Stranice

subota, 31. siječnja 2015.

KuVarijacije...Svetosavske perece

Ovaj mjesec u igrici Kuvarijacije radili smo Svetosavske perece. Odmah mi se svidjela ideja jer nismo nikada radili perece. Djeca su se jako razveselila, tako da sam njima prepustila tu čast  motanja. Zato izgledaju ovako debeljuškasto i nezgrapno. Nisam ih probala, ali ukućani su bili jako zadovoljni.


 -klik-.


Tijesto:

300 gr oštrog brašna
500 gr mekog brašna tip
40 gr svježeg kvasca
malo šećera
1 žličica soli
2 dl toplog mlijeka
3 dl tople vode
1 dl ulja

Premaz:

1 jaje

Slani preljev:
3 žlice mekog brašna
1 žlica soli
po potrebi hladne vode




U toplo mlijeko staviti 2 žlice oštrog brašna, malo šećera i paketić kvasca i sačekati 10 minuta da kvasac počne fermentirati. Pomiješati brašna sa uljem i solju i dodati kvasac te umijesiti tijesto koje se ne lijepi za ruke, ali ne smije biti tvrdo.
Dobro ga mijesiti na pobrašnjenoj dasci bar 5 minuta uz dodavanje brašna ako je potrebno.
Prekriti tijesto i ostaviti na toplom 30 minuta da udvostruči količinu.

Pripremiti slani preljev. Pomiješati sol i brašno i polako dodavati hladnu vodu i miješati da nema grudica. Gustina je kao tijesto za palačinke.

Od tijesta kidati ili nožem odrezati male kuglice i prstima tanjiti u dugi štapić.
Smotati perec i slagati na podmazan pleh.
Samo malo podmazati uljem.

Ostaviti da se dižu oko 10 minuta dok se pećnica ne zagrije na 250 stupnjeva.

Prije stavljanja u pećnicu perece premazati umućenim jajem.
Peći perece do blago žute boje, izvaditi i staviti po njima slani preljev i
vratiti jos 2-3 minuta da se lijepo zarumene, a preljev osuši.




Fora je ovaj preljev kojim premazujete perece, isti je kao u pekarnici.


Broj komentara: 12:

  1. Ukusne perece i odlican receptic. Curice su se lepo zabavile a uz to su bile vredne. Sve pohvale. ;)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Ma, bas su dobre tako buckaste, verujem da se ukucani nisu ni najmanje bunili i da su sve brzo nestale.:)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Naravno, sve u tren oka, samo što kažu da se stalno debljaju

      Izbriši
  3. Ingrid, perece su ti odlične i baš mi se sviđaju ovakve, male i bucmaste sa tim slanim prelivom.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. He, he hvala, one su se jako nasekirale jer su lijepo izgledale prije pečenja, a kad su se napuhale, nisu mogle vjerovati

      Izbriši
  4. Baš mi je drago da su cure bile vrijedne i da su se zabavile i na kraju počastile finim perecima.

    OdgovoriIzbriši
  5. odlične fotke . Za preliv se slažem u potpunosti.

    OdgovoriIzbriši
  6. Cure su napravile odličan posao, perece su baš super, meni jako simpatične ovako bucmaste !

    OdgovoriIzbriši
  7. Curke su baš uživale odlično su ispale

    OdgovoriIzbriši