četvrtak, 17. svibnja 2018.

Kocke s jagodama i kokosom

Jagode su voće koje najviše volim u sirovom obliku, bez pečenja. Doduše obožavam marmeladu, ali je rijetko radim jer su mi preskupe, a onih iz vrta ima tako malo da mi ih je žao uvaljati u marmeladu.

Jučer sam na placi našla domaće jagode iz Istre. Pitam ženu dal su špricane (kao da bi mi rekla da jesu), ona kaže, da rade s nekim agronomom i da ih špricaju samo dok rastu i dok nema ploda...vidite jedem ih bez pranja...aj dobro, uzet ću kilu (djeca obožavaju) i povjerovati ženi na riječ.


Pola kile sam odmah narezala djeci za doručak, a ostalo odlučila raditi neki zdravi desert bez pečenja. Krenula sam malo surfat i pronašla toliko jednostavan recept da ne možete vjerovati.


Kako ja to sve iskemijam po svome, moj kolač je puno nezgrapniji od originala, ali odličan,,,



 (original)

PRVI SLOJ
2 šalice kokosovog brašna (mrvice)
1/4 šalice rastopljenog kokosovog ulja
3 žlice ječmenog slada

DRUGI SLOJ
2 šalice narezanih jagoda

TREĆI SLOJ
1 šalica čokolade (s visokim postotkom kakaa) i žlica kokosovog ulja



Imala sam doma čisto kokosovo brašno  i mrvice. Odlučila sam se za mrvice (drugi puta ću brašno) . Za prvi sloj izmiješajte sastojke (ja sam rukama) i utisnite u kalup. Veličinu odaberite sami, ovisno koliko visoko želite da budu kocke. Zatim složite jagode. Čokoladu s uljem otopite u mikrovalnoj i premažite kolač. Pospite mrvicama kokosa i stavite na hlađenje, najmanje dva sata.




Slijedeći put pokušati ću s kokosovim brašno, a ne s mrvicama i izmiksanim jagodama, a ne u komadu.

Meni je ovo prefino, a zdravo!


ponedjeljak, 7. svibnja 2018.

Kikiriki kocke sa zobenim pahuljicama

Nakon rođendanskih teških kolača dobro dođe nešto jednostavno, bez pečenja i rafiniranih šećera. Napravila sam ove kocke za ručak  kod sestre  i otišla raditi. Slijedeći dan, pitala  sam sestru kakvi su bili kolači, ona govori na prvi pogled izgledaju jadno, ali kad ih probaš, stvarno su odlični. Dobila sam pohvale i od drugih degustatora...





1 šalica maslaca od kikirikija (100 % kikiriki)
pola šalice nezaslađenog kakaa
pola šalice meda
pola šalice kokosovog ulja
2 šalice zobenih pahuljica



Zagrijati maslac od kikirikija, kokos ulje i med. Kada se sve rastopilo, dodati kakao i zobene pahuljice. Miješati dok se sve ne sjedini. Istresti u kalup (veći ili manji ovisno koliko želite da bude visoko). Zagladiti i staviti u frižider na par sati. Smjesa će se lijepo stisnuti i moći ćete rezati lijepe kocke.


Ovo je osnovni recept, a vi možete varirati i dodavati  u njega što želite, modificirati. Npr. komadićima čokolade ili nekog sušenog voća. Zobene možete povećati ili smanjiti, kako volite. Nama su ove bile odlične i najbolje su mi kada su jako hladne jer se na sobnoj temperaturi ulje topi pa postaju gnjecaste, mada ni onda nisu loše.


petak, 4. svibnja 2018.

Sirup od maslačka

Mislim da malo kasnim s ovim postom, ali  nekome će poslužiti  druge godine. Nema više ni jednog maslačka u mom vrtu, odjednom je sve nestalo, a bilo ih je beskonačno puno. Možda negdje u hladnijim krajevima tek cvjetaju.

Nisam nikada radila ništa s maslačkom (osim salate od listova). "Zaposlila" sam djecu i rekla da moraju ubrati 500 cvjetova. Mislila sam da će to trajati cijelo popodne, ali kad se male ruke slože, skupili smo ih u tren oka, dok su se naše životinje skrivale u hladu.


E kad smo već tako brzo skupili 500 cvjetova, odlučila sam da uberemo još 500 za šogora, pa neka i on napravi sirup. Hmmm...negdje na 200 druge ture, djeca su odustala, nije im se više dalo, pa sam posao do kraja obavila sama, ali sve skupa  bilo je prekrasno!








  • 500 cvjetova maslačka
  • 3 litre hladne vode
  • 2 kg šećera
  • 2 nešpricana limuna




Maslačak potopiti u hladnu vodu s kriškama limuna i pustiti da odstoji preko noći. Drugi dan maslačak procijediti kroz gazu i ocijediti limun. Dodati šećer i pustite preko noći , tu i tamo miješati da se šećer rastopi. Kad je šećer rastopljen preliti u sterilizirane staklenke i ostaviti u frižideru.

Dio sam zaledila jer se bojim da mi ne "zakuha", još uvijek nije, a prošlo je 3 tjedna. Sirup koristiti  razrjeđen s vodom.

Ako želite med od maslačka, tekućinu nakon dodavanja šećera kuhajte do nastanka sirupa (oko 90 minuta).
Med služi protiv prehlade u zimskim mjesecima.