petak, 21. prosinca 2018.

Kiflice od oraha



Napravimo mi svake godine oko 12 vrsta različitih keksića. Jedan među njima su i ove kiflice od oraha. Može i s bademima, ali kako prije nisam mogla jesti orahe zbog osjetljivog želuca, sada kada mi se stanje popravilo ubacujem ih svugdje.




E ove kiflice su stvarno posebne, prhke, koliko trebaju biti,  ne lome se, lako se oblikuju i tope  u ustima. Recepti po internetu se razlikuju u nijansama, netko stavlja žutanjke, netko bjelanjke, netko ne stavlja jaja, oštro, glatko, ma...više se ne sjećam od dakle sam ga prepisala. No probajte, nećete požaliti...

140 g oštrog brašna
140 g glatkog brašna
200 g maslaca
80 g štaub šećera
100 g mljevenih oraha
1 bjelanjak
1 vanilin šećer
štaub za valjanje kiflica

U brašno utrljati maslac, dodati šećer, orahe i lagano istučen bjelanjak (tek toliko da se zapjeni). Tijesto pustite u frižideru barem 1 sat. Ja sam razvaljala u veliki valjak, rezala komade (da mi otprilike svi budu podjednaki) istanjila u valjčić i oblikovala kiflicu. Pećnicu sam uključila na 180 stupnjeva i pekla oko desetak minuta, dok lagano dobiju boju. Još tople valjati u štaub šećer i spremati u limenu kutiju. Svakim danom su sve bolje

srijeda, 12. prosinca 2018.

Štampani keksi i darivanje



Morala sam provjeriti godinu početka pisanja bloga jer ne mogu vjerovati da već šest godina kuham fotkam i zapisujem. Rastem kroz sve te godine, učim o novim namirnicama isprobavam nova jela, ma svašta nešto. Često skuham jelo,  a ne stignem ga pofotkati, a bilo je tako fino, pa si mislim sljedeći put ću, ali nemam više vremena ga ponoviti. Sljedeći put napravim nešto novo...


Obožavam ovaj prosinac i sve vezano uz njega...pečenje keksića, druženja u kuhinji s mojim curama, koje začudo još uvijek imaju volje. Ne da imaju nego preuzimaju posao od mene. Tako je bilo i s ovim keksićima. Tijesto je čamilo u frižideru dok ga one nisu uzele pod svoje i sve same napravile dok sam ja već debelo bila na poslu.




Našla sam pečat u jednoj trgovini i odmah uzela dva. Kako je vrijeme darivanja jedan pečat će pripasti nekome od vas da možete isprobati ove prefine keksiće...

Štampani keksi

 



1 šalica smeđeg šećera
5 žlica meda
150 g maslaca
1 žlica cimeta
1 žlica đumbira
3 čaše brašna (dodavati postepeno ako fali još)
1,5 žličica sode bikarbone





Šećer, med i maslac otopiti na vatri. Brašnu dodati začine i sodu bikarbonu. Smjesu ohladiti i dodati brašnu. Sve skupa umijesiti i staviti na hlađenje u frižider. neka odstoji barem dva sata, a najbolje preko noći. Drugi dan smjesu izvaljati. Nije podatna, ali se ne sekirajte. Možete dodati malo vode, ako ne možete razvaljati. Izabrati oblik koji se želi, ovaj put sam uzela pečat. Pritisnuti pečat i rezati čašom veličine pečata. peći na 180 stupnjeva 5 - 7 minuta. Kada su pečeni i ohlađeni pohraniti ih u limene kutije i čekati Božić. ( ja ih svaki dan pojedem par :))



utorak, 20. studenoga 2018.

Zimska gusta juha od broskve (raštike) i heljde

Zimske namirnice, broskvu i heljdu smjestila sam u ovu gustu zimsku juhu. Heljda  je lako probavljiva namirnica i puna energije. Preporuča se zimi jer grije tijelo. Ne sadrži gluten tako da ja pogodna za osobe koje boluju od celijaklije.


Broskvu je ofurio mraz  i sad   je  idealna za jelo, mekana i ukusna.

