Konačno se pridružujem i ovoj blogerskoj igrici...(vidi se da sam bila na bolovanju, ništa strašno, samo fizikalna terapija), uvijek mi nekako fali vremena, ali sam ga sada imala i maksimalno iskoristila. Tema ovomjesečnih KuVarijacija su bili Pužići sa suhim grožđem. Recept neću prepisivati, već samo linkati.
Prenijet ću dojmove moje kćeri koja je rekla samo: mama ovo je prestrašno dobro!
Što se tiče recepta, sve upute sam pratila osim što sam grožđice močila u soku od mandarine jer mi nekako rum nije za djecu. Tijesto sam umijesila ujutro, a pekla uvečer.
Krema od vanilije je izvrsna i super se uklopila u dizano tijesto.
Sigurno ću ponoviti.
petak, 28. veljače 2014.
srijeda, 26. veljače 2014.
Ajme koliko nas je - KVASAC, Kruščići od heljde
Svaki mjesec kupujem Čaroliju okusa već godinama. Sladak mi je i raznovrstan časopis. Za svakog ima ponešto. Kada sam ovaj mjesec listala, odmah mi je za oko zapao kruščić od heljde i odlučih ga napraviti za ovomjesečni krug igrice Ajme koliko nas je. Kvasac je tema koju je zadala Mirela s bloga Loveaffair. Svakodnevno koristim kvasac jer pečemo kruh, no htjela sam nešto što do sada nisam radila, a i heljdu mi baš neće jesti pa sam je htjela zakamuflirati.
Kako ja radim more stvari odjedanput, strogo sam se držala recepta. Skuhala sam heljdu, pustila da se ohladi, otišla voziti djecu, vratila se, opet uzela recept, stavila kvasac da se digne, uzela brašno, pogledala prema heljdi i skužila da je te heljde više nego duplo za ovu količinu brašna. Pa di baš sad, kad sam sve istempirala i kad nemam više vremena za ništa drugo. Sama sebi rekoh, smiri se...(kad sam bila mlađa sve bi frknula u smeće) razmisli, sve će biti u redu. Tako je i bilo. Uzela sam brašno i vagu i polako počela mjeriti i dodavati. Tijesto se jako ljepilo, ali tako mora biti. Dakle krenimo na moj recept (prepravljen)...
500 g integralnog brašna
200 g heljde
1 jaje
2 žlice soli
100 ml mlijeka
100 ml vode
2 žlice maslinovog ulja
Heljdu kuhati u posoljenoj vodi dok ne omekša, oko 15 minuta. . U međuvremenu u mlakom mlijeku otopiti kvasac, žlicu brašna i žlicu šećera. Ocijeđenu i posušenu heljdu staviti u posudu s brašnom, dodati, uzdignuti kvasac, jaje, sol, po potrebi vode i mijesiti. Pustiti da se nadigne oko pola sata. Nemojte se uznemiravati ako se tijesto lijepi čak nemojte ni dodavati više brašna. Navlažila sam ruke vodom i formirala veće kugle koje sam spljoštila i stavila na papir za pečenje. Opet sam pustila malo da odstoje, oko pola sata.
U svaku pogačicu zarezala sam rešetku oštrim nožem i stavila peći 40 minuta na 200 stupnjeva.
Kad su se kruščići ohladili stavila sam ih u vrećicu i drugi dan su bili još bolji i mekaniji. Možete ih poslužiti samostalno uz kefir ili ih prerezati i mazati kao ja domaćom marmeladom ili kao moja djeca sirnim namazom.
Kako ja radim more stvari odjedanput, strogo sam se držala recepta. Skuhala sam heljdu, pustila da se ohladi, otišla voziti djecu, vratila se, opet uzela recept, stavila kvasac da se digne, uzela brašno, pogledala prema heljdi i skužila da je te heljde više nego duplo za ovu količinu brašna. Pa di baš sad, kad sam sve istempirala i kad nemam više vremena za ništa drugo. Sama sebi rekoh, smiri se...(kad sam bila mlađa sve bi frknula u smeće) razmisli, sve će biti u redu. Tako je i bilo. Uzela sam brašno i vagu i polako počela mjeriti i dodavati. Tijesto se jako ljepilo, ali tako mora biti. Dakle krenimo na moj recept (prepravljen)...
