subota, 31. siječnja 2015.

KuVarijacije...Svetosavske perece

Ovaj mjesec u igrici Kuvarijacije radili smo Svetosavske perece. Odmah mi se svidjela ideja jer nismo nikada radili perece. Djeca su se jako razveselila, tako da sam njima prepustila tu čast  motanja. Zato izgledaju ovako debeljuškasto i nezgrapno. Nisam ih probala, ali ukućani su bili jako zadovoljni.


 -klik-.


Tijesto:

300 gr oštrog brašna
500 gr mekog brašna tip
40 gr svježeg kvasca
malo šećera
1 žličica soli
2 dl toplog mlijeka
3 dl tople vode
1 dl ulja

Premaz:

1 jaje

Slani preljev:
3 žlice mekog brašna
1 žlica soli
po potrebi hladne vode




U toplo mlijeko staviti 2 žlice oštrog brašna, malo šećera i paketić kvasca i sačekati 10 minuta da kvasac počne fermentirati. Pomiješati brašna sa uljem i solju i dodati kvasac te umijesiti tijesto koje se ne lijepi za ruke, ali ne smije biti tvrdo.
Dobro ga mijesiti na pobrašnjenoj dasci bar 5 minuta uz dodavanje brašna ako je potrebno.
Prekriti tijesto i ostaviti na toplom 30 minuta da udvostruči količinu.

Pripremiti slani preljev. Pomiješati sol i brašno i polako dodavati hladnu vodu i miješati da nema grudica. Gustina je kao tijesto za palačinke.

Od tijesta kidati ili nožem odrezati male kuglice i prstima tanjiti u dugi štapić.
Smotati perec i slagati na podmazan pleh.
Samo malo podmazati uljem.

Ostaviti da se dižu oko 10 minuta dok se pećnica ne zagrije na 250 stupnjeva.

Prije stavljanja u pećnicu perece premazati umućenim jajem.
Peći perece do blago žute boje, izvaditi i staviti po njima slani preljev i
vratiti jos 2-3 minuta da se lijepo zarumene, a preljev osuši.




Fora je ovaj preljev kojim premazujete perece, isti je kao u pekarnici.


srijeda, 28. siječnja 2015.

Torta od banana...Ajme koliko nas je

Kako sam ranije već govorila, moram paziti što jedem, ne u smislu da su to neke turbo zdrave namirnice već samo ne smiju iritirati želudac. Tako da se ljudi čude kako jedem samo bijelo brašno, a integralno i raženo ni u kom slučaju.
Ovomjesečna tema igrice Ajme koliko nas je  slatko vrhnje koje je zadala Emina s bloga Happiness is Homemade.
Nekako slatko vrhnje, odnosno šlag ne koristim prečesto, možda samo kao mali dodatak siru, ali tako rijetko ukrašavam torte sa šlagom. Zato sam i odlučila raditi tortu sa šlagom i namirnicama koje meni odgovaraju..jogurt, banane i šlag. Mogu reći da je kombinacija baš dobra i lagana.


Torta od banana


BISKVIT
3 jaja
90 g šećera
50 g brašna
50 g gustina
1 žličica praška za pecivo

NADJEV
9 listića želatine
300 g jogurta
150 g šećera
2 vanilin šećera
3 žlice soka od limuna
2 žlice mlijeka
4 banane
500 ml slatkog vrhnja
3 žlice gorkog kakaa

Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Staviti u zdjelu jaja i šećer pa ih pjenasto istući, zatim dodati brašno s gustinom i praškom za pecivo. Biskvitnu smjesu uliti u kalup koji smo obložili masnim papirom. Peći 20 minuta, izvaditi i pustiti biskvit da se ohladi. 


Želatinu namočiti da omekša. Za to vrijeme izmiksati jogurt sa šećerom, vanilin šećerom i 1 žlicom šećera. Nabubrenu želatinu lagano ocijediti te otopiti u zagrijanom mlijeku, zatim umiješati u kremu od jogurta. Oguliti 3 banane pokapati ih limunom, prepoloviti po dužini i poslagati po biskvitu. Dodati 400 ml stučenog vrhnja u kremu od jogurta i premazati po bananama. Ostaviti najmanje 4 sata ili preko noći u frižideru.



Prije posluživanja ukloniti okvir kalupa i premazati s preostalim tučenim vrhnjem.  Po vrhu prosijati kakao i ukrasiti šlagom i bananama.


Kad sam pozvala sestru, šogora i nećake, torta je nestala u tren oka. Meni je odlično odgovarala!

subota, 17. siječnja 2015.

Rižot s bundevom i jabukom

Polako dolazim sebi i vraćam se kuhanju. Malo drugačijem kuhanju, prilagođenu mom želucu. Sve ono što sam tako malo upotrebljavala u svojoj kuhinji sada moram koristiti (bijelo brašno, krumpir), a ono u čemu sam uživala malo će pričekati. Glavne uloge u toj mojoj kuhinji su kuhano povrće, nemasno meso, mliječni proizvodi, bijelo brašno i bijeli kruh, banana, i riža. Mali izlet npr. u začine si ne mogu priuštiti, zapravo se i bojim, izaziva strašne bolove.
Teško je uskladiti kuhanje četveročlane obitelji kad je jedan član bolestan. Nekako se i oni prilagođavaju meni. Danas sam napravila iznimku i djeci ispekla pizzu, a meni rižot od bundeve.
Nisam ga do sada radila jer moji baš nisu ljubitelji ni rižota, ni bezmesnih jela...pravi mesožderi.

 

RIŽOT S BUNDEVOM I JABUKOM

(inspiracija)

1 šalica (2 dl) nasjeckane bundeve na kockice
1 kisela jabuka
1 žlica meda
3 žlice maslaca
3 žlice maslinovog ulja
sol
papar
pola kapule (može i cijela)
1 šalica riže
malo vina
temeljac, povrtni ili mesni
kadulja
naribana gauda i parmezan
tko može neka stavi jednu oguljenu narezanu i prepečenu kobasicu



Bundevu i jabuku narezati na kockice, položiti na alu foliju, posoliti, popariti, dodati 2 žlice ulja  i dodati žlicu meda. Rubove zatvoriti i staviti peći u pećnicu na 200 stupnjeva 25 minuta.


Na 2 žlice maslaca i jedne žlice ulja baciti pola kapule sitno nasjeckane. Na to dodati rižu i posoliti. Okrenuti da riža upije masnoću, zaliti vinom. Kada vino reducira dodavati temeljac dok se riža ne skuha. 5 minuta pred kraj kuhanja dodati sadržaj iz alu folije da se  s rižom sjedini. Kad je riža skuhana, ugasiti, dodati žlicu maslaca, naribanu gaudu i naribani parmezan. Posuti sjeckanom kaduljom koja se tako izvrsno slaže s ovom kombinacijom.