Stranice

četvrtak, 30. siječnja 2014.

Maneštra od graha, leće i ječma

Ne znam koliko vi koristite mahunarke i žitarice u svojoj prehrani,  mi često. Ova maneštrica je idealna za ove hladne zimske dane da ugrije tijelo, mada je mi često jedemo i ljeti. Meni je jako zgodna jer je djeca vole, a uvijek napravim za dva dana. U slučaju da mi ostane zamrznem pa mi bude za krizne dane. Dobro podnosi zaleđivanje.


Mahunarke su  najveći izvor biljnih proteina u prehrani, a kada se kombiniraju sa žitaricama može se postići zadovoljavajuća vrijednost aminokiselina. Kombinirajte mahunarke s C vitaminom jer je veća iskoristivost željeza. Malom djetetu, već od osam mjeseci možete dati ispasiran grah s naribanom jabukom. Ja uvijek ubacim svježi peršin kad je sve gotovo, koji je također bogat C vitaminom.


Količine su proizvoljne za ručak od dva dana i 4 osobe, nekako najviše stavim graha (dvije zdjelice od 3dl) , pa nešto manje ječma (jednu zdjelicu) i onda leće (jednu zdjelicu). Nećete pogriješiti u omjerima. Sve zajedno stavim močiti večer prije.
Drugi dan, procijedim vodu i zajedno sa suhim kostim stavim prokuhati, kada zavri opet bacim vodu. (kaže se da manje napuhuje). Zatim ponovo nadolijem vode i stavim zajedno s tri lista lovora koji također sprečava nadimanje kuhati u express lonac. Kuha se oko pola sata do 40 minuta, ovisi o starosti graha.


U drugi lonac (uvijek koristim neki ogroman) stavim dinstati dvije kapule,  tri mrkve izrezane na kockice, komadić korijena celera, tri lista celera (ja ga stavim cijeloga jer će poslije biti izmiksan) , može mala peperoncina ako volite ljuće. Dinstam, zatim dodam pomidora (tekućeg) iz tetrapaka (oko 2dl), posolim, popaprim, zalijem vodom da prekrije i pustim da se kuha dok kapula i mrkva ne omekšaju. U međuvremenu dodajem vode ako fali. Kada omekšaju, možete pustiti komade, ali ja zbog djece ispasiram u kremu. U to dodam skuhane grah, leću i ječam, promiješam i dodam vode ako fali, može i više jer stajanjem se zgusne. Vratim na vatru i pustim da još jedno provri. Ugasiti. Očistiti češnjak, stavim oko tri, nasjeckati zajedno s peršinom (može svežnjić) i dodati maneštri. Zaliti maslinovim uljem. Pustim oko pola sata prije nego se ide jesti, a  još je bolja drugi dan. Nasjeckati suho meso, staviti u maneštru i poslužiti.


Dobar tek!

subota, 25. siječnja 2014.

Mirisni zobeni keksići

Zahladilo je i jučer dok su se pahulje snijega poigravale ispred mog prozora, zaželjela sam miris keksića u mojoj kuhinji.  Dan ranije kolegica je ispekla zobene keksiće koje ja nisam probala  i rekla da su odlični. Odmah sam iskopala receptić i krenula u akciju. Sve se zamijesi odjedanput, a najviše posla oduzme čokolada koja se struže nožem.



1 zdjelica maslaca
2/3 zdjelice smeđeg šećera
1 i pol zdjelica sitnih zobenih pahuljica
1 i pol zdjelica integralnog brašna
1 i pol zdjelica zdrobljene tamne čokolade (može i čok. za kuhanje)
1 jaje
1 prašak za pecivo (može i manje, 2/3 vrećice)
1 ravna žličica soli
1 naribana kora od naranče
sok od pola naranče


Sve sastojke dobro umiješajte da dobijete kompaktnu masu. Čokoladu nemojte samljeti

do kraja. Sjeckajte nožem kako bi u keksima ostali komadići koji će se otopiti.

Rukom izradite kuglice koje ćete pritisnuti kako bi dobili oblik keksića. (ja sam čašom)
Pecite u plehu cca. 10 -15 minuta na 170 - 180 stupnjeva dok ne dobiju zlatnu boju.

Ono što sam izmijenila u odnosu na originalni recept je to da sam dodala šaku nasjeckanih mandarincina i sok od 2 mandarine. Spoj čokolade i mandarine je savršen. Pustila sam ih da se malo više ispeku tako da su dobili onu divnu hrskavost. Degustatori su samo radili mmmm...



