Stranice

četvrtak, 6. listopada 2016.

Patka punjena narančom i jabukom

Uvijek kada sam pokušala pripremiti patku, mama me odgovarala od nje, kao da je njoj ispala uvijek suha. Pretraživala sam malo po netu i svugdje našla da se patka treba dugo peći na nižoj temperaturi. Morala sam ja to probati. U Lidlu sam našla povoljnu patku od cca 2,2 kg (vjerojatno instant) i radila po receptu također iz kuharice Lidla, odnosno slovenca Tomaža. 



  • 1 patka
  • 2 naranče
  • 1 jabuka
  • timjan
  • žlica crvene paprike
  • 200 g heljde
  • peršinov list
  • sol
  • papar
  • mlinci
Promiješati ulje s crvenom paprikom. Patku dobro nasoliti iznutra i izvana, zatim premazati mješavinom ulja i crvene paprike. Iscijedimo jednu naranču po njoj, a drugu narežemo na komadiće. Napunimo patku s jabukom i narančom i pospemo timjanom. Stavila sam je u glinenu posudu s poklopce. Na malo ulja staviti patku i  peći na 180 stupnjeva dva i pol sata. Nakon pola sata okrenuti jedanput da se zapeče i s te strane, pokriti  s poklopcem da ona polagano pušta svoju masnoću.



Heljdu kuhati u zasoljenoj vodi i pustimo je da nabubri. Procjediti i zapeći u tavi na pačjoj masti. Na kraju dodati sjeckani peršin.
Mlince preliti kipućom vodom, putiti da odstoje par minuta, procijediti i također zaliti pačjom masti...



I  što reći na kraju? Ja sam oduševljena, kako mesom tako sočnošću. Kao da ne jedeš perad. Heljda savršeno paše, iako sam je jela samo ja (zato sam i napravila mlince za ostale ukućane), ma plus pet...slijedeći put ću se poigrati i s drugim voćem, kao i s drugim premazom...jedva čekam da nađem ponovo patku...:)




U budućnosti bloga imam u planu raditi kratke video uratke pripremanja banalnih stvari. Puno pitanja koja mi upućuju čitatelji su upravo jednostavne stvari za koje sam  mislila da se podrazumijevaju.
U mom prvom videu je prikaz soljenja i punjenja patke. Nije neka ljepota, ali se učim i nadam da će slijedeći biti bolji...




4 komentara:

  1. Bravo za post, bravo za video! I naravno, patku :) Želim ti još puno takvih dobrih recepata! Uvijek je ljepše i lakše kad vidiš kako se nešto radi.

    OdgovoriIzbriši
  2. Opa-pa-pa patka!:) Za mene je ovo pravo konkretno jelo, obožavam patku s mlincima. I heljda ide super, ma za prste polizati:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Krasno izgleda, ja nisam razumjela mamu kako uopće može jesti patku a sa mi je kožica od patke najbolja stvar na svijetu.

    OdgovoriIzbriši
  4. I ja je punim narančom i jabukom, mariniran slično ali u karinadu dodam i češnjak u prahu. Pustim da odstoji cijelu noć a prije pečenja namažem
    je sa medom. Tako med ne pusti da se patka osuši pa se može peći i na većoj temperaturi kraće vrijeme.




    je sa

    medom.

    OdgovoriIzbriši