Stranice

srijeda, 11. ožujka 2015.

Čokoladna granola i marmelada od bundeve i suhih marelica

Doručak...nekako sam naučila djecu da moraju nešto pojesti prije škole,  a i ja se potrudim kad rano ustajem da pojedem pahuljice. Vikendom je drugačije, sve je opušteno, spavamo duže i za doručak ima vremena. Tada jedemo naš domaći kruh i mažemo marmelade. Stavim ih jedno četiri na stol pa kome što paše.
Za rano buđenje predlažem čokoladnu granolu, jer da nema čokolade moja djeca ne bi jela. Recepti su objavljeni na Gastro.hr.

Sastojci:

4 šalice zobenih pahuljica
Pola šalice lana
Pola šalice kakaa
1/3 šalice ulja (kokosovo, maslinovo ili obično) 
Pola žličice vanilije
1/3 šalice meda
1 šalica grubo samljevenih oraha, lješnjaka ili badema
Par redova čokolade


Priprema:

1. Ulje, med i vaniliju zajedno pomiješati. Na veliki pleh od pećnice staviti masni papir i na njemu istresti pahuljice, zatim lan, kakao i orahe. Sve promiješati da bude ravnomjerno.
2. Dodati mješavinu ulja i meda, tako da se svugdje podjednako rasporedi. Staviti u pećnicu na 180 i miješajući peći oko 20 minuta. Odnosno onoliko koliko volite da budu zapečeno. Moja djeca vole kada su manje.
3. Obavezno miješati da svugdje budu hrskave.
4. Rebra čokolade nožem natrgati na komadiće i kada granolu izvadite iz pećnice posuti po njoj. Čokolada će se rastopiti i obložiti pahuljice.
5. Kada se granola ohladi spremiti je staklenu posudu i koristiti uz mlijeko ili jogurt.

Oni koji više vole marmelade, za njih jedna super kombinacija...

Marmelada od bundeve i suhih marelica

Sastojci:

800 g bundeve , ja sam koristila Butternut tikvu
250 g suhih marelica
1/2 litre narančina soka
500 gr smeđeg šećera
1 štapić vanilije 


Priprema:

1. Meso bundeve i suhe marelice narežite na sitne kockice i ubacite u lonac.
2. Štapić vanilije razrežite, postružite i dodajte sve bundevi i marelicama. Dodajte narančin sok i šećer.
3. Kuhajte dok bundeva i marelice ne omekšaju.
4. Usitnite štapnim mikserom i uspite u zagrijane staklenke, koje ste grijali na 100 stupnjeva u pećnici.
5. Zatvorite i okrenite na 5 minuta. Potom ih okrenite na pravu stranu i ostaviti da se ohlade.


Nadam se  da ćete odabrati ponešto za vaš doručak.


Dvije teglice su otišle za poklon mojim prijateljicama

http://prekratakdan.blogspot.hr/2017/05/krema-s-cokoladom-i-orasastim-plodovima.html

Broj komentara: 8:

  1. Divne su ti ove teglice, a vjerujem i marmelada koju si pospremila unutra! Tijekom radnog tjedna niti ne doručkujem doma, već pojedem voće kad dođem na posao, ali zato vikendom volim guštati u doručku

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja sam kandidat za sve i za granolu i za marmeladu. I ja sam imala problema sa doručkom ali sam udlučila da je vrijedno ustati 15 minuta ranije i doručkovati nešto zdravo.

    OdgovoriIzbriši
  3. Wow! Kako dobar doručak! Ja sam inače skroz neposlušna oko doručkovanja ali da ovo staviš pred mene odmah bih zagrizla ;) Divna marmeladica. Teglice su medene.

    OdgovoriIzbriši
  4. Volim granolu, ali mi se marmelada posebno dopada:) Predivne slike!

    OdgovoriIzbriši
  5. Zaista je lepo zapoceti dan uz ovakve receptice, a "homemade" pokloni su nesto najlepse cime mozemo obradovati drage osobe.:))

    OdgovoriIzbriši
  6. obožavam granolu i sama je vrlo često spremam

    OdgovoriIzbriši