Zobene pahuljice se uopće ne osjete, kao ni integralno brašno. Kuća je mirisala, a ja sam zadovoljna otišla na posao s posudicom prefinih keksića.

srijeda, 22. siječnja 2014.

Peciva s lješnjacima i sezamom

Sezam mi je baš neki izazov. Tako mala sjemenka, a meni tako inspirativna. Još u Krugu igrice Ajme koliko nas je nisam postavljala dva recepta, a kako stvari sad stoje ja mislim da će ih biti više od dva.
Na skijanju ove godine, otkrila sam peciva, nikad ih do sad doma nisam radila, jer treba nešto vremena za njih. Kako kruh radim u pekaču, on obavi pečenje i imam gotov proizvod, dok peciva još moraš premijesiti, oblikovati i pustiti da se dižu.
Ova peciva s lješnjakom i sezamom su pravo otkriće...

 

Peciva s lješnjacima i sezamom

 


  • 500 g bijelog brašna
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 150 grama samljevenih lješnjaka
  • 1 grančica ružmarina
  • 2 žlice sjemenki sezama
  • maslinovo ulje
  • 1 žlica šećera
  • sol i papar
U pekač sam stavila 2,5 dl mlake vode, dodala brašno, kvasac, šećer, malo ulja, sol, papar i pustila pekača da odradi posao miješanja i dizanja. Kad je to obavljeno izvadi se tijesto, premijesi i dodaju lješnjaci, 1 žlica sezam i ružmarin (nasjeckan). Mijesi se dok se svi sastojci ne spoje. Kalup se dobro naulji maslinovim uljem. Od tijesta formiramo peciva, stavimo u kalup,  pospemo sezamom i pustimo da se peciva još dižu oko 40 minuta. Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva i peciva staviti peći oko 30 minuta.



Odmah ih izvaditi iz kalupa i  pokrit krpom. Mogu se jesti sama, što smo kolegica i ja na poslu napravile, a mogu i s nekim namazom. Jutros je to bio med.


Ulaznicu šaljem Nataši s bloga Moja slatka kuhinja.

nedjelja, 19. siječnja 2014.

Rustikalni kolač od zobenih pahuljica


Kad je kolegica otkrila ovaj recept na kulki stalno je prisutan na našem meniju. Zobene pahuljice su izvrstan izvor zdravlja kako za odrasle tako i za djecu. Smanjuju količinu toksina u organizmu te fitokemikalijama smanjuju opasnost od karcinoma, pomažu u borbi sa žučnim kiselinama, pogoduju snižavanju visokog krvnog tlaka, predstavljaju vrijednog saveznika u borbi s raznim oboljenjima kože kao što su atopijski dermatitis, psorijaza ili pak suha koža. Zob svojim sluzima omekšava i štiti kožu te djeluje blago protuupalno.



Ubacim ih u kruh, uvijek kad radim integralni,  u popečke od povrća, u juhe...nebrojeno je kombinacija, a svom organizmu priuštit ćete dozu zdravlja.


Rustikalni kolač od zobenih pahuljica 

 


Recept je s kulke . Zamijenila sam jogurt s kefirom i dodala lješnjake ne skroz samljevene. Može se dodati što vam padne na pamet. Toliko malo šećera ide, da je idealna marendica za dijete. Umjesto šećera može se staviti med ili agavin sirup, ma kombinacija je nebrojeno.

(2 dl šalica)
  • 3 šalice zobenih pahuljica
  • 3 šalice naribanih jabuka
  • pola šalice šećera (meda)
  • pola šalice ulja
  • 3 jaja
  • 1 jogurt
  • 1 prašak za pecivo 

Umutiti jaja sa šećerom, dodati jogurt i ostale sastojke. Sve sjediniti i peći na 180 dok ne porumeni (20-30 minuta)









subota, 18. siječnja 2014.

Humus i lisnati indijski kruščić

Kada sam kod Milice vidjela kombinaciju humusa i ovog divnog kruščića, odmah sam zasukala rukave. Kako je tema ovog mjeseca sezam znala sam da ću raditi i humus i tahini. Humus sam radila davno prije nekih 5 godina, ali bez tahinija. Uzbuđenju nije bilo kraja. Djeca su mi ostala u produženom, muž na poslu, a ja u svom carstvu - KUHINJI. Slanutak sam stavila u express lonac nakon što sam ga prethodno močila cijelu noć, dodala sode bikarbone i kuhala oko 40-tak minuta. U međuvremenu sam umijesila tijesto za kruščiće prema Miličinom receptu gdje je ona to tako pedantno objasnila da čovjek ne može faliti.