Bojala sam se da će djeca biti razočarana, ali jedno dijete me pitalo da li može probati ovako u komadima (ja u čudu), probala i svidjelo joj se. Pojela je pun tanjur. Druga si je izmiksala i isto pojela pun tanjur. A vama dajem jednostavan i tako prost recept koji vam je u trenu gotov. Broskvu možete zamijeniti keljem.

  • 1 kapula
  • 4 velika lista broskve
  • 250 g heljde
  • maslinovo ulje
  • 1 češnjak
  • kurkuma


Kapulu malo prodinstati na ulju koje želite (ja sam na kokosovom). Dodati heljdu i broskvu na rezance. Sve malo popirjati i zaliti vodom. Dodati sol, papar i kurkumu. Vode doliti malo više od sadržaja koji je u loncu. Pustiti da kuha. Vode dodavati po potrebi. Ako volite jušnije dodajte više, ako volite gušće manje. Paziti jer se heljda dosta nakuha. Kada je heljda omekšala isključiti, dodati malo maslinovog ulja i jedan istisnuti češnjak.






subota, 13. listopada 2018.

Rogač kolač s jabukama

Kad djeca idu na turnir uvijek im spremim nešto za jesti (slano ili slatko) da ne jedu gluposti iz trgovine. Jučer sam ujutro čistila kuću, popodne radila i kada sam došla doma pitam ih bili htjele da im napravim kolač od rogača. Rekle su da može. Ovaj jednostavni kolač je često na našem stolu i zapravo me čudi da ga nikada nisam objavila. Najviše vremena oduzme ribanje jabuka. Obožavam okus rogača i tako mi paše u slasticama.





Rogač kolač s jabukama

Sastojci (šalica oko 2.5 dcl)

  • 4 velike jabuke
  • 1 žlica cimeta
  • 4 jaja
  • 1 vanilin šećer
  • pola šalice šećera 
  • 1 šalica pirovog brašna ili običnog
  • pola šalice mlijeka
  • pola šalice ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 g mljevenog rogača
  • žličica kokosovog ulja
  • 10 dkg čokolade





Pećnicu upaliti na 180 stupnjeva. Naribati jabuke i posuti ih cimetom.  Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke izmiksati pjenasto sa šećerima i polako dodavati ostale sastojke: mlijeko, ulje, brašno s praškom za pecivo, rogač i jabuke. Istući bjelanjca u čvsti snijeg i lagano umiješati u smjesu. Izliti u pleh i peći oko 30 minuta. Čačkalicom probati da li je biskvit pečen. Neka se kolač malo prohladi. U mikrovalnoj rastopiti čokoladu s uljem i preliti preko kolača




Sebi sam ostavila par komadića za slikanje (da i ovaj put ne ispadne da nisam poslikala) i odnjela na posao, zajedno s okrajcima koji su najslađi.

petak, 28. rujna 2018.

Prijedlozi doručka bez bijelog kruha i kravljeg mlijeka

Jučer mi je mama Andrea poslala mail da joj sastavim i dam prijedloge zdravog doručka. Naime Andrea ima dvije curke jedna je mlađa (osam godina otprilike) druga starija (14 godina). Priprema im doručak i marendu za školu, želi da to bude donekle zdravo, ali fali inspiracije.

Mislim da nam je svima najteže slagati jelovnike, a povrh svega da budu i zdravi. Pitala sam je koje namirnice cure ne jedu, rekla mi je samo bijeli kruh  i kravlje mlijeko.

Dakle krenimo...

KRUH

Jasno je da kupovni bijeli kruh sadrži gomilu aditiva i rađen je od  pšenice kojoj se tijekom procesa mljevenja uklanja vanjski sloj zrna i zato je kruh tako mekan. Sadrži vrlo malu količinu vlakana, a  osjećaj sitosti ne djeluje  dugo.

Moja djeca obožavaju bijeli kruh ali ga ne jedu često i  uglavnom ga pečem sama.

