Stranice

utorak, 13. prosinca 2022.

Tozzetti

Svake godine ubacim neki novi blagdanski kolačić, pa tako i ove. Tozzette sam planirala prošle godine, ali nisam stigla. Recept je ful sličan Cantuccinima, samo što u ovaj ide maslinovo ulje koje se uopće ne osjeti i preprženi lješnjaci. Recept je prevela s talijanskog moja susjeda...

Poduplajte dozu slobodno, ako vam se čini premalo...:)


 

2 jaja
15 dkg šećera
1 dl maslinovog ulja
pola praška za pecivo
225 g tostiranih lješnjaka
250 g brašna




Lješnjake tostirati u pećnici i između ruku ili krpom ih očisiti od kožice. Jaja i šećer mikserom umutiti da postanu pjenasti, dodati maslinovo ulje, zatim brašno pomiješano praškom za pecivo i na kraju cijele lješnjake. Staviti u frižider oko sat vremena. Tijesto će biti dosta mekano, ali nemojte ništa dodavati i pokušajte formirati dvije štručice. Štruce peći na 180 stupnjeva oko 15 minuta. Izvaditi i pustiti ih da se prohlade, ne i skroz ohlade jer se ne bi mogle rezati. Oštrim nožem u koso izrezati fetice koje vratimo u pleh i stavimo još desetak minuta na 160 stupnjeva u pećnicu. Kada se ohlade spremite u limenu kutiju da dočekaju Božić...

Meni su jako fini i mekani.

Ne sekirajte se ako pucaju dok ih režete, ponovnim pečenjem će očvrsnuti....





petak, 28. listopada 2022.

Pita s porilukom, jabukama i kobasicama


 

Hm, stalno nešto novo isprobavam, no ova pita koju sam danas napravila nije baš prošla kod mojih doma. Mislim da im je najgore bilo vidjeti jabuku u nadjevu...eh te predrasude...ne vjerujte mojoj obitelji, meni je bilo prefino, jela sam za ručak i hladnu za večeru. Ovo je jedina fotka, jer presjek i nije baš nešto...

Recept je preuzet sa stranica Jamie Olivera...

1,2 kg krumpira
2 kobasice
2 velika poriluka
2 jabuke
par grančica timjana
4 žlice brašna
600 ml mlijeka
3 žlice senfa
 
Skuhati krumpir i izgnječiti kao za pire, dodati dvije žlice brašna i sol. Napraviti dvije kugle. 
Kobasice u komadu prepržiti na tavi, izvaditi ih i na toj masnoći prodinstati poriluk, sitno narezan, dvije jabuke narezane na kockice, podliti malo vodom i pustiti da kuha oko 15 minuta. U to umiješati dvije žlice brašna, tri žlice senfa, mlijeko i timjan. Malo zakuhati. Kobasice narezati na kolutove i dodati smjesi. Par kolutova kobasica pustiti za ukras.  Prvu kuglu utisnuti u protvan i od nje napraviti donju koru. Na nju staviti nadjev. Drugu kuglu razvaljati na masnom papiru kako bi je lakše mogli prebaciti. Prekriti nadjev drugom korom od krumpira, ukrasiti kobasicama i staviti peći na 200 stupnjeva 40 minuta ili dok kora ne dobije zlaćanu boju.

Detaljan video možete pogledati kod Jamie-a

petak, 30. rujna 2022.

Piletina u umaku od sušenih pomidora i špinata

Subota...njega nema, same cure...odmah smišljam što bi spremale za ručak. Sigurno će biti riža ili ječam (jer on to ne voli) i tako fejsam i naiđem na tako primaljiv receptić i odmah ga pokažem curama. 

Odlučimo se za repliciranje jela. Kako je bilo ružno vrijeme, predložim snimanje hrane za tiktok. Ja sam išla s prijateljicom hodati, kupila sve namirnice i bacile smo se na posao. Ja sam kuhala, jedna je radila desert, a druga snimala na dva fronta, malo moje slano, malo slatko...



A rezultat možete vidjeti...

Naravno da smo i njemu pustili i bio je oduševljen. Mmmm, prefino...

450 g pilećih prsa (može više, može manje)

100 g sušenih pomidora

1 kapula

2 češnjaka

100 g baby špinata

100 g sira (gaude)

500 ml vrhnja za kuhanje

beluga leća za prilog


Na maslinovom ulju prepržiti piletinu, koju smo prethodno posolili i popaprili, izvaditi je i staviti sa strane. Dodati izrezanu kapulu, sušene pomidore i malo dinstati, zaliti sve vrhnjem. Dodati malo vode i kuhati dok se kapula ne rastopi. Kada ste zadovoljni umakom, ubaciti baby špinat tek toliko da uvene. Vratiti piletinu u umak i poslužiti s beluga lećom koja nevjerovatno paše uz ovo jelo.


ponedjeljak, 16. svibnja 2022.

