Jesen je doba bundeva. U našoj familiji se nikada nije kuhala, ni pekla bundeva, no kad sam je ja otkrila neiscrpan je izvor mojih slanih i slatkih jela. Stalno eksperimentiram. Tako su i ovi njoki jedan od mojih isprobavanja. Ovo je četvrti put da ih radim i tek sam sada zadovoljna s njima. Jedini problem je u tome što nisam mjerila ni brašno, ni bundevu.
Njoki od bundeve s gorgonzolom
Bundeva se prepolovi, očisti od sjemenki i ispeče u pećnici. Stavila sam manju
Butternut tikvu.
Kada se ispekla, skinula sam koru, zgnječila je rukama i stavila u cjediljku da se iscijedi ako ima što tekućine. Na radnu površinu stavila sam brašno, otprilike 2 čaše, dodala bundevu, komadić putra, 1 jaje, sol i muškatni oraščić. Zamijesila sam tijesto. Smjesa se odmah počela formirati, još sam morala malo dodati brašna. Kuglu sam podijelila na par dijelova i formirala valjke.
Zakuhala sam vodu, dodala soli i u tri ture skuhala njoke. Što se tiče umaka, mislim da bi bilo dovoljno rastopiti samo malo putra, dodati kadulju, ali ja sam ovaj put išla na malo težu verziju. U vrhnju za kuhanje rastopila sam gorgonzolu i time prelila njoke. Bilo je dosta zasitno, ali fino.