Toplo preporučujem i uopće nije teško napraviti, treba nešto vremena, ali se sve isplati. Kad je slanutak bio skuhan, dio sam ubacila u multipraktik, dio pustila za maneštricu (u nekom drugom postu, nisam stigla slikati). Dodala tahini (sve odokativno), sok od cijelog limuna, 3 češnjaka, sol i papar. Mutila i dodavala maslinovog ulja dok se nije formirala pasta.


Kruščiće sam ispržila u teflonskoj tavi, narezala  na trokutiće i posložila oko humusa. E sad ide onaj najbolji dio. Sve sam to lijepo složila na stol i jedva čekala familiju da proba. Onda slijedi fijasko...djeca su napravila tako očajne face kad su probale da se moj muž odvalio od smijeha i pitale da li one to moraju jesti. E sad sam ja već bila tužna jer je meni bilo predobro. A što da radim? Rekla sam da pojedu samo kruščiće i maneštricu. Tako  je meni i mužu bilo i predjelo i večera...

Sastojci (prepisano s Miličinog bloga)

za tijesto
  • 250 g višenamjenskog brašna
  • 60 g rastopljenog putra
  • 1/2 žličice soli
  • oko 150 ml tople vode
za razvijanje
  • brašno za posipanje
  • oko 20g astopljenog putra
za prženje i premazivanje
  • 15g putra
  • žličica ulja za prženje

Postupak

Miješenje tijesta
  1. Izmiješajte brašno i sol. Dodajte otopljen putar, malo ga utrljajte u brašno, a zatim i toplu vodu. Zamijesite tijesto dodajući po potrebi još  malo brašna ili vode. Mijesite na radnoj površini dok ne dobijete glatko tijesto koje se više ne lijepi za ruke, ali je i dalje mekano. Nemojte pretjerati sa brašnom da tijesto ne bi postalo pre tvrdo.
  2. Ostavite da se odmori oko 20 minuta, do sat vremena.
Razvijanje i slaganje
  1. Tijesto podijelite na 4 jednake lopte i svaku malo premijesite. Sa svih strana ih obložite brašnom. Istopite 20 g putra.
  2. Istanjite valjkom što više svaku lopticu tijesta da bude kružnog oblika. Premažite putrom i pospite brašnom (tri prstohvata). Prstima malo rasporedite brašno i putar. Krenite od jednog kraja i počnite slagati list tijesta kao lepezu - kraj od koje ste počeli treba ostati ss gornje strane, a podižite i presavijajte unazad jedan po jedan sloj, tako da budu jedan preko drugog. Kad završite sa slaganjem, držeći za krajeve, lagano tresnite i malo izdužite tako presavijeno tijesto.
  3. Uvijte u rolicu. Lagano je pritisnite prstima i slobodni kraj podvucite i pričvrstite uz nju.
  4. Ponovite to sa ostalim lopticama tijesta i slažite ih na brašnom posut dio radne površine.
  5. Jednu po jednu rolicu razvaljajte, ali ne prejako, jer će se time izgubiti slojevi. Dakle, potrebno je istanjiti rolicu što više, ali što laganije, bez jakog pritiska. (nama su čak i draže deblje)
Prženje
  1. Zagrijte tavu. Potrebno je peći ih na srednjoj vatri. Kad se zagrije tava, dodajte kapljicu ulja - preporučujem kokosovo, ako vam je dostupno ili ghee jer oni neće dimiti prilikom zagrijavanja.
  2. Malo tresnite razvijeno tijesto da bi višak brašna otpao i stavite u tavu. Vidjet ćete da će se pojaviti mjehurići i tada je okrenite, premažite malo istopljenim putrom i pecite dok i sa donje strane ne dobije zlatno tamne krugove. Izvucite iz tave i premažite i tu stranu putrom. Ja nekada i ne premazujem već samo ispečem kao i tortilje.

četvrtak, 16. siječnja 2014.

