Stranice

ponedjeljak, 15. lipnja 2015.

Patin 15...Kolač s jagodama

Konačno sam se i ja pridružila igri Patin 15 koju je osmislila  Milkica s bloga Mimi's Kingdom. Kolač s jagodama me baš privukao. Pozvana sam bila u goste na ručak i to je bila idealna prilika da ga napravim. Jagode  u maminom vrtu su u punom jeku, fine, sočne da mi ih je skoro bilo žao staviti u kolač, ali rekoh, ajde...
Kada sam vidjela da ide skoro pola kile šećera odmah sam smanjila količinu u biskvitu i u šaumu. Ishod je i dalje za moj ukus bio presladak...

 

KOLAČ S JAGODAMA


25 dkg maslaca umutiti sa 8 žumanjaca, dodati 200 grama šećera, koru od 1 limuna i 200 grama brašna. Od svega zamijesiti tijesto i na plehu rastanjiti na jedan centimetar debljine. Kada je tijesto dobro ispečeno, izvaditi ga, malo prohladiti i posuti jagodama. Ulupati čvrst snijeg od 12 bijelanaca. Zasebno staviti na štednjak ¼ kilograma šećera s malo vode, da se gusto skuha kao za šaumpitu. Gusto skuvan šećer polako dodavati u umućen snijeg, pa mutiti žicom dok se masa ne ohladi. U šaum dodati šaku jagoda, pa ga sipati preko pečene kore, vratiti natrag u pećnicu da se malo sasuši, odmah vaditi, vruće izrezati na kocke, a na svaku kocku još dodati po jednu svežu jagodu.



Kada je kolač bio spečen djelovao je vrlo obećavajuće, htjela sam ga onako vrućeg izvaditi da ljepše izgleda kada donesem za poklon, no sve mi se počelo mrviti, a ja kasnim (kao i uvijek). Stavila sam foliju preko njega i uzela cijeli pleh misleći kada se ohladi biti će lakše. Bilo je nešto lakše, ali je cijeli dojam ispao gnjecasti. Slikano je na licu mjesta, da nije igrice, recept vjerojatno ne bi ni bio objavljen, no najpozitivnije od svega je da smo sve smazali. Nitko se nije žalio na slatkoću, a ja sam komentar ostavila za sebe. Izgled....to obični ljudi ni ne primjećuju...

Broj komentara: 5:

  1. moji su se žalili da je presladak i kao možeš pojesti jedan komad. Jedan komad na svakih sat vremena, Nestalo sve... ostao još jedan , do 12 h će i on biti zbrisan. I moja kora je bila takva , samo u kalupu.Sve zavisi i od jagoda .Bitan je ukus, a koliko čitam svi su bili zadovoljni. I ja ću sledeći put manje šećera.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ingrid, baš mi je drago da si nam se pridružila. :) Moji nisu imali zamerki. Sve su smazali za dva dana, pun pleh... :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Djeluje vrlo sočno, a mogu misliti kak je fino mirišalo od domaćih jagoda...mmmm :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Super mi deluje ovaj kolac. Nisam stigla da ga isprobam, ali ga cuvam u arhivi:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Meni je isto žao jagode iz vrta (a samo njih smijem jesti) staviti u kolače. Ovaj krug sam preskočila jer ne volim šaum. Žao mi je što si ti imala problema, a najvažnije je da se sve smazalo

    OdgovoriIzbriši