Kruščići od heljde
40 g kvasca500 g integralnog brašna
200 g heljde
1 jaje
2 žlice soli
100 ml mlijeka
100 ml vode
2 žlice maslinovog ulja
Heljdu kuhati u posoljenoj vodi dok ne omekša, oko 15 minuta. . U međuvremenu u mlakom mlijeku otopiti kvasac, žlicu brašna i žlicu šećera. Ocijeđenu i posušenu heljdu staviti u posudu s brašnom, dodati, uzdignuti kvasac, jaje, sol, po potrebi vode i mijesiti. Pustiti da se nadigne oko pola sata. Nemojte se uznemiravati ako se tijesto lijepi čak nemojte ni dodavati više brašna. Navlažila sam ruke vodom i formirala veće kugle koje sam spljoštila i stavila na papir za pečenje. Opet sam pustila malo da odstoje, oko pola sata.
U svaku pogačicu zarezala sam rešetku oštrim nožem i stavila peći 40 minuta na 200 stupnjeva.
Kad su se kruščići ohladili stavila sam ih u vrećicu i drugi dan su bili još bolji i mekaniji. Možete ih poslužiti samostalno uz kefir ili ih prerezati i mazati kao ja domaćom marmeladom ili kao moja djeca sirnim namazom.
utorak, 25. veljače 2014.
FBI rukavice - Mamina jela
Prije ove FBI istrage nisam pratila blog Mamina jela, no kada sam ga otkrila nisam mogla prestati prelistavati njene recepte za kolače i torte. Ima tu i slanih jela, kao i pogača, ja sam se usredotočila na slatko. Isprobala sam Željkina tri kolača, ali ću se sigurno vratiti i po torte. Recepti su kratki i jasni, s obzirom na nedostatak vremena koji svi imamo, meni odgovara jasnoća, bez imalo komplikacije.
Birala sam recepte koji su brzi, jednostavni, a fini. U ovom kolaču sam stavila pola oraha, pola lješnjaka, glazuru sam radila od mliječne čokolade, odnosno djeda mrazića koje djeca nisu pojela od Nove godine. Pokupio je sve pohvale. Djeca su ga smazala u rekordnom roku, a muž je rekao zašto neke fine kolače ne ponavljam? Kako da ponavljam kad stalno nešto moram novo raditi za blog... :)
Drugi je bio...
S ovim kolačem sam posebno ja bila oduševljena. Nisam apsolutno ništa izmijenila, savršen je u svojoj jednostavnosti.
I treći...
Kod ovog kolača sam smanjila količinu šećera, po našem guštu mislim da je trebalo još. Treba se pustiti da barem jedan dan odstoji jer je puno bolji.
Hvala Željka na svim divnim receptima!
Mešani kolač
Birala sam recepte koji su brzi, jednostavni, a fini. U ovom kolaču sam stavila pola oraha, pola lješnjaka, glazuru sam radila od mliječne čokolade, odnosno djeda mrazića koje djeca nisu pojela od Nove godine. Pokupio je sve pohvale. Djeca su ga smazala u rekordnom roku, a muž je rekao zašto neke fine kolače ne ponavljam? Kako da ponavljam kad stalno nešto moram novo raditi za blog... :)
Drugi je bio...
Brza štrudla s makom
S ovim kolačem sam posebno ja bila oduševljena. Nisam apsolutno ništa izmijenila, savršen je u svojoj jednostavnosti.
I treći...
Kokos bajadera
Kod ovog kolača sam smanjila količinu šećera, po našem guštu mislim da je trebalo još. Treba se pustiti da barem jedan dan odstoji jer je puno bolji.
Hvala Željka na svim divnim receptima!
subota, 22. veljače 2014.
