srijeda, 31. prosinca 2014.

FBI rukavice...u Tamarinoj kuhinji

U ovoj Silvestarskoj noći hvatam zadnji vlak za učešće u FBI rukavicama. Pod istragom je Tamarin blog What's for dessert? Često navraćam tamo, zapravo uvijek pogledam kada je nešto novo. Tu smo si blizu, skoro susede kako bi kod nas rekli. Nadam se da ćemo jednom i na kavu zajedno ili osmisliti nešto na ovom našem primorskom području. Družimo se od mojih početaka i tu je bila kad mi je trebala pomoć, zato hvala.
Što se tiče recepata, uvijek se divim tim savršenim prezentacijama, pogotovo keksićima koje sam isprobala, a  koji nisu ni približno ispala kao njezini. Nema šanse da vam Tamara ne udjeli lijepu riječ ili dobronamjerni komentar, uvijek je tu kada objavite post, a to vas tako ohrabruje.

Prvi recept koji sam isprobala bio je kuglof s jabukama, pravim domaćim. Uh moja djeca jako vole kuglof u svim oblicima, a i meni je bio fin. Stavila sam nešto više jabuka i bademe umjesto oraha.

 

Kuglof s jabukama i cimetom




Zatim je uslijedio vatromet maka, dvostruka količina i...

Tart s makom

 

Ovdje sam ja došla na svoje jer obožavam mak, a još u ovakvoj količini, di ćeš bolje...
 

Eh, tu smo na žalost stali. Zaustavile su nas bolesti, što dječje, što moje i do kraja godine grozno zdravstveno stanje. No smogli smo snage napraviti novogodišnje keksiće, odnosno djeca su napravila sama. Jesu nezgrapni, ali su jako fini i izdašni. Nije nam bilo sunca, a i ja sam bila bezvoljna za stvaranje kompozicije, pa što je tu je.

Moto keksići

 

 Tamarini su savršeni koda ih je punila sirove, a naši debeljuškasti...
 

I za kraj...

Vanilin roščići

 

Kako dijete ne smije orahe, napravila sam ih s bademima. Tako su putraste i pahuljaste, divota.


Hvala ti Tamara za sve divne recepte koje dijeliš s nama!

Svima sve najbolje u Novoj 2015. Neka bude samo zdravlja, a sve ostalo se će doći!

subota, 27. prosinca 2014.

Truffles s narančom

Na početku da Vam zaželim sve najbolje za blagdane, odnosno samo zdravlja, a sve ostalo uvijek dođe...Kod mene ovaj mjesec nikako na bolje. Kad krene nešto loše, nema zaustavljanja, samo se lijepe loše stvari. Tako valjda mora biti radi nekakve ravnoteže. Problem je samo što čovjek to sve mora izdržati.
Ove godine blagdanski kolačići bili su prilagođeni mom djetetu koje nije smjelo orahe, a ni čokoladu baš. No napravili smo iznimku u obliku ovih truffles, za koje je moj muž rekao da ih ne stavljam na stol gostima, jer da je njemu to prefino.



400 g tamne čokolade s visokim postotkom kakaa
150 ml slatkog vrhnja
35 g maslaca
15 g šećera
korica jedne neprskane naranče
sok pola naranče
kakao

Sve otopiti u vrhnju i staviti u hladnjak na hlađenje. Kada se smjesa stisne vlažnim rukama oblikovati kuglice i uvaljati ih u kakao. Do konzumiranja držati u hladnjaku.


Za malo vremena imate izvrstan slatkiš!

nedjelja, 7. prosinca 2014.

