Ovaj mjesec u igrici Kuvarijacije radili smo Svetosavske perece. Odmah mi se svidjela ideja jer nismo nikada radili perece. Djeca su se jako razveselila, tako da sam njima prepustila tu čast motanja. Zato izgledaju ovako debeljuškasto i nezgrapno. Nisam ih probala, ali ukućani su bili jako zadovoljni.
-klik-.
Tijesto:
300 gr oštrog brašna
500 gr mekog brašna tip
40 gr svježeg kvasca
malo šećera
1 žličica soli
2 dl toplog mlijeka
3 dl tople vode
1 dl ulja
Premaz:
1 jaje
Slani preljev:
3 žlice mekog brašna
1 žlica soli
po potrebi hladne vode
U toplo mlijeko staviti 2 žlice oštrog brašna, malo šećera i paketić kvasca i sačekati 10 minuta da kvasac počne fermentirati. Pomiješati brašna sa uljem i solju i dodati kvasac te umijesiti tijesto koje se ne lijepi za ruke, ali ne smije biti tvrdo.
Dobro ga mijesiti na pobrašnjenoj dasci bar 5 minuta uz dodavanje brašna ako je potrebno.
Prekriti tijesto i ostaviti na toplom 30 minuta da udvostruči količinu.
Pripremiti slani preljev. Pomiješati sol i brašno i polako dodavati hladnu vodu i miješati da nema grudica. Gustina je kao tijesto za palačinke.
Od tijesta kidati ili nožem odrezati male kuglice i prstima tanjiti u dugi štapić.
Smotati perec i slagati na podmazan pleh.
Samo malo podmazati uljem.
Ostaviti da se dižu oko 10 minuta dok se pećnica ne zagrije na 250 stupnjeva.
Prije stavljanja u pećnicu perece premazati umućenim jajem.
Peći perece do blago žute boje, izvaditi i staviti po njima slani preljev i
vratiti jos 2-3 minuta da se lijepo zarumene, a preljev osuši.
Fora je ovaj preljev kojim premazujete perece, isti je kao u pekarnici.