Limoncelo
Prijateljica mi svako malo kapne koji domaći limun s Lošinja. Prije Nove godine dobila sam ih malo više i odlučila se napraviti limoncelo. Rekla mi je da njena nona uvijek koristi alkohol, ali kad sam vidjela kolika mu je cijena, odustala sam i pokušala napraviti od lozovače.
Za limocelo uzela sam 1,5 litre lozovače, pola kile šećera, 1 kg limuna. Tako je sve započelo, no tijekom stajanja i degustiranja, dodala sam još 2 dl vode jer mi se činio prejak.
Postupak je sljedeći: limun ogulimo, izvadimo koštice što više možemo i u multipraktiku sameljemo, može se dodati i koja korica. Kašu zajedno s korama ubacimo u rakiju, dodamo pola kile šećera, zatvorimo i stavimo na tamno mjesto. Mora odstajati najmanje 40 dana. Moje je stajalo dva mjeseca i odličan je. Svakih par dana promiješamo, da bi se šećer skroz otopio.
E sad...Kako bi imala još koju iskorištenu koricu limuna, samo bi otvorila i ubacila u rakiju. U slučaju da vam fali šećera kad budete isprobavali, slobodno prokuhajte 1 dl vode i 20 dkg šećera i ubacite ponovo unutra i pustite još par dana stajati.
Mi smo ga degustirali i prije nego sam pretočila sa svim koricama i skužila da mu baš paše to što nije čist...ipak su to ne prskani limuni. Danas sam pretočila u boce tako da sam procijedila sav limocelo, a ove sitne samljevene komadiće vratila nazad. Živjeli!
Za limocelo uzela sam 1,5 litre lozovače, pola kile šećera, 1 kg limuna. Tako je sve započelo, no tijekom stajanja i degustiranja, dodala sam još 2 dl vode jer mi se činio prejak.
Postupak je sljedeći: limun ogulimo, izvadimo koštice što više možemo i u multipraktiku sameljemo, može se dodati i koja korica. Kašu zajedno s korama ubacimo u rakiju, dodamo pola kile šećera, zatvorimo i stavimo na tamno mjesto. Mora odstajati najmanje 40 dana. Moje je stajalo dva mjeseca i odličan je. Svakih par dana promiješamo, da bi se šećer skroz otopio.
E sad...Kako bi imala još koju iskorištenu koricu limuna, samo bi otvorila i ubacila u rakiju. U slučaju da vam fali šećera kad budete isprobavali, slobodno prokuhajte 1 dl vode i 20 dkg šećera i ubacite ponovo unutra i pustite još par dana stajati.
Mi smo ga degustirali i prije nego sam pretočila sa svim koricama i skužila da mu baš paše to što nije čist...ipak su to ne prskani limuni. Danas sam pretočila u boce tako da sam procijedila sav limocelo, a ove sitne samljevene komadiće vratila nazad. Živjeli!
srijeda, 19. veljače 2014.
Gyros nabujak od piletine i brokule
Ova kiša što neumorno pada, ne danima već mjesecima nagurala je vlagu u svaki djelić kuće. Proljetno cvijeće je procvjetalo, a da ni snijeg nije zabijelio. Povrće pod zemljom
će vjerojatno istrunuti. Tako se i brokuli u ovoj priči bliži kraj, odnosno odlazak u sjeme. No iako već ima žućkaste cvjetove odlično je poslužila za ovo jelo.
Brokulu blanširati i pustiti da se ohladi. Meso piletine narezati na manje kockice i začiniti gyros začinima. Na maslinovom ulju prepeći meso, dodati brokulu, jedanput okrenuti i prebaciti u vatrostalnu posudu premazanu maslacem.
U posebnoj zdjeli istući jaja s vrhnjem za kuhanje i dodati naribani sir. Time preliti brokulu i piletinu i staviti zapeći na 200 stupnjeva dok se ne napravi korica.
Uz to sam poslužila bijelu rižu.