Druga adventska nedjelja i adventski aranžman

Težak tjedan je iza nas. Bolnica, operacija, mirovanje i dijeta. Ponosna sam na svoju curicu koja za razliku od svoje mame nije ni suzu pustila, a mama još i danas skriva suze. Svaka čast onim mama koje to mogu čvršće podnijeti. Plakala sam pred doktorima, sestrama, pred njom...jednostavnom se ne mogu suzdržati kad to malo dijete pati i kada je boli. I onda kada joj je bilo najteže rekla je plači mama, meni ne smeta. Umjesto da ja nju tješim, tješila je ona mene.
Sada smo doma, Sv. Nikolu dočekala je u svom domu, kao i paljenje druge svijeće, nasmijana i vesela, još je malo boli, ali ide na bolje.


Kuhamo samo lešo, još neko vrijeme, zato nemam recepata samo naš adventski aranžman, za kojeg su djeca rekla da svi imaju u krug osim nas. Uvijek volim isprobati nešto novo. Jako sam zadovoljna ovom tehnikom. Može vam dogodine poslužiti kao ideja, a možete na primjer (to ću ja napraviti) obući tako bocu za neki liker koji ste sami napravili, to bi bio odličan poklon. Efektan i originalan.


Uzmete bocu po želji, ja sam pivsku. Treba va špaga, ljepilo u pištolju, raznobojne tkanine, filc, dugmad. Nanesete ljepilo na par mjesta na boci i lijepite špagu, dok ne dođe do vrha (dosta brzo ide). Na raznobojnim tkaninama iscrtajte motive koje želite na boci i isto ljepilom zalijepite, dugmad također.


Dobijete originalnu bocu koja vam stvarno može poslužiti u različite svrhe.





subota, 29. studenoga 2014.

Blogorođendan, darivanje i tutorial izrade podloška za tanjure

Kada sam završila tekstilni dizajn, mislila sam studirati psihologiju. Obznanila sam ideju tati, a on je pitao, pa što ću ja biti SVAŠTAR u životu? Malo sam razmislila i upisala grafički dizajn, ali do dan danas sam ostalo SVAŠTAR. Puno me stvari i dalje zanima, u svemu sam solidna, u ničemu izvrsna...Mislim da su izvrsni ljudi oni koji se posvete samo jednoj stvari u životu i svu energiju usmjere na jedno, a ne kao ja...Uvijek sam nešto kreirala, bojala, crtkala, kuhala...mama je rekla sigurno će sve to prestati kad dobije djecu, neće naći vremena...A NE, sada radim još više, imam svoj prostor, svoj mir, djecu i muža oko sebe koji razumiju što radim i ne žale se na nered koji često puštam iza sebe jureći na posao...
Blog slavi drugi rođendan, iza sebe ima lijepa virtualna druženja, jednu suradnju i svakim danom sve više pratitelja na facebook stranici. Malo sam sredila zaglavlje (hvala Tamari na pomoći), napravila novi logo i odlučila napraviti rubriku uradi sam. Povremeno bi tu stavljala tutoriala koje možete i vi uz malo vještine napraviti sami. Jako volim šivanje, to je moja prva ljubav, no uz silne obaveze palo je u drugi plan. Sada kada sam počela, više neću stati i stvarno uživam.


Uz hranu treba i stol lijepo izgledati, zato sam se odlučila za podloške, biti će tu i rukohvata za padale, nadstolnjaka, a motive možete izabrati po želji.

PODLOŠCI

raznobojne tkanine
žutica
flizelin
flis
razni botunići


Na papiru iscrtate oblike koje želite i prenesite na tkaninu, izrežite. Nabaždajte na žuticu. Žuticu izrežite puta dva. Na svaki komadić tkanine nalijepite flizelin.


Kada su motivi gotovi i sve našiveno, spojite dva komada žutice naopako i našijte s tri strane, ostavljajući rupu u koju ćemo umetnuti flis


Proštepati i imate gotov podložak...


Povodom blogorođendana, poklanjam vam ova dva ručno rađena podloška. Darivanje je na fejsu, ali ako nemate fejs, a želite podloške navedite to u komentaru.

četvrtak, 20. studenoga 2014.

