četvrtak, 30. lipnja 2016.

FBI rukavice...Na tanjiru

Kao i uvijek žao mi je da nisam imala više vremena za isprobavanje Miličinih recepata u okviru igrice FBI rukavice. Na tanjiru je blog s toliko detaljno razrađenim receptima da me ponekad sram kako ja svoje sve napravim i napišem nabrzaka. Nije da su moji recepti krivi, ali ne ponovljam ih. A Milica dok ne pronađe savršen omjer namirnica i sve uskladi ne objavljuje. Dakle da krenemo na ono što sam ja isprobala.
Prije dvije godine isprobala sam Lisnati indijski kruščić i Humus, o utiscima možete pročitati u postu.
Meni se jako svidjelo i stvarno je detaljno objašnjeno...

Lisnati indijski kruščić


Humus


U kuvarijacijama smo imali za temu Semle, tradicionalni švedski desert koji je oduševio moju djecu. O utiscima također pročitajte na blogu...



Sirova heljdina kaša s bobičastim voćem je stvarno posebna. Odmah sam se hvalila kako sam jela sirovu heljdu. Svi su me blijedo gledali. Bez problema omekša preko noći i izvrstan je doručak, još kada u njega ubacite domaće maline i ribizle...mmmm. Moje maline su  male jer ih ničim ne tretiramo.





Sigurno ću se opet vratiti i isprobati još puno recepata...javim dojmove...

utorak, 21. lipnja 2016.

Krekeri s vlascem



Za zadnju utakmicu u skupini na ovom Europskom prvenstvu pripremila sam krekere s vlascem koji odlično pašu s dipom od feta sira. Jedini problem je što su toliko zarazni da  predlažem odmah duplu dozu. Ova količina dovoljna vam je za jedan pleh iz pećnice. Dok sam pripremala slike za post, dijete mi je reklo: uh, tako su fini bili da bi ja još...eto...za velike i male...


KREKERI

100 g maslaca
70 g sira gaude
50 g feta
sira
1 kapula
2 žličice vlasca
1 žličica čili papričice u listićima
1 i 1/4 (2 dl)  šalice brašna
maslinovo ulje

Na maslinovom ulju popržite sitno narezanu kapulu dok skroz ne pozlati, oko deset minuta. Pustite da se ohladi. U brašno dodajte sve: sitno naribanu gaudu, namrvljeni feta sir, nasjeckani vlasac, čili, maslac i kapulu. Posolite. Umijesite tijesto i pustite u hladnjaku najmanje pola sata. Izvadite i oblikujte valjke koje ćete izrezati na kolutiće. Kolutiće, odnosno krekere posložite na masni papir i stavite u zagrijanu pećnicu na 15 do 18 minuta na 180 stupnjeva. Hladne krekere poslužite s feta dipom.



DIP

100 g feta sira
2 velike žlice milerama
2 žlice maslinovog ulja
čili papričice u listićima



Sve izmiješajte i poslužite.


Recept je napravljen u saradnji s Večernjim listom


nedjelja, 19. lipnja 2016.

Pureće rolade s ribizom


Pun vrt je bobičastog voća, malina, ribizla, šumskih jagoda...na stablima, višnje i trešnje. Iskorištavamo ih maksimalno, uglavnom za slastice.
No ovaj put odlučila sam ribizle iskombinirati u slanom jelu. Bobice su se izvrsno uklopile sa sirom i majčinom dušicom. Ako volite kombinirati okuse isprobajte ove rolade, malo čvršće stisnite da vam ne pobjegne nadjev kao i meni...Recept šaljem kao ulaznicu za igricu Ajme koliko nas je na temu ribizla, kojem je domaćica Tanja...

Pureće rolade s ribizom i majčinom dušicom

Sastojci:
  • 4 pureća odreska
  • 100 g kremastog sira (ABC sir)
  • 2 žlice soka od limuna
  • 100 g ribizla
  • 1 žličica listića majčine dušice
  • 2 žlice maslaca
  • 100 ml bijelog vina
  • 250 ml temeljca
  • 2 žlice soka od ribizla (ribizle sam propirjala i procijedila)

Priprema: 
  1. Meso istanjiti batićem te začiniti solju i paprom. Sir izmiješati sa sokom od limuna i začiniti. Ribiz očistiti te s listićima majčine dušice umiješati u sir.
  2. Odreske premazati smjesom i najbolje učvrstiti kuhinjskim koncem, a ja sam čačkalicama. Ugrijati maslac i popržiti meso sa svih strana.
  3. Uliti vino, temeljac i sok od ribiza. Nakon 20 minuta izvaditi meso i umak po potrebi zgusnuti.
 Recept je objavljen na Gastro.hr


srijeda, 15. lipnja 2016.

Torta od trešanja...Patin 15

Ne mogu vjerovati da je već godinu dana prošlo od mog zadnjeg sudjelovanja u Patinom 15. Uvijek ja pročitam recept i želim spremiti, ali prođe taj 15.-ti i ništa. Ovog puta diktirale su trešnje koje sam dobila iz Drniša i trebale su se hitno potrošiti, a za što drugo nego za tortu od trešanja...Zapravo ovo je više pita, ali odlična, bogata  pita. Nama se svima svidjela i za svaku preporuku je...