Rižot sa škampima

Rijetki su ti peci, kada sam ja doma cijeli dan i imam vremena za nakuhavanje. Zadnje dvije godine radim s jednim slobodnim danom, bez praznika, spajanja i sve ga onoga što "normalni" radni ljudi imaju. Teško mi je i imam tako malo slobodnog vremena, a najmanje za svoje slobodne aktivnosti kojih je poprilično. Ali raditi se mora...Pokvario mi se auto i bila sam prisiljena ostati doma...prala, sam, čistila, skidala lustere i kuhala. Već neko vrijeme u škrinji čeka 2 kg lošinjskih škampi koje mi je prijateljica dobavila. Cure i ja smo ostale same i odučila sam spremiti rižoto od pola kila škampi. Sada vidim da bi cure još bile pojele, ali dobro, meni i sama riža natopljena temeljcem je za prste polizati.

500 g škampi
šalica i pol ili koliko mislite da vam je dovoljno za troje arborio riže
1,5 dl bijelog vina
4-5 režnja češnjaka
2 mlade kapulice
malo maslaca

ZA TEMELJAC

2 lovorova lista
1 mrkva
1 kapula
sol
papar u zrnu
maslinovo ulje
peršin



 

Očisiti škampe...odvojiti glave od repova. Imala sam zaleđene škampe i moram priznati da nema neke velike razlike od onih živih. Mama mi je uvijek govorila, uzmi žive škampe, ali evo bili su super i ovi. Ostavila sam par cijelih za dekoraciju. Očistit oprezno repove. Malo ćete se izbosti, ali vrijedi...Glave i krakove staviti na maslinovo ulje, dodati narezanu mrkvu, kapulu i prodinstati na maslinovom ulju, zaliti vodom, dodati lovorov list, zrna papra i sol. Kuhati oko dvadeset minuta do pola sata.




Kapulicu (sa zelenim dijelom) sitno narezati i staviti na maslinovo ulje, dodati češnjak, malo prodinstati i dodati rižu. Kada riža zacakli podliti bijelim vinom. Dinstati dok vino ne ispari. Sada podlijevati temeljcem kroz cjediljku, malo po malo dok se riža ne skuha, no ne i raskuha. Malo pred kraj dodati cijele škampe i repove, koji će biti za čas kuhani. Za kremoznost ubaciti komad maslaca i posuti  peršinom.




petak, 14. siječnja 2022.

Zapečene palačinke sa sirom i blitvom


Nisam mogla vjerovati kada sam zadnji post napisala, kada sam zadnji put slikala hranu. Vrijeme teče nemilo i nezaustavljivo. Tužne su se stvari dogodile u mom životu o kojima nisam mogla pisati, teško mogu i sada...napustila me moja seka, tako rano, tako mlada, ostavivši za sobom dvoje djece, muža, roditelje i mene. Nekako se naučiš nositi s boli i gubitkom, ali samo nositi jer ona je tu uvijek, u svakom segmentu našeg života. 

Ovih dana imam vremena na pretek, snage možda malo manje, a za sve je kriva Korona. Dobro nas je zdrmala, mene možda najmanje jer sam zadnja cijepljena, a djecu i muža prilično. Sada se polako oporavljamo, iskorištavam vrijeme za kuhanje recepata koje inače ne stignem. Slučajno sam naletila na ovaj recept i odmah mi se svidio, mada sam unaprijed znala da mojoj djeci to neće biti nešto, ali ako bar malo pojedu biti će super. Tako je i bilo. Nama je bilo ok, no ova mi kombinacija sa sirom i blitvom bolja u Canelonima. 



Zapečene palačinke sa sirom i blitvom


Sastojci za palačinke: 
1 jaje 
prstohvat soli
200 ml mlijeka
200 ml mineralne gazirane vode 
80 g pirovog brašna 
80 g heljdinog brašna
1 žličica praška za pecivo 
1 žličica rakije

Za nadjev: 
230 g kuhane blitve 
400 g svježeg sira 
50 g pancete
1 jaje
 
Za preljev: 
1 jaje
100 g kiselog vrhnja 
100 ml vrhnja za kuhanje  
 
Postupak: 
U posudi izmiješati jaje s malo soli, dodati brašno i postepeno mlijeko s mineralnom, na kraju umiješati i žličicu rakije. Ispeći palačinke. Za nadjev skuhanu blitvu usitniti štapnim mikserom. Dodati joj svježi sir, jaje i pancetu narezanu na kockice.  Palačinke puniti smjesom, te ih zarolati. Stavite ih u namašćenu posudu za pečenje.  Preliti palačinke smjesom od kiselog vrhnja i vrhnja za kuhanje i peći 20-ak minuta na 180 stupnjeva.