Torta od cikle

Zašto si napravila tortu?
Eto tako...
Daj reci zašto?
Pa ima jedan poseban sastojak u njoj...
Bundeva?
Ono nešto jako, kako se ono zove...đumbir!
Nije, nego cikla!
Ja ne jedem...
Ja ne jedem...Zapravo ja ću samo probati...
Ovako je tekao naš razgovor kad su cure došle doma iz škole i vidjele da slikam lijepu čokoladnu tortu. No kad sam rekla koji je čudesni sastojak u njoj, one su se zgrozile. Nikada nisu probale ciklu.
Meni je uvijek izazov ova naša blogerska igrica Ajme koliko nas je jer pokušavam napraviti neki recept koji nisam nikada do sada isprobala. Tako je i bilo s ciklom, namirnicom koju je naša Iva s bloga Culinary postcards zadala. Ciklu najviše volim sirovo naribanu, s malo kima i na salatu. Samo ja to jedem dok djeca kraj mene ograđuju svoj tanjur da ne bi gledala jer im se želudac diže (strašno).
Odlučila sam djeci zakamuflirati ciklu u finom kolaču.


 

TORTA OD CIKLE


180 g brašna
10 g praška za pecivo
60 g kakaa
220 g šećera
3 jaja
220 g sirove naribane cike
200 ml suncokretovog ulja

ganache krema
200 g tamne čokolade (nisam imala pa stavila 140 g)
200 ml slatkog vrhnja


Navući rukavice i naribati ciklu. Pomiješati suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo, kako i šećer. U drugu posudu staviti jaja, naribanu ciklu i ulje i sve izmućkati štapnim mikserom. Tu će se cikla skroz rastopiti. Dodati mokre sastojke u suhe, izmiješati i staviti u kalup za torte obložen papirom za pečenje. Tortu peći 40 minuta na 180.
U međuvremenu pripremiti vrhnje i u njega staviti čokoladu, zagrijavati dok se čokolada ne otopi.
Kada je torta pečena, pustiti je da se ohladi i preliti kremom. Staviti u frižider da se prohladi i lakše nareže


Uh, malo sam se bojala reakcije djece i sve mislila uzeti na posao ako se njima ne bude svidjelo. Kako one nemaju pojma kakav ukus ima cikla, njima je ovo bilo odlično, glavno da ima glazure i da je smeđe boje. Mužu se isto svidjela, mada je rekao da bolje da mu nisam spominjala ciklu. A meni...ja uvijek osjetim ciklu, ali taj zemljani ukus mi paše.



 






ponedjeljak, 17. studenoga 2014.

Starter i kruh s kiselim tijestom

Svaki dan pečem kruh u pekaču, navečer stavim sve sastojke i ujutro imamo topli kruh. No jako me zanimao starter, koji stvarno iziskuje da se s njime bavi, barem prvo vrijeme. Posudila sam iz knjižnice knjigu (svaki mjesec uzmem neku drugu o hrani) Kako napraviti kruh - Emmanuela Hadjiandreou u kojoj je tako lijepo objašnjeno i to putem slika sve o kruhu. To mi je bio poticaj. Krenula ja tako sa starterom i objavila prvi dan sliku na fejsu umiješane vode i brašna. Reakcije su bile odlične i odlučila sam nastaviti...
Najprije da pojasnim (navodi iz knjige)...Starter kultura je pomiješana pšenica, raž ili druga žitarica s vodom, a koristi se za kiselo tijesto. Spore divljeg kvasca nalaze se u zraku i brašnu. Kada pomiješamo brašno i vodu te ih ostavimo da fermentiraju, tj. kad se kvasac počne razmnožavati i proizvoditi ugljični dioksid, nastaje starter. Starter-kulturi treba 3-5 dana da se razvije.


