Počelo nam je Europsko prvenstvo u nogometu. Najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu. Nekako smo svi u to vrijeme bliski i navijamo samo za njih. Kada gube tugujemo, ljutimo se, kada vode, skačemo, vičemo... Sve je kockasto, od auta, odjeće, rekvizita. Takvi smo...
Sjećam se...studirala sam kada smo bili treći. Bila je to takva euforija, bilo je divno biti dio te publike, bilo je divno tada biti u Zagrebu...
Želim im svu sreću, a za vas predlažem grickalice, koje u suradnji s
Večernjim listom predstavljaju prve u nizu snackova za Europsko prvenstvo...
Sastojci:
- maslinovo ulje
- 1 glavica kapule
- 1 crvena paprika
- 600 g mljevenog junećeg mesa (može i miješano)
- 10 zelenih maslina (otkoštičenih i narezanih)
- 1 žličica mljevenog kima
- 1 žličica mljevene ljute paprike
- sol
- papar
- 1 jaje
Sastojci za tijesto:
- 100 g maslaca
- 250 g svježeg kravljeg sira
- 450 g integralnog brašna (može bijelo ili neko bezglutensko)
- sol
Priprema:
Zagrijati ulje te dodati sjeckanu kapulu i papriku na kockice. Malo propirjati, a zatim dodati meso i nastaviti dalje pirjati te dodati masline, kim i mljevenu ljutu papriku. Posoliti i popapriti.
Pirjati dok ne nestane višak tekućine. Ostaviti nadjev da se ohladi.
Umijesiti maslac, sir i brašno i dodati soli. Ako je tijesto pretvrdo, dodati vodu. Staviti u hladnjak na najmanje pola sata.
Nakon što je tijesto odstajalo, razvaljati ga i rezati krugove promjera 10 cm. U sredinu svakog kruga staviti 1 do 2 žlice nadjeva. Rubove premazati jajetom, preklopiti i vilicom pritisnuti.
Posložiti empanade na papir za pečenje, premazati ih razmućenim jajetom i staviti peći na 180 stupnjeva 20 minuta.
Ako želite, uz empanade možete poslužiti bilo kakav umak na bazi vrhnja ili jogurta. Mi smo umutili jogurt, svježi sir i malo tabasca.
Vrlo su jednostavne za napraviti, a uz detaljne upute kao i fotografije, čak i neiskusni kuhari moći će napraviti odličan snack za svoje prijatelje.
I neka naši pobijede...