Kad idem u Italiju uvijek odem po određene namirnice koje se tamo isplate. Skužila sam da su i sjemenke i mahunarke puno jeftinije nego kod nas. Uzela sam paket integralnog sezama. Navečer sam ga namočila da se isperu eventualne nečistoće. Količina je naravno proizvoljna. Drugi dan sam stavila u pećnicu na 150 stupnjeva i lagano tostirala, par puta sam promiješala. Nakon tostiranja pustila sam da se ohladi i stavila u multipraktik. Već nakon par minuta sezam počinje otpuštati svoju masnoću, ali da bi se dobila pasta treba se dodati maslinovo ulje.
Rezultat je fenomenalan. Podsjeća na kikiriki putar, blago orašastog okusa. Odmah sam ga dodala u salatu. Muž ga je mazao na kruh, a sutra za predjelo ću raditi humus.
Pravila sam i baš sam zadovoljna. Tada sam pravila malu količinu, ciljano za nešto, pa me zanima koliko može stajati. Imaš li ideju?
OdgovoriIzbrišiJa mislim da Milica ima pravo, trebao bi mjesec dana u frižideru. Oni kupovni traju duže jer ih konzervans štiti.
IzbrišiBaš prava susam-stvar kao ulaznica za igricu ovog mjeseca! Teško da si mogla bolje pogoditi! :)
OdgovoriIzbrišiJa sam kupovala do sad različite vrste i najviše volim svijetli tahini, laganog ukusa. Nisam pravila jer nikako da kupim neku sjeckalicu koja je u stanju da usitni susam, ali sigurno domaći ima još više ukusa.
A Miki, što se tiče stajanja, znam da kupovni može stajati jako dugo, mjesecima (ranije se i to dešavalo, jer ga nisam tako često koristila kao danas), a kupujem onaj na kome piše 100% susam, bez aditiva. Ako je dobro zatvoren i čuvaš ga u frižideru, vjerujem da i ovaj domaći može dugo stajati - za početak računaj na 20 dana-mjesec npr., pa onda vidi da li se mijenja...
Ja sam koristila mini sjeckalicu čiji je nož sličan onome za kavu. Ne usitni on skroz sezam ali to mu baš daje onu rustikalnu notu. Kupovni nisam nikad probala pa ne mogu usporediti
IzbrišiI meni se dopada ova ideja, ni sama nisam znala sta se sve moze napraviti od susama dok nisam krenula da istrazujem. Tahini mi je na listi za probu:)
OdgovoriIzbrišiKada sam tražila po netu ima svakakvih ludih ideja, nadam se da ću stići još nešto napraviti, a ako ne s ovim sam super zadovoljna
IzbrišiObožavam tahini ali nisam nikad probala da pravim sama. Problem mi je što nemam seckalicu ali ona mi je na listi za kupovinu ;)
OdgovoriIzbrišiDivne fotke!
Ja sam isjeckala s najobičnijom, jeftinim. Ostanu komadići, ali se to meni baš tako sviđa.
Izbrišiodlična ulaznica i super fotografije!
OdgovoriIzbrišinekako se kao normalno nameće da pravimo tahini za igricu, palo je i meni na pamet. imam negde zapisan recept, samo što po njemu ide susamovo ulje, ali verujem da je dobar i sa maslinovim. tahini sam htela da pravim kako bih napravila humus, pa pade u zaborav i jedno i drugo do ovog kruga igrice. :)
Tako sam se i ja osjećala kad sam vidjela kod Zorice već objavljen recept, ali eto stavila sam svoj i svoje fotke. Danas sam napravila humus i vjerojatno ću i to objaviti.
IzbrišiMnogo su lepe slicice a sezamov puter mi je tako fino zamirisao sa ekrana.:))
OdgovoriIzbrišiHvala na pohvalama za fotkice, to mi puno znači jer sam totalni amater, a htjela bi da super izgleda. Što više radim i sama vidim da napredujem.
IzbrišiSezam obožavam i kao ti načešće ga koristim na kruhu ili u njemu ali ovaj namaz je odlčan.
OdgovoriIzbrišiMuž se ljuti da sam ga ubacila u humus, moram napraviti novu turu.
Izbriši