PRVI DAN: pomiješati jednu žličicu brašna i dvije žličice vode u čistoj staklenci, čvrsto zatvoriti i ostaviti preko noći.
DAN DRUGI: U staklenku umiješati jednu žličicu brašna i dvije žličice vode, promiješati. Isti postupak ćemo ponavljati
TREĆI, ČETVRTI I PETI DAN: Na površini će se početi stvarati sve više mjehurića 

Da bi se napravila starter kultura pomiješati 1 žličicu  (15g) iz staklenke sa 150 g brašna i 150 ml tople vode u velikoj posudi. Pokrijte i ostavite da fermentira preko noći. Sljedeći dan ćemo upotrijebiti onoliko startera koliko je potrebno za recept. Dodajte jednu žličicu brašna u preostalo fermentacijsko tijesto u staklenci, čvrsto zatvorite i spremite u hladnjak za sljedeću upotrebu. Ako dulje vrijeme ostane u hladnjaku, tijesto može postati neaktivno. Odstraniti kiselu tekućinu koja se stvorila na površini, umiješati 2 žličice brašna i 2 žličice vode te promiješati, čvrsto zatvoriti i ostaviti preko noći. Sljedeći dan ako su se stvorili mjehurići, tijesto je spremno za pretvorbu u starter. Možete ga imati stvarno dugo.

KRUH S KISELIM TIJESTOM  

250 g bijelog brašna
100 g integralnog brašna
50 g raže
nog
1 žličica soli
150 g starter kulture

300 ml tople vode
 
U manjoj posudi pomiješajte sve tri vrste brašna i sol, to je suha smjesa. U drugoj većoj vodu i starter-kulturu dok smjesa ne postane ujednačena. To je mokra smjesa. Dodati suhu smjesu u mokru i miješajte dok se ne poveže. Smjesa će biti rijetka, ali ni slučajno ne dodajte brašna. Poklopiti posudom i pustiti da 10 minuta odstoji. Nakon 10 minuta tijesto iz vana povući prema unutra i pritisnuti prema sredini (dosta je ljepljivo). Okrećući posudu napraviti tako 8 puta, ali brzinski, poklopiti i pustiti. Ponoviti 3 puta, svakih deset minuta. Pustit da se diže 1 sat. Lagano pobrašniti površinu, staviti tijesto i oblikovati disk. 




U cjediljku ili košaru staviti lanenu krpu ili pamučnu, pobrašniti i prebaciti tijesto. Pustiti tijesto da se diže 3 do 6 sati. 


Dvadesetak minuta prije nego stavite kruh peći, zagrijati pećnicu na 240. Staviti posudu za pečenje na dno i stavite šalicu vode u nju sa strane.  Voda služi da bi se stvarala para, ja sam još malo dodala do kraja pečenja. Tijesto stavite u pripremljeni lim, zarežite ga nožem po želji i stavite u pećnicu na rešetku, a u lim na dnu  ulijte vruću vodu i smanjite na 220. Kruh pecite 30 minuta ili više dok korica ne porumeni.



Kruh je rađen striktno po receptu i cure koje su radile kad i ja dobile su slične kruhove. Ukus je izvrstan, čak drugi dan bolji, možda bi sljedeći put stavila u manju ograničenu posudu da ipak ispadne nešto veći, mada je ovako kao onaj ispod peke. 

  

ponedjeljak, 3. studenoga 2014.

Slastice s dunjama

Imam dva stabla dunja ispred balkona. Čini mi se da svake druge godine dobro rode. Ne vidim često po blogovima recepte od dunja. Jedna starinska i zaboravljena voćka, a može se iskoristiti na bezbroj načina.


Moji prvi recepti koje sam počela objavljivati na blogu bili su upravo recepti s dunjama. Jako su slabo posjećeni zato ću im sada dati šansu i reciklirati ih u ovome postu...klikić na naslov pa do recepta...

KOLAČ OD DUNJA



Stvarno brzinski kolač u jednoj padeli...