Tahini (putar od sezama)


Tema ovomjesečne igrice Ajme koliko nas je sezam, koju je zadala naša domaćica Nataša s bloga Moja slatka kuhinja. Sezam svakodnevno koristim kao dodatak  kruhu. Uvijek me razveseli namirnica od koje ću isprobati nove recepte. Jedan od takvih je i tahini - putar od sezama. Kad sam se već pripremila za napraviti ga vidjela sam kod Zorice da je objavila recept za igricu. No nikad nisam radila tahini pa je ovo bila izvrsna prilika.


Kad idem u Italiju uvijek odem po određene namirnice koje se tamo isplate. Skužila sam da su i sjemenke i mahunarke puno jeftinije nego kod nas. Uzela sam paket integralnog sezama. Navečer sam ga namočila da se isperu eventualne nečistoće. Količina je naravno proizvoljna. Drugi dan sam   stavila u pećnicu na 150 stupnjeva i lagano tostirala, par puta sam promiješala. Nakon tostiranja pustila sam da se ohladi i stavila u multipraktik. Već nakon par minuta sezam počinje otpuštati svoju masnoću, ali da bi se dobila pasta treba se dodati maslinovo ulje.


 Rezultat je fenomenalan. Podsjeća na kikiriki putar, blago orašastog okusa. Odmah sam ga dodala u salatu. Muž ga je mazao na kruh, a sutra za predjelo ću raditi humus.


nedjelja, 12. siječnja 2014.

Francuski krumpir

Evo vratila se sa skijanja i bijelih planina. Bio je to jedan vrlo aktivan odmor bez predaha. Nisam bila aktivna ni na fejsu, ni blogu. Otkačila sam od svega i uživala u druženju s djecom, mužem i prijateljima. Jeli smo hranu koju smo doma skuhali i zaledili, a pili njihova pića, kao što je bombardino (liker od jaja), liker od jabuke i limoncelo. Svaki dan sam pekla kruh u pekaču, radila peciva, jer njihova  su skroz šupljikava i kad ih razrežeš imaš samo koru.


Poseban je to osjećaj kad se popneš na planinu i svladavaš sve te zavoje i strmine, kada prođeš kroz maglu i ostaviš je ispod sebe...


Danas kad smo se probudili imali smo pune ruke posla, od pranja robe do raspremanja i svega ostalog.  Razmišljala sam što bi za ručak, pogledala u frižider i odlučila se za francuski krumpir. Moram priznati da sam ga prvi put radila. Iskoristila namirnice koje sam imala u frižideru.

Francuski krumpir


 
(mjere su sve otprilike, ono što sam imala)

1 kg krumpira 
4 kranjske kobasice
malo pancete
4 tvrdo kuhana jaja + 1 za preljev
2 dl vrhnja za kuhanje
sira po želji

Krumpir sam skuhala u kori i narezala na ploškice, jaja također. Redala sam...red krumpira, red jaja, red kobasica, posula s malo pancete i ribanog sira. Dobro posolila i popaprila. Umutila  jedno jaje, vrhnje za kuhanje i time zalila. Zapekla sam oko pola sata.
Jednostavan, a ukusan obrok.






srijeda, 1. siječnja 2014.

Nova 2014...

Drage moje želim Vam sve najbolje u Novoj 2014. Najviše zdravlja,  sreće i kreativnog kuhanja. Mi smo završili staru godinu s ovim divnim kuglicama, koje su bile jedan od predjela na našem blagdanskom stolu.



Vidjela sam ih još u Dobroj hrani i odmah sam znala da je to što želim. Koristila sam feta sir koji se idealno uklopio u ovu kombinaciju. Recept možete pronaći na blogu Da mi je nešto slatko. Ima tamo još dobrih recepata za ovakve prilike i sigurno ću nešto isprobati.

  • 200 g feta sira ili sirnog namaza
  • sol (po potrebi)
  • 6 odkoštenih datulja
  • 30 g očišćenih pistacija
  • 1 žlica crvenog papra

  1. Posolite sirni namaz ako je potrebno. Uzmite po žličicu namaza i oblikujte ga dlanovima u kuglice.
  2. Datulje, pistacije i papar stavite u blender i sjeckajte dok ne dobijete sitne komadiće (ako nemate blender, možete i nožem).
  3. Uvaljajte kuglice u dobivenu mješavinu i do posluživanja ih čuvajte u hladnjaku (možete ih pripremiti i dan prije nego što ih budete posluživali).