Možda imam privilegiju što radim popodne i svaki dan kuham, imam vrt i razmišljam što ću djeci poslužiti na tanjur. No sjećam se i kada sam radila ujutro, kasno navečer sam spremala hranu za dva dana. Što znači: nema izgovora! To je samo naša komocija. Uporna sam i ustrajna. Blizanke sam dojila dvije godine, a mame odustaju nakon dva dana. Danas im nudim raznovrsnu ishranu, svaki dan učeći i upoznajući nešto novo. Ono što je uz zdravu hranu najbitnije: SJESTI ZA STOL. Ne trčati za djecom i stavljati im u usta, ne jesti ispred televizora. Sjesti za stol, cijela obitelj, razgovarati i objedovati. Neće ispočetka biti lako, ali trudite se, isplati se!
Umjesto slatkiša kupljenih u dućanu napravite im ove zdrave muffine...stvarno će vam trebati malo vremena, a djeci može biti doručak, užina ili večera. Ako zamijenite pahuljice bezglutenskima imat ćete obrok za djecu bolesnu od celijakije...
Muffini od banana i zobenih pahuljica
(original)- 3 šalice (čaša od 2 dl) zobenih pahuljica (ili bezglutenskih)
- 1/2 žličice cimeta
- malo naribanog muškatnog oraščića
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 2 jaja
- 1/4 šalice javorovog sirupa, meda ili ječmenog slada
- 2 zrele banane
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 1/4 šalice kokosovog ulja
- 1 šalica mlijeka
- 1 šalica izdrobljene čokolade s velikim postotkom kakaa
Pomiješajte posebno suhe sastojke (pahuljice, cimet, muškatni oraščić, prašak za pecivo i sol). U drugoj zdjeli izmutite jaja ručnom miješalicom, dodajte javorov sirup, 2 izgnječene banane, vaniliju, kokosovo ulje mlijeko. Pomiješati suhe i mokre sastojke i dodati čokoladu. U kalupe za muffine staviti kupovne košarice ili samo namastiti utore i lijevati smjesu. Peći oko pola sata ili ako jače peče pećnica 20 minuta na 180 stupnjeva.
Ovim postom otvaram suradnju s Dječjim vrtićem Medenjak iz Vinkovaca. Planova je puno i nadam se da ćete uživati u nekim novim temama i mojim rukotvorinama kao što ću ja uživati radeći ih za roditelje i djecu.