PITA OD DUNJA S ORASIMA



Jedan starinski kolač s prhkim tijestom...

MUFFINI OD DUNJA



SIR OD DUNJA

 


Spravlja se sada, a jede za Božić, nakon sušenja na zraku. Može se posuti orasi ili jednostavno orahe možete ubaciti u smjesu prije sušenja. Kao male paketići poklonite svoj sir dragim prijateljima...
Ove godine planiram liker...


subota, 1. studenoga 2014.

KuVarijacije....Pametni kolač

Ovaj mjesec u sklopu igrice KuVarijacije radili smo Pametni kolač Linde s kulke. Ovaj put sam ja to dvostruko odradila. Prvi put onako brzinski sve ja to umutila u jednoj padeli (izgledalo je sve normalno) i stavila peći, izvadila, razrezala, dala djeci i išla raditi. Drugi dan gledam ja taj kolač i uspoređujem s onih stotinjak slika koji su  objavljena na kulinarici. Samo moj kolač izgleda drugačije, bez ikakvih slojeva, kao kuglof...ups, gdje sam zeznula? idem provjeravati recept, kad ono cijelu litru mlijeka zaboravila. Kolač je bio izvrstan, djeci za doručak i večeru s mlijekom.



  • jaja
  • 300 grama šećera
  • 10 punih žlica glatkog brašna
  • 250 grama margarina
  • 1 litra mlijeka
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • korice od limuna (po želji)
Margarin rastopite i ostavite da se ohladi. Žumanjke pjenasto izmješajte sa šećerom. U smjesu sa žumanjcima dodajte prosijano brašno, rastopljeni margarin,  ekstrakt vanilije i postepeno mlijeko. Smjesi lagano dodajte tučeni snijeg od bjelanjaka. Ulijte smjesu u dobro namašćenu i brašnom posutu tepsiju veličine 20x30 cm. Meni definitivno najbolja temperatura 165 stupnjeva sat vremena.


Nije mi vrag dao mira pa sam išla i drugi put umutiti i eto, to je ovaj kolač sa slike. Moji dojmovi su pomalo razočaravajući. Dobila sam ja te neke slojeve. U sredini je nešto nalik krempiti, gore je ok biskvit, a ovo na dnu je nešto skroz bez veze, gnjecavo. Ako mi već liči na krempitu , onda su mi draže kore od lisnatog nego ovo.
Djeci se više sviđao onaj kuglof s početka priče...

četvrtak, 30. listopada 2014.

FBI rukavice...u gostima kod Nevene


Volim  igricu FBI rukavice jer uvijek isprobavaš one recepte za koje inače vjerojatno ne bi imao vremena, a sviđaju ti se. Zabilježim si ja, ali to uvijek ostaje u zabilješkama.
Čini mi se da sam Nevenin blog Ebba's cuisine i najdetaljnije pretražila i isprobala najviše recepata. Koristila sam začine koji mi inače stoje u ormariću i ne znam gdje bi ih smjestila, ali Nevena zna i to jako dobro. Svi recepti su sto posto prošli kod moje familije, o namazanima da i ne govorim, njih ću stalno ponavljati. Pa da krenemo...

Prvo što sam napravila bio je kompletan ručak

Juha od crvene leće, đumbira i korjenastog povrća




Nešto sitnije sam narezala povrće i bilo je baš fino, malo ljutkasto zbog đumbira, ali prava zimska juha. Uz to sam poslužila 

Empanadas s kobasicama

 




Tijesto:

270 g pšeničnog brašna

1/3 žličice soli
1/2 žličice nasjeckanog ružmarina i peršina
1/2 žličice kurkume
2 žlice sušenih rajčica
50 g maslinovog ulja ili ekstra djevičanskog maslinovog ulja
70 g maslaca
1 dl hladne vode

Za nadjev: 


2 kranjske kobasice (ili još bolje neke domaće)

1 vezica peršina, sitno narezanog
1 žlica parmezana
1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2-3 žlice vode

Brašno pomiješajte sa začinima, pa dodajte masnoću (ulje i maslac), povežite sa brašnom i dodajte vode. Umijesite mekano elastično tijesto i pustite da odmori 10-ak minuta.


