Stranice

srijeda, 6. travnja 2016.

Savijača od dizanog tijesta punjena sirom

Nekako  nisam od pisanja, ni ne kuham neka posebna jela...melje me vrijeme i obaveze. Kuham standardna jela, od dana do dana. Malo vremena, a puno bi se toga htjelo. Možda i neko zasićenje, ne znam...cure su dosta boležljive, pa godišnji nisu bili onako potpuni kao što smo planirali, možda proljeće i proljetni umor. No vjerujem da će sve to doći na svoje.
Evo jedne štrudlice punjene sirom, baš posebne, onako za uz mlijeko. Djeci se jako svidjela.

Tijesto:
  • 500 g brašna
  • prstohvat soli
  • 100 g šećera
  • vrećica suhog kvasca
  • 2 žumanjka
  • 125 g maslaca
  • 300 ml mlijeka
  • 4 žlice usitnjenih blanširanih badema
  • 1 jaje za premazivanje
Nadjev:
  • 500 g svježeg sira
  • 1 jaje
  • 100 g šećera
  • korica jednog limuna
  • 50 g limuncina (kandirane korice limuna)



Priprema:
  1. U 1 dl mlijeka staviti vrećicu kvasca i žličicu šećera, pustiti da fermentira.
  2. U veću zdjelu prosijati brašno, dodati sol, bademe, fermentirani kvasac i ostatak mlijeka, zamijesiti da dobijete meko tijesto.
  3. Pustiti na toplom da se obujam udvostruči. Umutiti jaja sa šećerom, maslacom i dodati u tijesto s kvascem. Sve lijepo izmiješati da se sjedini, može se malo i istući s kuhačom kao što su to naši stari radili. Pustiti opet da se diže.
  4. U međuvremenu za nadjev pomiješati sastojke.
  5. Tijesto podijeliti u dva dijela i stanjiti ih na debljinu od 1 cm. Premazati oba dijela s nadjevom, smotati i staviti u lim. Stući jaje i njime premazati štrudle.
  6. Peći pola sata na 180 stupnjeva
Recept je objavljen na Gastro.hr

    Broj komentara: 13:

    1. Izgleda da smo svi u tom nekom ludom periodu nedostatka vremena, problema i nezadovoljstva :( Nadam se da sa sunčanim danima dolazi i poboljšanje!
      Sviđa mi se recept, može biti i slano i slatko, mada ja uvijek biram slatko!

      OdgovoriIzbriši
      Odgovori
      1. A da, ja sam se zabrinula za tebe što te nema...a i meni isto...

        Izbriši
    2. Nadam se da lepše vreme dolazi. To nam svima želim. Testo deluje baš mekano i pahuljasto.

      OdgovoriIzbriši
    3. Verujem da bi mi se dopao ukus, ova strudla sarzi sastojke koje volim :)

      OdgovoriIzbriši
    4. Sve nas je nekako dohavtio taj čuveni proljetni umor. Biti će bolje sigurno.
      Štrudlica odlično izgleda!

      OdgovoriIzbriši
    5. Imam recepte za gužvare s makom i orasima, ali sa sirom, provjeren, nisam imala niti jedan. Do danas! Zasitili smo se 'sirom u slano'. Ovo ide u rernu vrlo skoro!

      OdgovoriIzbriši
      Odgovori
      1. Ispečeno, pojedeno! Prekrasna je, hvala na receptu! Mljeveni bademi u samom tijestu, nisam do sad tako pekla, a stvarno dodaju i okusu i teksturi. Sir, vanilija, limun... stari znanci. Prefino!

        Izbriši
      2. Čekamo tvoj blog post...:) Hvla ti na isprobavanju...:)

        Izbriši