četvrtak, 6. listopada 2016.

Patka punjena narančom i jabukom

Uvijek kada sam pokušala pripremiti patku, mama me odgovarala od nje, kao da je njoj ispala uvijek suha. Pretraživala sam malo po netu i svugdje našla da se patka treba dugo peći na nižoj temperaturi. Morala sam ja to probati. U Lidlu sam našla povoljnu patku od cca 2,2 kg (vjerojatno instant) i radila po receptu također iz kuharice Lidla, odnosno slovenca Tomaža. 



  • 1 patka
  • 2 naranče
  • 1 jabuka
  • timjan
  • žlica crvene paprike
  • 200 g heljde
  • peršinov list
  • sol
  • papar
  • mlinci
Promiješati ulje s crvenom paprikom. Patku dobro nasoliti iznutra i izvana, zatim premazati mješavinom ulja i crvene paprike. Iscijedimo jednu naranču po njoj, a drugu narežemo na komadiće. Napunimo patku s jabukom i narančom i pospemo timjanom. Stavila sam je u glinenu posudu s poklopce. Na malo ulja staviti patku i  peći na 180 stupnjeva dva i pol sata. Nakon pola sata okrenuti jedanput da se zapeče i s te strane, pokriti  s poklopcem da ona polagano pušta svoju masnoću.



Heljdu kuhati u zasoljenoj vodi i pustimo je da nabubri. Procjediti i zapeći u tavi na pačjoj masti. Na kraju dodati sjeckani peršin.
Mlince preliti kipućom vodom, putiti da odstoje par minuta, procijediti i također zaliti pačjom masti...



I  što reći na kraju? Ja sam oduševljena, kako mesom tako sočnošću. Kao da ne jedeš perad. Heljda savršeno paše, iako sam je jela samo ja (zato sam i napravila mlince za ostale ukućane), ma plus pet...slijedeći put ću se poigrati i s drugim voćem, kao i s drugim premazom...jedva čekam da nađem ponovo patku...:)