 TIJESTO

  • 250 grama brašna
  • 125 grama maslaca
  • 125 grama šećera
  • 2 jaja
  • 2 žlice mlijeka

NADJEV

  •  60 grama brašna
  • 3 jaja
  • 125 grama šećera u prahu
  • malo soli
  • 1 vanilin šećer
  • 3 dl mlijeka
 


U brašno dodati  maslac, šećer, 2 žumanjca i 1 bjelance, vrlo malo soli i 2 žlice mlijeka. Tijesto brzo umijesiti rukama, staviti u foliju i ostaviti 2 sata na hladnom mjestu. Od odstajalog tijesta razvaljati okruglu koru i staviti u okrugli kalup. Ja sam u kalup od torte. Krajeve tijesta podići da nadjev ne curi.. Sad praviti nadjev. 

U lonac staviti 60 grama brašna, 3 cijela jaja, 125 grama šećera u prahu, malo soli, vanilin šećera, kada se umuti dodati 3 decilitra hladnog mlijeka. Sve dobro izmiješati pa sad preko tijesta staviti kilogram očišćenih  trešanja, a preko trešanja preliti ovu masu. Zasladiti šećerom u prahu, staviti kalup u toplu pećnicu i peći otprilike 1 sat. Služiti mlako ili hladno.


nedjelja, 12. lipnja 2016.

Navijačke empanade


Počelo nam je Europsko prvenstvo u nogometu. Najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu. Nekako smo svi u to vrijeme bliski i navijamo samo za njih. Kada gube tugujemo, ljutimo se, kada vode, skačemo, vičemo... Sve je kockasto, od auta, odjeće, rekvizita. Takvi smo...
Sjećam se...studirala sam kada smo bili treći. Bila je to takva euforija, bilo je divno biti dio te publike, bilo je divno tada biti u Zagrebu...
Želim im svu sreću, a za vas predlažem grickalice, koje u suradnji s Večernjim listom predstavljaju prve u nizu snackova za Europsko prvenstvo...



Sastojci:
  • maslinovo ulje
  • 1 glavica kapule
  • 1 crvena paprika
  • 600 g mljevenog junećeg mesa (može i miješano)
  • 10 zelenih maslina (otkoštičenih i narezanih)
  • 1 žličica mljevenog kima
  • 1 žličica mljevene ljute paprike
  • sol
  • papar
  • 1 jaje

Sastojci za tijesto:
  • 100 g maslaca
  • 250 g svježeg kravljeg sira
  • 450 g integralnog brašna (može bijelo ili neko bezglutensko)
  • sol

Priprema:
Zagrijati ulje te dodati sjeckanu kapulu i papriku na kockice. Malo propirjati, a zatim dodati meso i nastaviti dalje pirjati te dodati masline, kim i mljevenu ljutu papriku. Posoliti i popapriti.
Pirjati dok ne nestane višak tekućine. Ostaviti nadjev da se ohladi.
Umijesiti maslac, sir i brašno i dodati soli. Ako je tijesto pretvrdo, dodati vodu. Staviti u hladnjak na najmanje pola sata.
Nakon što je tijesto odstajalo, razvaljati ga i rezati krugove promjera 10 cm. U sredinu svakog kruga staviti 1 do 2 žlice nadjeva. Rubove premazati jajetom, preklopiti i vilicom pritisnuti.
Posložiti empanade na papir za pečenje, premazati ih razmućenim jajetom i staviti peći na 180 stupnjeva 20 minuta.
Ako želite, uz empanade možete poslužiti bilo kakav umak na bazi vrhnja ili jogurta. Mi smo umutili jogurt, svježi sir i malo tabasca.


 Vrlo su jednostavne za napraviti, a uz detaljne upute kao i fotografije, čak i neiskusni kuhari moći će napraviti odličan snack za svoje prijatelje.

I neka naši pobijede...

petak, 3. lipnja 2016.

Varivo od mladoga boba i krumpira s kuhanom artičokom



Rijetko imam priliku kuhati samo za sebe i ono što samo ja volim. No ne volim jesti sama. Volim kad smo svi na okupu i mogu se pohvaliti da je to gotovo svaki dan. Družimo se za stolom, pričamo, smijemo se, rješavamo probleme...
Te nedjelje moji su otišli za Zagreb, ostala sam sama i mislim si što bi mogla jesti. Otrčala sam do mame u vrt i pitala je ako ima boba. Kaže ona i boba i graška (u drugom postu) i artičoka, kao i mlade salate.
Još kao maloj, mama mi je kuhala bob na ovakav način, pa zašto nešto mijenjati kad je okus odličan, a za pripremu vam treba tako malo vremena.
Količine su za jednu osobu i onako odokativno, vi si prilagodite svojim potrebama...


 
  • 15 mahuna boba
  • 2 manja mlada krumpira
  • 1 mlada kapula
  • maslinovog ulja
  • 1 žlica brašna
  • sol, papar 



Očistiti bob. Kada je mlad, uopće se ne osjeti kožica. Kapulu sitno narezati. Krumpir narezati na kockice. U express lonac staviti maslinovo ulje i staviti sve potrebne sastojke. Posuti žlicom brašna, začiniti solju i paprom i doliti toliko vode da sve prekrije. Zatvoriti express lonac i kuhati oko deset minuta. Pošto sam ovaj put zaboravila žlicu brašna dodati na početku, zamutila sam ga s malo vode i zakuhala. No vi ne morate dodavati, ako više volite jušno. Kada je gotovo posuti svježim peršinom.
Artičoku sam kuhala u slanoj vodi i dodala varivu kada je bilo gotovo.

Uz čašu crnog vina, mladu tek niklu salaticu i prekrasnim pogledom na Kvarner uživala sam u ovom proljetnom jelu, koje me podsjetilo na djetinjstvo. Samo što tada nisam tako uživala kao danas.