Kobasice ogulite od ovitka pa ih narežite na manje komade, pomiješajte sa ostalim sastojcima za nadjev i izmiksajte štapnim mikserom. 

Tijesto razvaljajte na što tanje, pa režite čašom malo veće krugove. Na svaki krug stavite žličicu nadjeva pa preklopite tijesto i krajeve pritisnite dobro vilicom tako da dobijete zubiće.

Ove kiflice izazvale su pravo oduševljenje. Poslužila sam ih kao glavno jelo uz zelenu salatu. Djeci je bilo baš fora što jedu kiflice za ručak, a punjenje je s mesom.

Homemade Carobella

Za 320 g carobelle ili rogačolade trebat će vam:
200 ml slatkog vrhnja korica jedne naranče
5 velikih žlica meda
3 žlice svježe iscijeđenog soka od naranče
100 g blanširanih popečenih badema
1/2 žličice začina za medenjake (izostaviti ukoliko ne volite okus tih začina)
75 g fino mljevenog rogača u prahu
20 g maslaca (može se i izostaviti, ovisi koliku gustoću namaza želite)

Postupak:
Bademe blanširajte u kipućoj vodi jedno 5 minuta, zatim ih izvadite, ogulite koricu, posušite i popecite malo na tavi ili u pećnici. Ako to radite u pećnici onda će vam trebati 5-10 minuta, na 180 stupnjeva, pazite da ne zagore jer su onda za baciti! Zatim ih lijepo sameljite, ako koristite mlinac za kavu, možete staviti malo šećera u prahu dok meljete bademe da se oni ne slijepe u jednu pastu, tj. da budu baš kao brašno. Stavite na stranu.
Slatko vrhnje zakuhajte sa naribanom koricom naranče i kuhajte jedno 5 minuta na laganoj vatri. Zatim maknite sa vatre i procijedite vrhnje od korice naranče.
Vrhnje ubacite natrag u posudu, dodajte bademe mljevene i prosijani rogač u prahu , med i začine za medenjake i kuhajte na laganoj vatri 10 minuta. Zatim dodajte narančin sok, malo još prokuhajte i još jednom izmiksajte u multipraktiku (koristila sam štapni mikser).
Izmiksanu smjesu procijedite kroz manje sito da uklonite mrvice od badema i da dobijete lijepu kremu. Još jednom vratite na vatru na minutu dvije, maknite s vatre i ulijte u manju staklenku koju ste prethodno zagrijali na 100 stupnjeva oko 10 minuta. Ako imate perilicu za suđe, onda je najbolje staklenku u njoj oprati jer se na taj način najbolje sterilizira i i još dok je vruća uliti carobellu ili rogačoladu i dalje čuvati u hladnjaku.




Za doručak vikendom, a i preko tjedna tko je doma uvijek nešto mažemo na kruh, domaće marmelade, med, namazi. Tako je i odluka pala na dva namaza. Rogač namaz sam radila u grubo. Pustila sam i komade badema i rogača. Nitko se nije bunio.

Speculoos krem namaz 

 



Milkica je radila ovaj namaz i bila jako zadovoljna, pa sam se i ja odlučila. Možeš ga jesti samoga na žličicu, a tako je brzo gotov, sve potrpaš u multipraktik.

Za cca 200 g namaza trebati će vam:

150 g Speculoosa
60 g meda
50 ml mlijeka
50 ml slatkog vrhnja
60 g bijele čokolade
50 ml neutralnog ulja npr. suncokretovo

Speculoose usitnite u mrvice, mlijeko i slatko vrhnje zagrijte, dodajte med i bijelu čokoladu na komadiće te miješajte na laganoj vatri dok se čokolada ne otopi, dodajte Speculoose te izmiksajte štapnim mikserom u kremu. Na kraju dodajte ulje, promiješajte, ulijte u steriliziranu staklenku, ohladite na sobnoj temperaturi te čuvajte u hladnjaku do upotrebe.

