Stranice

ponedjeljak, 22. veljače 2016.

Pita od brokule, poriluka i gorgonzole

Volim ove naše blogerske igrice...volim isprobavati nove recepte,  namirnice...recepte drugih blogera. Jednom mjesečno odem u knjižnicu i uzmem dvije literature, jednu za razbibrigu, a drugu kuharicu. Ovaj put sam uzela vegetarijansku kuharicu, nevegetarijanaca Yotam Ottolenghi OBILJE. Zapravo to su kolumne iz Guardiana. Čovjek  piše o povrću, a sanja meso... :). Kako nam je tema ovomjesečne igrice Ajme koliko nas je BROKULA I KARFIOL, koju nam je zadala Kata s bloga Katin špajz  odlučila sam se za pitu. Ova pita je toliko fina da sam svoju obitelj ostavila bez riječi. Ne mogu vjerovati da su mi djeca jela brokulu, koju inače jedu izmiksanu u juhi i još procijeđenu kroz sito...znači čistu vodicu od brokule. Muž je rekao, kada vidi brokulu i poriluk kupuje, da mu mogu  napraviti ponovo. Sigurno ću još koji recept isprobati iz ove izvrsne knjige...


  • lisnato tijesto u kockama (morala sam uzeti cijeli paket od 500 g jer je zaleđen pa mi je malo ostalo. Trebaju vam dvije kocke za okrugli kalup. Od viška sam napravila malu štrudlicu od sira)
  • glavica brokule (malo veća)
  • maslaca
  • 1 poriluk
  • 150 ml vrhnja za kuhanje
  • 80 ml vode
  • nasjeckanog vlasca (nisam imala friški pa sam stavila sušeni)
  • sol, papar
  • maslac
  • papar
  • 150 g gorgonzole
  • 1 jaje

Razvaljati prvu koru u krug, dovoljno veliko da se obloži okrugli kalup. Obložiti kalup, a višak tijesta odrezati. Staviti na kratko (10 min) u zamrzivač, trebalo bi i drugi krug razvaljati i isto staviti u zamrzivač dok se priprema ostalo, da tijesto ne bude gnjecasto. Izvaditi iz zamrzivača prekriti tijesto folijom ili papirom za pečenje na koju  stavimo grah koji će prekriti površinu (da se tijesto ne napuše) i u pećnicu na 15 minuta, odnosno dok ne postane svijetlo smeđe. Ukloniti grah i foliju, vratiti u pećnicu i peći još 5 minuta.  Ostaviti  da se ohladi.


Dok se peče podloga, pripremiti nadjev.  Kuhati cvjetiće brokule u kipućoj zasoljenoj vodi oko dvije minute, procijediti i pustiti da se posuše.
Rastopiti maslac u tavi i popržiti poriluk izrezan na sitne komadiće. Dinstati ga i podliti s 80 ml vode. Kada omekša, ali ne i dobije boju dodati vrhnje za kuhanje, vlasac, sol i malo crnog papra. Dobro promiješati i maknuti s vatre. (u originalu se još doda  senf i estragon, ja ga nisam imala).



Na ohlađeno tijesto najprije dodati mješavinu s porilukom, zatim brokulu koju lagano utisnemo u poriluk. Na sve to natrgati komade gorgonzole. Rubove pemazati dijelom umućenog jaja i na nadjev staviti okrugli dio tijesta koji bi trebao biti razvaljan u zamrzivaču. Ja ga nisam držala i isto mi je bilo ok. Štipkajući tijesto napraviti rub i višak odrezati. Premazati tijesto ostatkom jaja, vilicom malo pobockati  i peći 25 minuta na 200 stupnjeva. Odnosno dok ne dobije zlaćanu boju. Pitu pustiti da se malo prohladi. Dobra je i topla i hladna. Ja je jela i za ručak i za večeru.


Kako sam koristila i stabljiku brokule, ovo ona strši sa strane, nisam ni vidjela dok nisam počela obrađivati fotke..he, he...poseban tač!

Broj komentara: 5:

  1. Super izgleda. Nisam se nikada sjetila posuditi kuharicu u knjižnici, ustvari nekako se u zadnje vrijeme najčešće okrećem internetu kada trebam neki recept.

    OdgovoriIzbriši
  2. Prelepo deluje. O ukusu ne moram ni da razmišljam, znam da bi mi baš leglo. Sjajno!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ingrid ovo izgleda sjajno! Odlična ideja!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovo izgleda famozno i ja osobno ne volim brokulu ali moji doma za ovim sline.

    OdgovoriIzbriši