Ovaj ručak uglavno radimo kada paters familije nema doma, jer ne voli rižu. Nama je super i brzo je gotovo. Bilo je i za večeru...
Slatko kisela piletina
PILETINA
oko 500 g piletine2 češnja češnjaka
sol i papar
mljevena čili papričica
1 zelena paprika
2 manje mrkve
2 manja poriluka
UMAK
60 g smeđeg šećera
120 ml sojinog umaka
2 žlice soka od limuna
3 češnja češnjaka, protisnuta
3 cm naribanog svježeg đumbira,
120 ml vode
7 žličica škrobnog brašna
Pripremiti piletinu: natrljajti češnjakom, posoliti, popapriti i posuti čili papričicom te narezati na kockice.
Pripremiti povrće: poriluk narezati na kolutiće, zelenu papriku na komade i mrkvu na trakice. Piletinu u woku ispržiti na malo ulja te izvaditi sa strane. Dodati povrće i malo ga prodinstati. Kad povrće omekša nakratko ga izvaditi iz woka, a u njega dodati sve sastojke za umak osim vode i škrobnog brašna. Kad mješavina provri, dodati i škrobno brašno razmućeno u vodi pa u wok vratiti piletinu i povrće. Kuhati sve par minuta na laganoj vatri dok se uma dobro ne zgusne. Poslužiti uz rižu i kod nas je samo jedna jela sa štapićima...