I za kraj ovog dijela (nadam se da ću još isprobavati, ostalo je toga u Bookmarcima) su

 

Zobeni keksići sa suhim smokvama i datuljama

 


 Umutila sam ih deset minuta prije posla, radila kuglice i stavljala na pleh. Zdrava marendica za moju dječicu.


Izgled bloga i fotografija je ono što me najviše privuče kada pretražujem, a u tome je Nevena majstor. Njezine slike su tako pune topline,  sjete, za mene još uvijek nedostižne...








ponedjeljak, 27. listopada 2014.

Pizza s karameliziranom bundevom, rigom i narom...Ajme koliko nas je

Subotom gotovo uvijek  djeci pečem pizzu za ručak. One se baš vesele tome, a ni nama ništa ne fali. Zadnje vrijeme nam je baš fora obilno je posuti rigom i zaliti maslinovim uljem...(naravno samo nas dvoje, a djeca se zgražaju kako to možemo jesti).
Ovu subotu sam imala slobodan dan, no nisam se nigdje mogla maknuti jer je dijete imalo temperaturu i bilo virozno (ništa strašno). Ona je gledala televiziju, drugo dijete išlo na trening, a ja se zavukla u kuhinju.
Po netu sam pretraživala recepte vezane za nar koji je tema ovomjesečne blogerske igrice Ajme koliko nas je, a zadala nam je naša domaćica Tihana s bloga Tiha u zemlji slatkiša. Zgodnih receptića sam pronašla, no odlučila sam se za...

PIZZA S KARAMELIZIRANOM BUNDEVOM, RIGOM I NAROM

(inspiracija)


tijesto za pizzu (ja ga radim u pekaču)
2 režnja češnjaka
1/2 šalice oraha (2 dl)
3 žlice parmezana
2 šalice bundeve
2 žlice maslaca
1 žlica smeđeg šećera
papar
sol
rige po želji
šalica nara
maslinovo ulje
20 dkg sira (više ili manje kako volite)
sok od pola limuna




Glavice češnjaka zarezati na vrhu da vam ne eksplodira kao meni u pećnici i peći oko 20 minuta, ovisi o veličini češnjaka. Pustiti da se ohladi. Orahe kratko tostirati. Narezati bundevu na male kockice, zagrijati maslac, ubaciti bundevu i popržiti na maslacu. Prodinstati i dodati šećer. Biti oprezan i non-stop miješati dok ne poprimi smećkaste obrube. Kada se bundeva karamelizirala, posoliti, popapriti i pustiti da se ohladi.

U multipraktik staviti tostirane orahe, oguljeni pečeni češnjak, parmezan i 4, 5 velikih listova rige, samljeti i dodavati maslinovo ulje dok se ne napravi pasta.
Razvaljati tijesto za pizzu, premažite maslinovim uljem i prstima malo utisnite. Zatim premazati pastom od oraha i rige. Na to staviti pola sira, zatim karameliziranu bundevu, pa opet sir. Staviti peći na 180 stupnjeva 15 minuta. Izvaditi posuti rigom i vratiti koju minuticu da riga samo uvene. Nar pomiješati sa sokom od pola limuna. Kada je pizza pečena posuti narom. Mi smo još dodali svježe rige i zalili maslinovim uljem.







srijeda, 15. listopada 2014.

Dani kruha

Volim kad je šušur u kuhinji, kada svi zajedno pripremamo. Bilo je tu i suza jer nismo napravili baš onako kako je na slikama izgledalo, ali na kraju smo svi išli spavati umorni, ali sretni.
Djeci sam dala izbor recepata. Otišle su na Pinterest i izabrale Peciva koja se najprije kuhaju pa onda peku i Buhtle.


