petak, 29. studenoga 2013.

Datulje s marcipanom i prvi rođendan

Jučer je prošlo godinu dana od kada je nastao blog prekratak dan. Uopće nisam znala kako sve to skupa funkcionira, ali rekla sam sama sebi, pa kad svaki dan kuham, pečem, sadim, ukrašavam, zašto ne to negdje zabilježiti. Malo sam bila razočarana nakon prva dva posta da nitko nije uočio što radim. Kasnije "listajući" vaše blogove počela sam upoznavati ne samo  divne ljude već i Vašu kreativnosti, znanje i umijeće. Totalni sam amater u fotografiranju, ali kroz vaše fotke polako i ja učim. Da ne govorim o hrani. Za puno stvari sam prvi put čula i toliko je toga na listi za isprobavanje. Veselim se i dalje. Nakon godinu dana, odlučila sam krenuti i s fejsom...dragi moji lajkamo se i tamo.
Kako dolazi vrijeme darivanja, moji pokloni su uglavnom mojih ruku djelo. Jedne od takvih  su i

Datulje s marcipanom

 


Htjela sam napraviti domaći marcipan i inspiraciju pronašla ovdje.  Nisam baš u potpunosti zadovoljna jer ide kristal šećer koji se nije samljeo u prah već se malo osjeti. Sljedeći put ću ga izostaviti. Zadovoljna sam količinom, jer je neusporedivo jeftinije nego kupovno.


Poigrala sam se vrećicama, etiketama i vrpcama, idealan poklon za Božić...





Jedva čekam izrađivati dalje...

petak, 22. studenoga 2013.

Liker od mente

Kuha se, peče, ali nikako stići uslikati. Danas su djeca u produženom, petak je, radim popodne  i eto uhvatila malo vremena za slikanje ove divotice koja je nastala još ljetos.
Nisam očekivala ništa, a dobila puno...Sada mi je malo žao što sam spremila samo litru jer se već dosta popilo, a bila bi mi idealna bočica za Božićni poklon.


Skočila sam do vrta vidjeti da li ima još koji listić mente i iznenadila se zapravo koliko ih je još ostalo...zeleni, kao da je ljeto. Dobro mi je došlo za dekoraciju.


Liker od mente


2 šake mente
otprilike 30 dkg šećera
1 litra loze

Sve skupa staviti u staklenku i na balkon. Ne mora biti na suncu. 40 dana se to toćka, tu i tamo sam promućkala. Nakon 40 dana se pretoči i imate divan liker.



Jedva čekam sljedeće ljeto...

petak, 8. studenoga 2013.

Mojoj majci

Jučer smo proslavili mamin rođendan. Jedna sam od onih sretnica koji imaju mlade roditelje. Dođu mi onako kao prijatelji, nije neka velika razlika u godinama, oko 18...Zapravo sam ja već stara, a oni mladi.

Dogovor je pao da ja napravim tortu. Mama nije htjela posebno ukrašavanje pa sam nabacila rastopljenu čokoladu preko šlaga. Recept su diktirale domaće višnje koje sam imala u škrinji. Kako sam već radila ovu švarcvaldicu nisam htjela riskirati s nečim drugim.


Uz tortu htjela sam još nešto...blogerice su me totalno zapalile s onim dekoriranim biskvitom. Krenula sam u avanturu. Najprije su mi se ruke tresle dok sam crtala, a kasnije kad uhvatiš mot ide kao po špagi. Rezultat je fenomenalan.


Dalo bi se tu još dorađivati. Bila sam totalno skoncentrirana na dekoriranje, tako da mi baš krema nije uspjela, ali to naravno nitko nije primijetio. Nit vodilja bio mi je  blog naše vrijedne Lane.
Lijepo smo se zabavili, u krugu obitelji, još jednom...mama sretan ti rođendan!



ponedjeljak, 4. studenoga 2013.

Njoki od bundeve s gorgonzolom

Jesen je doba bundeva. U našoj familiji se nikada nije kuhala, ni pekla bundeva, no kad sam je ja otkrila neiscrpan je izvor mojih slanih i slatkih jela. Stalno eksperimentiram. Tako su i ovi njoki jedan od mojih isprobavanja. Ovo je četvrti put da ih radim i tek sam sada zadovoljna s njima. Jedini problem je u tome što nisam mjerila ni brašno, ni bundevu.

Njoki od bundeve s gorgonzolom

 

Bundeva se prepolovi, očisti od sjemenki i ispeče u pećnici. Stavila sam manju Butternut tikvu.



Kada se ispekla, skinula sam koru, zgnječila je rukama i stavila u cjediljku da se iscijedi ako ima što tekućine. Na radnu površinu stavila sam brašno, otprilike 2 čaše, dodala bundevu, komadić putra, 1 jaje, sol i muškatni oraščić. Zamijesila sam tijesto. Smjesa se odmah počela formirati, još sam morala malo dodati brašna. Kuglu sam podijelila na par dijelova i formirala valjke.




Zakuhala sam vodu, dodala soli i u tri ture skuhala njoke. Što se tiče umaka, mislim da bi bilo dovoljno rastopiti samo malo putra, dodati kadulju, ali ja sam ovaj put išla na malo težu verziju. U vrhnju za kuhanje rastopila sam gorgonzolu i time prelila njoke. Bilo je dosta zasitno, ali fino.