Najbolje je kruh peći od cjelovitih žitarica pira i raži (ako niste osjetljivi na gluten). Ima vlakna četiri puta više nego bijeli kruh i daje osjećaj duže sitosti. Problem je  i kupovni  kvasac, koji također sadrži aditive.

Ako imate vremena i volje kvasac možete napraviti sami, a kruh s takvim kvascem zove se kruh s kiselim tijestom...







Izvrsni kruhovi mogu se dobiti i samo od sjemenki, a vašem djetetu moći ćete  ubaciti i za užinu, s malo povrća, sira i avokada. 3-4 dana se drže svježi, a kolegica mi je rekla da ih zaledi i vadi po potrebi. Znači kada imate vremena specite i dio zaledite za one dane kada vam se neda peći.

Kruh od sjemenki






Ovo je bilo za one koji stvarno ne mogu bez kruha. No moja djeca, a i Andreina djeca doručkuju prije sedam i nikada ne mogu tako rano jesti kruh. 


SMOTHIE


Moje si (kada su raspoložene) same ubace u mikser zobene, mlijeko, neku voćku ili više njih i smute. Meni su uvijek baza zobene pahuljice i chia sjemenke. Kasnije dodavam voćke ovisno o sezoni. Nekada ubacim i list špinata, kelja ili onoga što imate u vrtu...djeca vole ubaciti kikiriki putar s bananom (pazite kada kupujete kikiriki putar da bude 100 % kikiriki i nezasoljen)

Stižu nam kesteni, kratko traju tako da ih iskoristite u smothiju. Djeca neće mi primjetiti...





ZOBENE PAHULJICE


Zatim zobena kaša. Možete je namočiti preko noći u nekom biljnom mlijeku, sa ili bez kakaa. Drugo jutro dodajte voće ili namvrljenu čokoladu s visokim postotkom kakaa. Mogućnosti i konbinacija je puno. Kako ide zima i voća je sve manje. mango se uvijek može naći na sniženju, a sa zobenim i cimetom daje izvrsnu kombinaciju.





KREME


Različite kreme možete spremiti i večer prije, tako da si dijete samo ujutro uzme...









PALAČINKE

Ako vam se da možete im speći palačinkice ujutro. Mada mi spečemo za večeru pa nam ostanu za doručak...Ako izostavite zaslađivač i dodate zeru soli, može ići uz neki zdravi namaz od badema,  kikirikija ili vege namaz





MUFFINI


Malo zaposlite i djecu, recimo u nedjelju i neka si ispeču muffine od zobenih pahuljica i banana. Može im biti doručak za dva dana...





GRANOLA


Ako vam djeca vole kupovne pahuljice koje su pune šećera, izvrsna zamijena će im biti domaća granola za koju možete biti sigurni da će biti slatka koliko vi želite...



KEKSI


Kaže Andrea da cure ponekada jedu kekse za doručak, zašto im ne ponuditi zdraviju varijantu kupovnih keksa...




Nadam se da sam odabirom recepata s mog bloga (linkovi su u naslovima) za neki zdraviji doručak pomogla Andrei kod planiranja i dala neke smjernice koje do sada možda nije koristila.

U slijedećem postu dajem prijedloge zdravije užine...

petak, 21. rujna 2018.

Musaka od tikvica




Kažu kiša će...odlučila sam sve ostaviti (čišćenje, pospremanje, posao od kuće) i iskoristiti more što više mogu...

Dobro sam se organizirala, ujutro izdinstala meso, spekla tikvice i mislim si kako ću dva sata ležati na plaži, kupati se, čitati knjigu, kad ono zove prijatelj iz Zagreba da će doći do mene...što sad?

Pitam ja kada? Kaže on za sat vremena...super, kažem ja idem se okupati, a on...šta ne možeš preskočiti?...e ne mogu...

Brzinski sam se obukla i krenula autom, sparkirala se, došla na plažu, namazala se uljem, otplivala, pročitala 6 stranica knjige, kad zvoni telefon...ja sam ispred vrata...
Punih 45 minuta trajalo je uživanje, ali nema veze, volim ja njega, skupila prnjice i nazad doma...

