Stranice

utorak, 29. rujna 2015.

Pita od patlidžana

Ovaj mjesec nam je u znaku patlidžana, koji nam je za temu zadala Jelena s bloga Jelina jela u blogerskoj igrici Ajme koliko nas je.
Stvarno ga volim na sve načine što se može vidjeti i po receptima s bloga. Ova pita je nešto posebno  i što mi je najvažnije jela su je djeca, a muž i ja za ručak i večeru. Bolja je kad malo odstoji. Drugi dan sam je jela za večeru i bila je odlična. Recept je objavljen na Gastro.hr



Za tijesto:
  • 190 g brašna
  • 100 g maslaca
  • 1 jaje
  • malo hladne vode
  • žličica soli

Za nadjev:
  • 2 patlidžana
  • 1 svežanj peršina
  • 40 g ribanog parmezana
  • 2 žumanjka
  • 3 dl mlijeka
  • 30 g brašna
  • sol
  • papar

Priprema:
  1. U udubinu u brašnu staviti 75 g maslaca, jaje, sol i žlicu, dvije, hladne vode. Brzo umijesiti i staviti u hladnjak na 30 minuta.
  2. Razvaljati tijesto i obložiti prethodno namašćen kalup za pite. Izbosti ga vilicom, staviti foliju i posuti grahom. Peći 20 minuta na 180 stupnjeva.
  3. U međuvremenu u posudi rastopiti preostali maslac, dodati brašno i popržiti. neprekidno miješajući dodavati mlijeko i pustiti da se zgusne. začiniti solju i paprom.
  4. Očistiti patlidžane i narezati na kockice, možete ih posoliti i odgorčit, ali ja ovaj put nisam, nego sam ih odmah u par tura popržila na maslinovom ulju.
  5. Ocijediti ih, posoliti i dodati bešamelu. Dodati žumanjke, iskosani peršin, parmezan i pomiješati. Kad je tijesto napola pečeno, ukloniti foliju i uliti pripremljenu smjesu.
  6. Peći još 20 minuta na 180 stupnjeva. Poslužiti mlako ili hladno uz žlicu kiselog vrhnja
Šaljem još recepte koji su objavljeni na blogu...





1. Dizani pužići s pestom i patlidžanom
2. Patlidžan u ulju
3. Namaz od patlidžana

2 komentara: