake godine kupimo bosiljak u tegli koji mama rasadi po vrtu, stavi oko pomidora i uz rub gredice. Znači, razdvajati male bosiljke i saditi ih. On toliko naraste da za dvije teglice pesta trebaju samo dvije grane bosiljka.

     

    PESTO OD BOSILJKA I ORAHA

    220 g listova bosiljka
    150 g oraha
    200 g grana padana sira ili nekog drugog tvrdog sira
    2 dl maslinovog ulja
    malo soli

    Orahe tostirati i sve ubaciti u multipraktik. Miksati i postepeno dodavati maslinovo ulje. Spremiti u čiste teglice i zaliti maslinovim uljem po vrhu. Jedan dio sam zaledila u malim plastičnim čašicama da mi posluži za paštu ili neko drugo punjenje.


    I kada sve to skupa upotrijebite dobijete odličnu grickalicu za goste...

    DIZANI PUŽIĆI S PESTO I PATLIDŽANOM 

    • kockica svježeg kvasca
    • 1 žlica šećera
    • 1 kg brašna
    • sol 
    • 5 žlica maslinovog ulja
    • pesto
    • patlidžani
    • 60 g naribanog sira
    (Za ove pužiće možete koristiti dizano tijesto koje vam odgovara, pesto koji obično koristite, a patlidžane možete samo ispeći.)



    Umutiti kvasac, šećer s 500 ml mlake vode. Pustiti da se diže. Zatim dignuto dodati u brašno s 2 žličice soli i 5 žlica ulja. Zamijesiti tijesto i pustiti da se diže 60 minuta. Dignuto tijesto premijesite i podijeliti na 2 dijela. Svaki dio razvaljati u pravokutnik, premazati pestom, staviti komadiće patlidžana, možete naravno i više (ja nisam zbog djece) posuti parmezanom, zarolati i sjeći ploškice. 



    Poslagati ih na pleh i pustiti da se još dižu, posuti parmezanom i staviti peći u pećnicu na oko 20 minuta na 180 stupnjeva.




    Broj komentara: 7:

    1. Sve mi se svidja, a u fotkice sam se zaljubila od prve!:))))

      OdgovoriIzbriši
    2. I ja obožavam patliđane :) Ovaj pesto mi se jako sviđa, a i pužići su super

      OdgovoriIzbriši
    3. odlično izgledaju i svidja mi se kombinacija! A za fotke nemam rijeci koliko su mi lijepe :)

      OdgovoriIzbriši