Bitno da sam ja napravila ono što sam i naumila, a nakon toga ćakula, uz ćakulu dovršavanje ručka i polako spremanje za posao...




Musaka je onako odokativna, vi oduzmite i dodajte kako vam paše...

1 velika tikva ili 4-5 manjh tikvica
850 g miješanog mljevenog mesa
3 kapule
2 dl kiselog vrhnja
4 češnjaka
4 jaja
2 dl mlijeka
oko 20 dkg sira gaude na primjer
(tu se možete igrati, povećati ili smanjiti količinu i probati s nekim drugim sirom)
maslinovo ulje, sol i papar




Tikvice izrezat na kolutove i poslagati na pleh obložen masnim papirom. Peći na 180 stupnjeva. Ja sam pekla u tri ture. Kako su tikvice tanko rezane treba biti oprezan da ne zagore. Možete ih ispeći i na roštilju...

Kapulu izrezati i dinstati na maslinovom ulju, dodati meso i narezani češnjak. posoliti i popapriti. Pustiti da se sve skupa ohladi. 

U zdjeli istući jaja, dodati vrhnje, mlijeko i ribani sir. Posoliti i popariti (možete dodati i peršina, ali se moja djeca ježe na njega pa sam izostavila)





U poduguljasti pleh slagati red tikvica, red izdinstanog mesa, pokapati sosom od jaja i vrhnja i tako redom dok se ne potroše sastojci. Na vrhu mi je ostalo meso što mi je bilo zgodno za slikanje jer kada sam zadnji put radila bile su tikvice i tako je nekako ispalo bezlično. Ovako sam dobila i rustikalne slike. Zaliti sosom koji vam je ostao.

Staviti peći na 180 stupnjeva, oko 45 minuta ili dok ne dobije koricu.



Musaku bi bilo najbolje pustiti barem 15 minuta da odstoji kako bi se malo stisla i mogla lakše izvaditi iz pleha...

Inspiraciju za ovo jelo dobila sam kod tete čija musaka je bila perfektna. Njezina je bila puno viša jer je pekla u manjem plehu i time dobila više slojeva. Kako vam paše... :)

petak, 14. rujna 2018.

ROMESCO - namaz od pečenih paprika

Prošle godine  radila sam dvije teglice ciganskog fažola, nakon što sam ga probala kod prijateljice. Djeci se jako svidio i odlučila sam ove godine napraviti više. Po sjećanju kupila  sam rog paprike i drugi dan ih odmah ispekla. Nakon toga išla pogledati recept i vidjela da uopće ne idu pečene paprike nego friške i da se dinstaju. Uh...kad uvijek sve radim brzopleto. Nema veze, već ću nešto smisliti. Ako niš, napraviti ću ajvar. Dio sam jučer stavila u varivo, a dio danas u namaz.




Spremala sam šogoru ručak za rođendan i kao predjelo poslužila veganske krekere s  namazom. Možete se igrati na bezbroj načina, dodaviti lješnjake, parmezan, više i manje češnjaka, čili papričicu, neki slani sir. Stvarno varijacija je puno.



moja kombinacija je danas bila ova...

4 pečene rog paprike
20 badema (blanširanih)
20 cherry pomidora
4 - 6 režnja češnjaka
sol
papar
kajenski papar
2 žlice maslinovog ulja
po želji limuna





Paprike ispeći u pećnici ili na roštilju i kad se ohlade oguliti. Bademe blanširati (staviti ih u kipuću vodu minutu, procijediti, stisnuti badem i kožica će samo spasti). Popržiti ih na suhoj tavici. Dodati paprikama i sve ostale sastojke, staviti u blender i izmiksati. Probati i doraditi okuse. Staviti u frižider do posluživanja.

Poslužiti s veganskim krekerim!

četvrtak, 13. rujna 2018.

Varivo od pečenih patlidžana i paprika, cherry pomidora i slanutka



Djeca su danas imala neku pauzu između satova i nisu došle doma nego išle s kolegicama na pizzu. To znači da kuham samo za sebe. Muž je rekao da neće ni on doći...e sada mogu dati duši oduška.