Dok se jelo ispeklo nestalo je i danjeg svjetla, tako da mi je moralo poslužiti svjetlo nape. Slike i nisu nešto, ali je jelo jako fino i aromatično, zahvaljujući kombinaciji začina
će vjerojatno istrunuti. Tako se i brokuli u ovoj priči bliži kraj, odnosno odlazak u sjeme. No iako već ima žućkaste cvjetove odlično je poslužila za ovo jelo.
- glavicu ili dvije brokule ovisno kolika se zastupljenost brokule želi u jelu (mi u vrtu imamo male cvjetiće, a ne onakve glavice kao u trgovini, naravno i stabljiku uvijek iskoristite tako da je ogulite)
- 540 g pilećih prsa (1 paket)
- gyros začini (po pola žličice kima u prahu, čilija, crvene paprike, malo cimeta, jedna grančica timijana, žlica origane i tri češnjaka)
- 3 jaja
- 2,5 dl vrhnja za kuhanje
- 10 dkg gaude ( ili sira po želji)
Brokulu blanširati i pustiti da se ohladi. Meso piletine narezati na manje kockice i začiniti gyros začinima. Na maslinovom ulju prepeći meso, dodati brokulu, jedanput okrenuti i prebaciti u vatrostalnu posudu premazanu maslacem.
U posebnoj zdjeli istući jaja s vrhnjem za kuhanje i dodati naribani sir. Time preliti brokulu i piletinu i staviti zapeći na 200 stupnjeva dok se ne napravi korica.
Uz to sam poslužila bijelu rižu.
Dok se jelo ispeklo nestalo je i danjeg svjetla, tako da mi je moralo poslužiti svjetlo nape. Slike i nisu nešto, ali je jelo jako fino i aromatično, zahvaljujući kombinaciji začina
petak, 14. veljače 2014.
Srcolika torta medenjak
Kad me kolegica pitala da li bi napravila njezinom sinu tortu u obliku srca, s oduševljenjem sam prihvatila. Takve stvari su uvijek novi izazov. Torta će mu poslužiti kao prodajni materijal, a prihod će iskoristiti za maturalnu zabavu. Kako nisam znala u kakvim će se uvjetima prodavati, odlučila sam se za tortu koja ne treba hladnjak, a to je torta medenjak.
Prijateljica mi je za rođendan ispekla medenjake koje su mi bili toliko fini da sam odmah zatražila recept. Kolegica mi je kupila kalup u obliku srca i ja sam se dala na posao.
Lijepo sam upakirala i čekam rezultate prodaje...
Prijateljica mi je za rođendan ispekla medenjake koje su mi bili toliko fini da sam odmah zatražila recept. Kolegica mi je kupila kalup u obliku srca i ja sam se dala na posao.
Torta medenjak ili medenjaci
- 1 jaje
- 2 čaše od jogurta šećera
- 2 čaše mlijeka
- 3 čaše oštrog brašna
- 4 žlice ulja
- 2 žlice meda
- 1,5 žličica sode bikarbone
- 1,5 žličica začina za medenjake
- 1 staklenka višanja ili pola ovisi koliko želite
Lijepo sam upakirala i čekam rezultate prodaje...
ponedjeljak, 10. veljače 2014.
Prhke ružice
Naći vremena ovih dana nije bilo ni za lijek. Ušla sam u klub 40+. Fešta je bila prava, ja sam se osjećala kao kraljica, dobila sam svu moguću pomoć u vidu serviranja, torte, kuhanja. Svako je uzeo neki zadatak. Muž je pripremio konobu, šogor i sestra skuhali čorbanac i posluživali, mama napravila tortu i spekla meso, tata pripremao narezak i kuhao kobasice...tim samo takav! Ma možemo sad i svadbu organizirati. A ja? Ja sam uživala, pjevala i dočekivala goste. Sad dva dana nakon svega (odmah sam morala drugi dan ići raditi) tijelo je još uvijek umorno...pa ipak to su već četrdesete, ali sretno!
Mama je rekla da ne radim nikakav kolač, ali ja, ko ja nešto sam morala napraviti. Par dana ranije pregledavajući recepte, odlučila sam se za ove prhke ružice . Imala sam još domaćih oraha, tako da sam to iskoristila.
