Volim igricu FBI rukavice jer uvijek isprobavaš one recepte za koje inače vjerojatno ne bi imao vremena, a sviđaju ti se. Zabilježim si ja, ali to uvijek ostaje u zabilješkama.
Čini mi se da sam Nevenin blog Ebba's cuisine i najdetaljnije pretražila i isprobala najviše recepata. Koristila sam začine koji mi inače stoje u ormariću i ne znam gdje bi ih smjestila, ali Nevena zna i to jako dobro. Svi recepti su sto posto prošli kod moje familije, o namazanima da i ne govorim, njih ću stalno ponavljati. Pa da krenemo...
Prvo što sam napravila bio je kompletan ručak
Juha od crvene leće, đumbira i korjenastog povrća
Nešto sitnije sam narezala povrće i bilo je baš fino, malo ljutkasto zbog đumbira, ali prava zimska juha. Uz to sam poslužila
Empanadas s kobasicama
Tijesto:
270 g pšeničnog brašna
1/3 žličice soli
1/2 žličice nasjeckanog ružmarina i peršina
1/2 žličice kurkume
2 žlice sušenih rajčica
50 g maslinovog ulja ili ekstra djevičanskog maslinovog ulja
70 g maslaca
1 dl hladne vode
Za nadjev:
2 kranjske kobasice (ili još bolje neke domaće)
1 vezica peršina, sitno narezanog
1 žlica parmezana
1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2-3 žlice vode
Brašno pomiješajte sa začinima, pa dodajte masnoću (ulje i maslac), povežite sa brašnom i dodajte vode. Umijesite mekano elastično tijesto i pustite da odmori 10-ak minuta.
Kobasice ogulite od ovitka pa ih narežite na manje komade, pomiješajte sa ostalim sastojcima za nadjev i izmiksajte štapnim mikserom.
Tijesto razvaljajte na što tanje, pa režite čašom malo veće krugove. Na svaki krug stavite žličicu nadjeva pa preklopite tijesto i krajeve pritisnite dobro vilicom tako da dobijete zubiće.
Ove kiflice izazvale su pravo oduševljenje. Poslužila sam ih kao glavno jelo uz zelenu salatu. Djeci je bilo baš fora što jedu kiflice za ručak, a punjenje je s mesom.
Homemade Carobella
Za 320 g carobelle ili rogačolade trebat će vam:
200 ml slatkog vrhnja korica jedne naranče
5 velikih žlica meda
3 žlice svježe iscijeđenog soka od naranče
100 g blanširanih popečenih badema
1/2 žličice začina za medenjake (izostaviti ukoliko ne volite okus tih začina)
75 g fino mljevenog rogača u prahu
20 g maslaca (može se i izostaviti, ovisi koliku gustoću namaza želite)
Postupak:
Bademe
blanširajte u kipućoj vodi jedno 5 minuta, zatim ih izvadite, ogulite
koricu, posušite i popecite malo na tavi ili u pećnici. Ako to radite u
pećnici onda će vam trebati 5-10 minuta, na 180 stupnjeva, pazite da ne
zagore jer su onda za baciti! Zatim ih lijepo sameljite, ako koristite
mlinac za kavu, možete staviti malo šećera u prahu dok meljete bademe da
se oni ne slijepe u jednu pastu, tj. da budu baš kao brašno. Stavite na
stranu.
Slatko vrhnje zakuhajte sa naribanom koricom naranče i
kuhajte jedno 5 minuta na laganoj vatri. Zatim maknite sa vatre i
procijedite vrhnje od korice naranče.
Vrhnje ubacite natrag u posudu,
dodajte bademe mljevene i prosijani rogač u prahu , med i začine za
medenjake i kuhajte na laganoj vatri 10 minuta. Zatim dodajte narančin
sok, malo još prokuhajte i još jednom izmiksajte u multipraktiku
(koristila sam štapni mikser).
Izmiksanu smjesu procijedite kroz
manje sito da uklonite mrvice od badema i da dobijete lijepu kremu. Još
jednom vratite na vatru na minutu dvije, maknite s vatre i ulijte u
manju staklenku koju ste prethodno zagrijali na 100 stupnjeva oko 10
minuta. Ako imate perilicu za suđe, onda je najbolje staklenku u njoj
oprati jer se na taj način najbolje sterilizira i i još dok je vruća
uliti carobellu ili rogačoladu i dalje čuvati u hladnjaku.
Za doručak vikendom, a i preko tjedna tko je doma uvijek nešto mažemo na kruh, domaće marmelade, med, namazi. Tako je i odluka pala na dva namaza. Rogač namaz sam radila u grubo. Pustila sam i komade badema i rogača. Nitko se nije bunio.
Speculoos krem namaz
Milkica je radila ovaj namaz i bila jako zadovoljna, pa sam se i ja odlučila. Možeš ga jesti samoga na žličicu, a tako je brzo gotov, sve potrpaš u multipraktik.
Za cca 200 g namaza trebati će vam:
150 g Speculoosa
60 g meda
50 ml mlijeka
50 ml slatkog vrhnja
60 g bijele čokolade
50 ml neutralnog ulja npr. suncokretovo
Speculoose usitnite u mrvice, mlijeko i slatko vrhnje zagrijte, dodajte med i bijelu čokoladu na komadiće te miješajte na laganoj vatri dok se čokolada ne otopi, dodajte Speculoose te izmiksajte štapnim mikserom u kremu. Na kraju dodajte ulje, promiješajte, ulijte u steriliziranu staklenku, ohladite na sobnoj temperaturi te čuvajte u hladnjaku do upotrebe.
I za kraj ovog dijela (nadam se da ću još isprobavati, ostalo je toga u Bookmarcima) su
Zobeni keksići sa suhim smokvama i datuljama
Umutila sam ih deset minuta prije posla, radila kuglice i stavljala na pleh. Zdrava marendica za moju dječicu.
Izgled bloga i fotografija je ono što me najviše privuče kada pretražujem, a u tome je Nevena majstor. Njezine slike su tako pune topline, sjete, za mene još uvijek nedostižne...