Stranice

petak, 20. svibnja 2016.

Dizani kolač od rabarbare

Prije dvije godine dobila sam od jedne gospođe rabarbaru, pretraživala recepte s njom i odlučila se za dizani kolač  iz knjižice Dr. Oetkera. Do danas ga nisam objavila na blogu, a kako je sada njeno vrijeme, iskorištavam priliku. Ako  je uspijete pronaći pripremite ovaj ukusni kolač. 
Rabarbaru botaničari zovu povrćem, a kuhari voćem. Za ishranu se koriste samo stabljike. Pokušala sam je uzgojiti u vrtu, nakon što sam od kolegice dobila sadnicu, ali nažalost primorska klima ili nešto drugo joj nisu odgovarali. 
 
 

Za dizano tijesto:


  • 370 g brašna
  • 1 instant kvasac
  • 50 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje
  • 200 ml mlijeka
  • 50 g otopljenog maslaca


Za nadjev:


700 g rabarbare

Za kremu od sira i vanilije:


  • 4 žumanjka
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 250 g svježeg sira
  • 250 ml mlijeka
  • 4 žlice limunovog soka
  • 100 g šećera
  • 1 puding s okusom vanilije
  • 3 žlice griza
  • 4 bjelanjaka

Za posipanje:

blanširani bademi za posipanje

Priprema:

Brašno staviti u posudu i promiješati sa suhim kvascem. Dodati šećer, vanilin šećer, sol, jaje, mlijeko i maslac. Sastojke promiješati i izraditi da se dobije, glatko tijesto. Ostaviti da se diže. Kako naravno nisam stigla isti dan napraviti, dizano tijesto sam stavila u frižider, ništa mu ne smeta. Drugi dan sam razvaljala tijesto i stavila ga u duboki lim podignutih rubova,  čini mi se da je moj bio premali pa se tijesto dosta diglo, ali sve ovisi kako volite. Za nadjev očistiti rabarbaru od kožice i odstraniti listove, ako ih ima jer su toksični. Narezati je na komade veličine 2 cm i poslagati po tijestu.
Od žumanjaka s kiselim vrhnjem, svježim sirom, mlijekom, limunovim sokom, šećerom, praškom za puding i grizom izraditi nadjev. Od bjelanjaka istući čvrsti snijeg i umiješati.
Masu izliti preko rabarbare, posuti listićima badema i staviti peći. Peći oko pola sata, dok se lijepo ne zapeče. Neka se kolač ohladi, pa ga posuti finim šećerom.
 

 

Recept je objavljen na portalu Dom i Stil.

Broj komentara: 6:

  1. Kolač ti divno izgleda! Na žalost, o rabarbari mogu samo da maštam, a baš bih da je probam!.. Nisam je do sad videla kod nas, barem ne tamo gde ja kupujem namirnice :(

    OdgovoriIzbriši
  2. Rabarbaru jako volim i pravimo i kolaše i napitke od nje a najduđe se održi u bašti. Moja devojčica voli i d aje ejde svežu. Naravno znamo da su listovi otrovni. Vrlo je povoljna i lako se snmrzne. Divan kolač si napravila!"

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Što joj treba za uspjeli uzgoj?. Davno sam je uzgajala, ali nikada nije imala takve stapke kao kupovne već neke tanke koje uopće nisu bile za upotrijebiti

      Izbriši
  3. Krasno izgleda. Spremam recept jer sam totalno u rabarbari.

    OdgovoriIzbriši