Sve sam radila po receptu, osim što sam u fil dodala par rebara čokolade, koju sam miksala, zajedno s orasima. Meni su ružice izvrsne, no mojoj djeci i muž je falio šećer. Šećera stvarno ide malo, ali meni to uopće ne smeta, jer je fil ukusan, a može se obilato posuti šećerom u prahu.
Znači tko želi slađe, može se u fil i tijesto dodati koja žlica šećera više.
U brašno dodati maslac, sol, šećer, prašak za pecivo i vrhnje po potrebi.
Od sastojaka umijesiti mekano tijesto. Ostaviti pola sata da počiva. Razvaljati ali ne tanko.
Premazati nadjevom i zarolati. Rezati na pola cm širine i rezanu stranu stavljati na pleh.
Za nadjev: orahe preliti vrućim mlijekom, dodati žlicu maslaca, cimet, šećer, rum. Umijesto oraha možete dodati bademe, rogač, čokoladu...
Mama je rekla da ne radim nikakav kolač, ali ja, ko ja nešto sam morala napraviti. Par dana ranije pregledavajući recepte, odlučila sam se za ove prhke ružice . Imala sam još domaćih oraha, tako da sam to iskoristila.
Sve sam radila po receptu, osim što sam u fil dodala par rebara čokolade, koju sam miksala, zajedno s orasima. Meni su ružice izvrsne, no mojoj djeci i muž je falio šećer. Šećera stvarno ide malo, ali meni to uopće ne smeta, jer je fil ukusan, a može se obilato posuti šećerom u prahu.
Znači tko želi slađe, može se u fil i tijesto dodati koja žlica šećera više.
- Tijesto 1/2 kg brašna
- 25 dkg maslaca, 3 žlice šećera
- 1 kiselo vrhnje
- 1 prašak za pecivo
- Nadjev
- 20 dkg oraha (mljevenih)
- 1 dcl mlijeka
- cimet,rum
- po želji rastopljene čokolade
U brašno dodati maslac, sol, šećer, prašak za pecivo i vrhnje po potrebi.
Od sastojaka umijesiti mekano tijesto. Ostaviti pola sata da počiva. Razvaljati ali ne tanko.
Premazati nadjevom i zarolati. Rezati na pola cm širine i rezanu stranu stavljati na pleh.
Za nadjev: orahe preliti vrućim mlijekom, dodati žlicu maslaca, cimet, šećer, rum. Umijesto oraha možete dodati bademe, rogač, čokoladu...
ponedjeljak, 3. veljače 2014.
Namaz od hamburgera ili zapešt
Ovaj namaz je često na našem stolu zimi. Nosimo ga na skijanje, dugo može stajati u frižideru. Može se ubaciti u maneštre ili druga jela za pojačavanje ukusa, a sastoji se od tri namirnice: hamburger, panceta ili slanina, češnjak i peršin.
5, 6 češnjaka, ovisi koliko jako volite
vezica peršina
malo crvene paprike (pola žličice)
Hamburger očistiti od korice, narezati na kockice i ubaciti u multipraktik. Peršin i češnjak iskosati i ubaciti također u multipraktik, dodat crvene paprike i izmiksati. Začas imate namaz koji će voljeti i vaša djeca.
Može poslužiti i kao predjelo, nekoj maneštri ili kobasicama, namazan na kukuruznom kruhu.
NAMAZ OD HAMBURGERA
1 hamburger5, 6 češnjaka, ovisi koliko jako volite
vezica peršina
malo crvene paprike (pola žličice)
Hamburger očistiti od korice, narezati na kockice i ubaciti u multipraktik. Peršin i češnjak iskosati i ubaciti također u multipraktik, dodat crvene paprike i izmiksati. Začas imate namaz koji će voljeti i vaša djeca.
Može poslužiti i kao predjelo, nekoj maneštri ili kobasicama, namazan na kukuruznom kruhu.
Pretplati se na:
Postovi (Atom)