Na fejsu si spremam video jela koja mi se sviđaju. Jedan od njih je i ovo jelo, kao nekakvo ljetno varivo. Ponešto sam izmijenila i stavila namirnice koje sam imala doma. Hmmm, da kuham samo za sebe, ručkovi bi izgledali ovako nekako. Jedino kada sam sve stavila na stol, tako tužno, jela sam sama. Ne volim to nikako, svi su mi falili...




1 patlidžan (ja sam ga ogulila jer je iz trgovine)
3 krumpira
30-tak cherry rajčica (malene su iz vrta)
2 paprike
1 kapula
konzerva slanutka
1 žlica koncentrata rajčice
oko 2 čaše povrtnog temeljca (ako se ima, ja sam stavila vodu)
1 žlica crvene paprike (mljevene)
začine (sol, papar, kajenski papar)
peršin




Patlidžan i papriku narezati na kockice, nauljiti maslinovim i staviti peći dok ne omekša na 180 stupnjeva. Krumpir skuhati u kori.

Kapulu narezati i staviti dinstati na ulje, kada je zažutila dodati 1 žlicu koncentrata rajčice, crvenu papriku, sol, papar i češnjak. Krumpir oguliti i narezati na manje komadiće, dodati slanutak i cherry. Zaliti vodom ili povrtnim temeljce da prekrije povrće i kuhati oko deset minuta, zatim dodati spečene patlidžan i papriku. Sve skupa kuhati oko deset minuta. Servirati i posuti nasjeckanim peršinom.

Jako fino, zdravo i jednostavno (još kad bi se mojima svidjelo bilo bi savršeno)!



utorak, 4. rujna 2018.

Ajvar iz pećnice

Dok je mama još radila ajvar, sjećam se da smo svi gulili, mljeli na mašinu za meso,  trajalo je beskonačno dugo. Danas ja stvarno nemam vremena za tako velike zimnice i stajati satima uz šparhet. Pregledavanjem recepata po netu pronašla sam jedan odličan po kojem sam i prošle godine napravila par teglica. Nisam koristila količine koje su tamo, već puno manje, a ajvara je došlo samo dvije teglice. Hm, možda sam mogla i više, ali vjerojatno ću ponoviti još jednu turu. Ako želite veće količine skoknite do coolinarike.


(za dvije teglice)


  • 9 rog paprika
  • 2 patlidžana
  • 1/2 dl ulja (možete i više ako vam paše)
  • 2 žličice soli (probajte, ako volite više slano dodajte, ako volite manje oduzmite)
  • 1 žličica šećera



Paprike u komadu, a patlidžan prerezan na pola ispeći u pećnici. Kada ih se izvadi poklopiti i pustiti da se skroz ohlade. Ohlađene paprike očistiti od kožice i koštica, patlidžanu skinuti kožu i odstraniti koštice koliko se može. Ne smeta ako malo ostane. Pustiti preko noći u cijedilu da se iscjedi suvišna tekućina.




Drugi dan samljeti povrće u multipraktiku, dodati šećer, sol, staviti u posudu za pečenje (ja sam keramičku), posudu obložiti aluminijskom folijom, napraviti rupice i staviti peći na 200 stupnjeva oko sat vremena. Jedanput sam promiješala da se tekućina još više ispari. Kada se ajvar izvadi dodati ulje (maslinovo ili suncokretovo).

Sterilizirati staklenke, (ja sam ih stavila u ugašenu pećnicu kada sam izvadila ajvar na 10 minuta). Topli ajvar stavljati u tople staklenke, vratiti nazad u pećnicu da se napravi korica. Kada se ajvar izvadi dodati ulje po površini i zatvoriti.



Moja djeca su oduševljena ovim ajvarom, mažu si na kruh i čim stignem radim novu turu. Odličan je jer vam je jedina otežavajuća stvar čiščenje paprikama koricu .

petak, 24. kolovoza 2018.

