nedjelja, 29. siječnja 2023.

Kolač s jabukama i pudingom



Biskvit:

5 jaja 

5 žlica šećera

5 žlica glatkog brašna 

1 prašak za pecivo 

Nadjev:

1 kg očišćenih jabuka 

1 l vode  

3 pudinga od vanilije 

20 dag šećera 

4 dl slatkog vrhnja za šlag    



Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Izmiksati pjenasto žumanjke i šećer. Dodavati žlicu po žlicu brašna s praškom za pecivo. Istući bjelanjke u čvrsti snijeg i lagano sjediniti sa smjesom od žumanjaka i brašna.  Biskvit izliti u pleh od pećnice i staviti peći na 180 stupnjeva, dok ne dobije zlatno-smeđu boju. (brzo će biti pečen)  Za nadjev očišćene jabuke narezati na sitne kockice, staviti u veći lonac, dodati šećer i  8 dl vode.  Kuhati dok jabuke ne omekšaju. Kada su jabuke kuhane, usitniti ih štapnim mikserom.  Posebno u 2 dl vode dodati pudinge, promiješati i dodati u smjesu s jabukama. Miješati na laganoj vatri dok se ne zgusne. Vruću kremu izliti na biskvit.  Kada se kolač ohladi, izmiksati slatko vrhnje u šlag i premazati preko kreme. Staviti u hladnjak na par sati.

Ovaj starinski kolač, radila je i moja mama, ljeti i s keksima, tako da slobodno umjesto biskvita posložite petit kekse. Izdašan je, jednostavan i svi ga vole, jedino mi nikako nije fotogeničan i teško ga je rezati, a da lijepo izgleda...