subota, 28. prosinca 2019.

Raffaelo kuglice

Svake godine se trudim napraviti neki novi božićni kolačić. Kada sam ja bila mala hit su bile Raffaelo kuglice s mlijekom u prahu. Mene mlijeko u prahu odbija...malo sam istraživala i našla Raffaelo od samo tri sastojka, a ni malo ne zaostaje za onim kupovnim ili onim s mlijekom u prahu.

Cure su ove godine bile neumorne i napravile 13 vrsta kolača. Nisam stigla sve poslikati jer imamo cijelu obitelj Badnjak i Božić na ručku. Trenutno imam PTSP od svega. Ukočilo me, prehladila sam se i godišnji provodim ležeći...nadam se boljem...


  • 400 g bijele čokolade
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 100 g kokosa + cca 100 g za valjanje
  • bademe po želji


Čokoladu i slatko vrhnje otapati na laganoj vatri (ne smije zakuhati). Kada se otopilo dodati kokos, ohladiti i staviti u frižider na 2 sata najmanje. Raditi loptice i u svaku stavljati badem. Mi smo stavili cijele sirove, a vi možete blanširati ili prepržiti ili staviti lješnjak, kako vam paše...

Ove divne kuglice bit će hit na blagdanskom stolu, a tako malo vremena treba za napraviti ih...

utorak, 17. prosinca 2019.

Krešenti

Par godina nisam radila ovaj božićni kolač i nikada ga nisam upisala. Već godinama nalazi se na coolinarici i stvarno je jednostavan, a tako poseban i svečan. Imaš osjećaj kao da treba neko bogznakakvo iskustvo, kada ono, mogu ga i sama djeca napraviti...:)


Inače sam ih radila jako male, kao mali zalogajčići. Kada sam djeci rekla koje ću kolače napraviti, one su rekle samo neka ne budu mali i da ih spljoštim. Tako da sam ih napravila velike i spljoštene. Kada su ih vidjele umrle su od smijeha...pa nismo tako mislile...e sada je gotovo...meni su izvrsne tako velike i prvi kolač koji sam napravila od svinjske masti.


Tijesto

350 g glatkog brašna
200 g masti ili maslaca
150 g šećera
jaje
žutanjka
korica limuna, prstohvat soli
vanilin šećera
2 žlice ruma
150 g mljevenih badema ili oraha
bjelanjka


Krema

100 g čokolade za kuhanje
40 g maslaca


Miješati mast, šećer, vanilin šećer, jaje, žutanjke, koricu limuna, dodati brašno i rum. Zamijesiti tijesto i ostaviti u hladnjaku bar jedan sat.
Od tijesta oblikovati kuglice veličine trešnje, umočiti ih u bjelanjke koje ste malo s vilicom promiješali. Uvaljati ih u mljevene bademe ili orahe. Složiti ih na lim obložen papirom za pečenje. Peći 20 minuta na 180°C. Na pari ili mikrovalnoj rastopiti čokoladu sa maslacem, spajati ih i spremiti u kutiju.

utorak, 10. prosinca 2019.

Slane i slatke kiflice

Danas nisam vozila djecu u školu pa sam imala vremena uhvatiti tračak jutarnje svjetlosti za poslikat kiflice. Spremila sam ih djeci za večeru i danas za neki međuobrok, jer imaju deset sati u kontinuitetu i ne stignu otići u trgovinu.
Nisam baš neki pobornik bijelog brašna i dizanih tijesta, ali za promjenu, dva puta godišnje nije loše imati ovako brzinski recept. Nema dizanja tijesta, preslagivanja, premješivanja, sve je gotovo za oko 40 minuta. Kiflice su toliko mekane kada se ispeku da im ne možete odoliti, a nisu loše ni drugi dan. Napravila sam pola slatkih, pola slanih...



6oo g mekog brašna
    200 ml jogurta


        200 ml mlijeka
          100 ml ulja
            1 mala žličica soli
              1 mala žličica šećera
                1 vrećica praška za pecivo
                  1 vrećica suhog kvasca

                    premazivanje:
                      žumanjak
                        sezam, suncokret, kim
                          puniti ih po želji


                          U mlako mlijeko umiješati kvasac i šećer, a zatim dodati sve ostale sastojke. Umijesiti tijesto i podijeliti na dva dijela. Dio razvaljati u krug i izrezati trokuta koliko velike kiflice želite da budu. Ja sam prilično gusto rezala i dobila male kiflice (zapravo svakakve, nisam baš uredna). Jednu polovicu napunila sam šunkom i sirom, drugu kockicama čokolade i  premazala razmućenim žumanjkom. Peku se oko 12 minuta na 180 stupnjeva. Cure nisu mogle dočekati da se ohlade...