srijeda, 30. studenoga 2016.

Salata od batata i cvjetače


Tužni su mi ovi dani, pretužni...otišao je moj DIDA...zauvijek. Neću više doći na Molat i ugledati uvijek nasmiješeno, naborano lice mog devedesetogodišnjaka. "Ne bojim se smrti" rekao mi je nedavno. Dida, pa kako bi se bojao, imaš 90...Nisam ni znala da će to biti naš posljednji razgovor. Znam da su to lijepe godine, da sam sretna što sam ga imala tako dugo uz sebe, ali suza, suzu stiže kad se sjetim da se nećemo sresti, čuti...nikada više...kada ode netko drag, netko koga cijeli život imaš uz sebe, ostaje praznina, no sjećanje će uvijek biti tu i sve one lijepe i smiješne stvari prikrast će se u trenucima kada legnem spavati ili ostanem sama...

  • 2 batata narezana na kockice
  • 1 manja cvjetača ili pola velike
  • 1 žlica sjemenki kima
  • četvrtina žličice čilija u prahu
  • maslinovo ulje
  • 4 fileta inćuna
  • sok od jednog limuna
  • 1 žlica nasjeckanog svježeg origana
  • (inspiracija Jamie Oliver) 

Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Poslagati batat, kim i čili na papir za pečenje i preliti maslinovim uljem. Peći 30 minuta. Posebno blanširati cvjetaču (3 minute). Dodati cvjetača krumpiru i peći još 15 minuta. Pomiješati inćune, limun i maslinovo ulje pa začiniti paprom. Izmiješati s povrćem i poslužiti sjeckanom origanom. Salata se može jesti topla i hladna.

Recept šaljem Gvozdeni i njenom U mom loncu za igricu Ajme koliko nas je koja je za temu zadala BATAT.



utorak, 22. studenoga 2016.

Marmelada od jabuka



Nekako sam se odmakla od pisanja i šivanja, a da ne govorim od čitanja postova drugih blogerica. Za to  više stvarno  nemam vremena i zaista mi je žao, ali nekako valjda dođe vrijeme kada se zasitiš. A ono što trenutno radim je freelance kao grafički i tekstilni dizajner. Radove možete vidjeti na 99design. Baš sam nekako sretna jer nakon ružnih stvari koje su mi se dogodile na poslu ovo je bio dobar izbor. Na poslu  sam i inače nezadovoljna i neispunjena, a još uvijek ga radim zbog nužne egzistencije.
Zahvaljujući mojoj prijateljici koja mi je jednostavno rekla: pa zašto ne počneš frilensati. Pa ja ne znam ništa o tome...ali uporna kakva jesam, otvorila sam profil i krenula pregledavati natječaje. Tek tada sam  shvatila koliko sam van svih događanja vezanih uz dizajn. No krenula sam raditi. Prvo što sam napravila je plakat za film. Bila sam zadovoljna, no kad je moj plakat ušao u finale jednostavno nisam mogla vjerovati. Četiri dana se čekalo dok frajer nije objavio pobjednika. Kada sam vidjela svoje ime kao pobjednika plakata mojoj sreći nije bilo kraja. Prvi natječaj i odmah uspješan. Što se mene tiče ja bi stalno radila jer me to toliko zanima, a zanimaju me i sva područja, svi natječaji. Čak i oni za koje nisam educirana, želim učiti.
Sada sam nekako ispunjena...i u konačnici kreativna. Bilo je još i drugih natječaja, no nisam prošla, ali pored bezbroj drugih dizajnera, mislim da i ne mogu na sve što objavim pobjediti, no trudim se radim, ujutro kod kuće, popodne u firmu i eto zato me ima sve manje u ovim blogerskim vodama.




No kuham ja, fotkam i evo jedna marmelada između svih tih radova...morala sam...Kada sam dobila domaće nešpricane jabuke krenula na posao. Djeca vole tu marmeladu i zato se nisam odlučila za ništa drugo nego baš za nju...

Marmelada od jabuka
  • 1300 g očišćenih jabuka
  • 400 g šećera
  • 1 žličica cejlonskog cimeta
  • sok od jednog limuna

Ove mjere su odokativne i mogu varirati i što se tiče slatkoće i cimeta. Sve staviti u padelu i kuhati dok jabuke ne omekšaju. Usitniti štapnim mikserom i sipati u teglice koje ste prethodno sterilizirali u pećnici.