petak, 30. kolovoza 2013.

Namaz od patidžana

Kad sam stavljala peći paprike, uz njih sam stavila i jedan oveći patlidžan, čisto onako za probu. Znala sam da moji to baš i neće dočekati s oduševljenjem. Kad se ispekao, izdubila sam ga i usitnila štapnim mikserom, dodala sok od jednog cijelog limuna, sol, papar, češnjak, peršin i to je to.



Mužu sam namazala jednu fetu, no on kad je to vidio okrenu je očima i rekao da mu to izgleda kao kašica od jabuke koja je odstajala. Probao je griz, ali ništa. Jedno dijete nije htjelo uopće probati, dok se drugoj jako svidjelo. Tako da smo nas dvije uživale u namazu od patlidžana. Meni je odličan



Već, sigurno šest, sedam godina imamo kornjaču u vrtu. Bile su dvije, no jedna je vjerojatno smrzla kad je prije dvije godine bila jaka hladnoća. To su bile malecke kornjačice, a sad je tako izrasla da ne mogu vjerovati. Sve bi pojela...




Ovaj mali ježić je slučajni prolaznik koji je upao u rupu od vode i imali smo akciju spašavanja. Jadan,  bojao se i puhao dok smo ga izvlačili.



četvrtak, 22. kolovoza 2013.

Torta od bresaka s hrskavom podlogom

Ne mogu se baš pohvaliti da sam se napekla i naradila kolača ovo ljeto. To je jednostavno palo u drugi plan, no kako je bura zapuhala i malo ofriškalo odlučila i ja napraviti nešto slatko. Malo sam prelistala svoje Čarolije okusa i odluka je pala na Tortu od bresaka. Naravno, torta se ne peče. Djeca su bila oduševljena kremom, mada je meni onako obična, gosti koji su probali, tražili su recept. Jednostavno, a svih je osvojilo...

Torta od bresaka s hrskavom podlogom

 

 

Za biskvit:

100 g čokolade za kuhanje
100 g maslaca
120 kukuruznih pahuljica
100 g nasjeckanih lješnjaka

Za nadjev:

8 listića bijele želatine
800 g bresaka
500 ml jogurta
150 g finog šećera
500 ml vrhnja

Za biskvit otopiti čokoladu i maslac. Kukuruzne pahuljice razmrviti. Maslac, lješnjake i pahuljice pomiješajte s čokoladom. Smjesu staviti u kalup i dobro utisnuti. Zatim staviti u hladnjak da se stvrdne. Za nadjev omekšati želatinu. Breskve uroniti u vrelu vodu, oguliti i ukloniti koštice. Narezati na ploške. Želatinu zgnječiti i staviti u lonac s 2 žlice vode i na laganoj vatri otopiti. Jogurt pomiješati sa šećerom, umiješati u želatinu pa tu mješavinu umiješati u preostali jogurt. Kad se smjesa počne želirati, stući šlag i potom ga umiješati. Najprije malo kreme premazati po hrskavom biskvitu zatim posložiti na gusto breskve, premazati ostatkom kreme i na vrh posložiti ostatak bresaka i posuti pahuljicama. Kolač hladiti najmanje dva sata.


subota, 10. kolovoza 2013.

Sa okusom mora, sa okusom soli...

...nastavile smo tamo gdje smo prošle godine stale...bile su to riječi moje prijateljice nakon cjelovečernjeg ćakulanja. Nas tri se uvijek nekako uspijemo dogovoriti da bar djelić godišnjeg provedemo zajedno. I iako je to samo jednom godišnje i traje tako kratko, ne primijeti se ni udaljenost, a ni vrijeme koje nas dijeli. Sve je isto...i mjesto i ljetno vrijeme i razgovor, samo koja godina viška, ali traje eto već više od 20-tak godina. Ponosna sam na nas! To je ono bogatstvo koje ne možeš ni kupiti, a ni prodati...
Na tom mjestu, otoku, život dobiva drugu dimenziju. Jedino se tamo mogu potpuno opustiti, jedino tamo zvijezde sjaje drukčijim sjajem, cvrčci pjevaju drukčiju pjesmu, borovi mirišu drukčijim mirisom.


Sad kad sam se vratila, u nosnicama još uvijek osjećam taj miris, jer svaki put dok sam hodala željela sam upiti što više toga, da traje...




Jedina tuga u svemu tome je...što sam ostavila moje stare...baku (nanu) i didu. Svake godine mi  je  to sve teže,  jer se bojim da se više nećemo vidjeti.
Moja nana... trebala bi cijeli post posvetiti njoj. Jedna mala, a tako velika žena, sve je dala za nas, svoju djecu i unuke i mislim da joj nikad neću uspjeti zahvaliti na svemu što mi je pružila.
Mislila sam staviti postupak i recept njenih fritula,  ali ona se rano ujutro digla i sve ispekla. Tako da ostaje samo slika, a recept i mjere su iz njezine glave. Nitko još nije napravio bolje frite od njenih.


Bilo je  tu i ribe čiji se okus, onako direktno iz mora ne može usporediti s ničim.


I tako, prođe još jedan godišnji, s lijepim sjećanjima...