Brodet od divlje morske ribe

Kao neki san, nestalo je ljeto, otišlo, a trajalo je tako kratko. Toliko događaja, druženja, različitih mjesta, a opet kratko kao san. Želim opet zaspati i sanjati more, barku, ljeto, samo neka traje...

Svugdje je bilo lijepo, ali  naravno srcu najdraže bilo je na mom otoku. Moja stara nana, barba, kaos u kući, vika, nedovoljno mjesta, ali opet nešto posebno, prijateljice, druženje, i totalno opuštanje...



Uvijek isplaniram svih deset dana što ćemo jesti, ali barba lovi svaki dan ribu, tako da smo imali brodet, friganu, na lešo, rižot i dobili za doma.

Djeci se najviše sviđao brodet. Rijetko ga radim jer nemam tako dobru ribu koju bi u njega stavila. Ovaj put se barba pobrinuo i za to. Osim škarpuna koji su idealni jer se ne raspadaju, našao se veliki ranj i osjetljiva tabinja. Tabinju sam stavila zadnju minutu jer se za čas raspadne, pošto je djeca najviše vole, morala sam se osigurati da će i djeca nešto pojesti.



1,5 kg ribe (škarpuni, ranj, arbun, lastavica)
600 g kapule
cijeli režanj češnjaka (glavica)
maslinovo ulje (nemojte štedjeti)
2 dl vina
1 žlica koncentrata rajčice
šalica pasirane rajčice
žlica vinskog octa
sol, papar
peršin



Kapulu dinstati na maslinovom ulju, dodati češnjak, žlicu koncentarata rajčice i pasiranu rajčicu. Podliti vodom ili još bolje ribljim temeljcem (nisam ga imala). Pustiti da se kuha dok kapula ne omekša. Dodati vino. Ribu staviti kada ste sigurni da je kapula potpuno omekšala. Netko friga ribu prije stavljanja, ja sam ovaj put to izostavila da brodet bude što lakši. Dodati žlicu do dvije vinskog octa i putiti desetak minuta da riba prokuha. Ako imate više osjetljivu ribu kuhajte je kraće. Ne miješati, samo protresti posudu da se riba ne raspadne. Na kraju možete posuti peršinom. Poslužiti uz palentu koju kuhati u omjeru 1:4, dadomo soli i maslinovog ulja. Brodet pustiti da malo odstoji prije posluživanja.

srijeda, 25. srpnja 2018.

Rolada od tikvica, ricotte i šunke



Svake godine šogi iz dalmatinske zagore (Drniš) donese hrpu nešpricanog povrća. Ove godine najviše nam je stiglo ogromnih tikvi. Stalno pronalazim nove recepte u kojima ću ih uvaljati...(nisam probala jedino u kolačima).

Uz maneštricu od ječma i fažola nekako uvijek radim  gibanicu ili popečke, no ovaj put sam odlučila raditi slanu roladu. Recept sam vidjela na nekoj talijanskoj stranici.

Oduševila sam se rezultatom. Jedno jednostavno, efektno i brzo jelo. Slijedeći put ću ga sigurno napraviti gostima za predjelo.




BISKVIT

2 manje tikvice ili pola velike (naribane na ribež)
5 jaja
1 vrećica parmezana
sol





KREMA

1 paket ricotte (25 dkg)
10 dkg šunke (ili više, da vam pokrije površinu)





Tikvice naribajte na ručni ribež   ili da si olakšate posao samo ubacite u stroj za ribanje, jer naravno, sve ovo ne bi mogli napraviti bez pomoći kvalitetnih kućanskih aparata.

Umutite 5 jaja posolite, dodajte tikvice i vrećicu sira ribanca. Na pleh  od pećnice stavite masni papir i izlijte smjesu. Pecite  na 180 stupnjeva oko 15 minuta. Kada je pečeno, namočite krpu, ispečeni biskvit stavite na mokru krpu i zarolajte. Pustiti 15 minuta da odstoji. Roladu odmotajte, premažite ricottom, položite šunku, ponovo zarolajte i omotajte u prozirnu foliju. Pustiti barem sat vremena da odstoji. Rolada je još bolja ako odstoji preko noći.