Radili smo i pogačice sa zobenim pahuljicama, ali su same određivale količine pa moram ja to drugi put zapisivati, bile su bljutave.

Pogačice kuhane u sodi



Tu je nastao problem jer su ovo po receptu slane pogače, a dijete je htjelo punjeno i slatko...

1 šalica tople vode
4 žlice smeđeg šećera
1 žličica soli
1/4 šalice ulja
3 šalice brašna
1 svježi kvasac
komadići čokolade

za kupku:
6 šalica vode
3 žličice sode bikarbone

Kvasac razmutiti s vodom, dvije žlice brašna i šećerom. Pustiti da nabubri. Dodati brašnu s ostalim sastojcima. Pustiti da se tijesto udvostruči. Raditi male loptice u koje po želji stavljati čokoladu (tu smo mi izgubili na izgledu). Pustiti da još bujaju. Zakuhati vodu sa sodom bikarbonom i po 4, 5 loptica kuhati kratko, čak će se same okretati, vaditi nakon minute i slagati na masni papir. Svaku zarezati (i tu smo pogriješili jer je čokolada izlazila). Peći u pećnici na 180 oko 15 minuta. Mi smo je još ukrasili čokoladom jer dijete nije bilo zadovoljno izgledom. Kada ne bi gledali original koji je savršen i ovo nije loše... Okusom su fantastične, pufasto mekane.


Za ovaj cvijet neću stavljati recept jer ga nismo smjeli probati, pa se pišemo na popravnom ispitu :)




utorak, 7. listopada 2014.

Tikvice u ranu jesen

Mislila sam kako je završena priča s tikvicama, kad ono došle dvije ogromne iz Like. Baš sam im se razveselila. Nekako je i vrijeme toplo pa sve paše...
Ovog ljeta sam u par navrata radila popečke koje sam našla kod Dilajle na blogu, a ona pak kod Sandre na kulki.


Ono što mi se najviše sviđa kod ovih popečki je to što ne ide ni kap ulja već se oni peku u pećnici. Dobri su i topli i hladni...

            500 g tikvica (naribati, posoliti i pustiti da se ocijede)
            250 g sira ( gaude ili edamac)
            100 g kukuruznih pahuljica
             2 jaja
             prstohvat soli
             2 žlice gustina ( škrobno brašno)

Sve izmiješati, oblikovati i staviti na masni papir. Peći oko 20 minuta na 180 stupnjeva.


Ovo ljeto sam također dobila hrpu tikvica iz Drniša pa sam na sve moguće načine radila. No moja djeca nisu baš neki ljubitelji. Najviše im se dopao kruh koje smo same mjerile i iskemijale. Recept je objavljen na Gastro.hr

Kruh s tikvicama 

Sastojci: 

1 čaša integralnog brašna (čaša je od 2 dl) 
2 čaše bijelog brašna
2 žličice soli
2 žličice šećera
1 suhi kvasac
3 jaja
pola čaše maslinovog ulja
dvije čaše naribanih tikvica s korom


 Pomiješati suhe sastojke. Posebno umutiti jaja, dodati maslinovo ulje i promiješati s brašnom. Na kraju dodati naribane tikvice.
 Tijesto prebaciti na radnu površinu i malo ga premijesiti. Dosta je ljepljivo, ali ne dodajte previše brašna nego ga samo prebacite u kalup koji ste obložili masnim papirom i stavite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva peći oko sat vremena.
 Nakon 45 minuta možete probati čačkalicom je li sredina pečena. Ako je, izvadite ga, ako ne još malo pecite. Kruh je sam po sebi ukusan, može ga se jesti samoga uz čašu jogurta, mi smo mazali sirni namaz. Za čudo djeca su jela bez ikakva problema, čak im ni kora tikvica nije smetala.