ponedjeljak, 27. svibnja 2013.

Bazga

Imam sreće što je jedna velika livada ispred moje kuće puna koprive, divljeg radića i bazge.  Samo koraknem i eto bogatstva. Koprivom i divljim radićem sam se bavila dok nisu pokosili a sad je red na bazgi. To ljekovito stablo ne bi nikako trebalo biti zanemareno jer je u potpunosti iskoristivo. 



Cvijetovi se beru za sunčana dana zbog dragocijenog peluda i mogu se spremati za sirup, čaj ili ih se može pohati. Od ploda koji nastane u jesen a tamnocrvene je boje mogu se raditi pekmezi, kompoti ili likeri. Treba napomenuti da su bobice otrovne sirove. Kora se također može brati u jesen i sušiti za čaj.  Željezo, natrij, kalij, eterična ulja, tanin, vitamin C, vitamini B i A... neki su od ljekovitih sastojak ove prekrasne biljke. Bazgu povezujemo najviše s bolestima respiratornog sustava. Blagi je laksativ pa ju je preporučeno uzimati kod crijevnih i probavnih poremećaja, a ugodna je okusa, što posebno vole djeca.

Radila sam sirup od cvjetova bazge, a dio sam stavila sušiti za čaj koji će dobro doći mojoj djeci u zimu kad počnu prehlade.

 SIRUP


30 cvjetova bazge

2 kg šećera

2 žlice limuntusa

3 litre vode

U hladnu vodu potopiti cvjetove bazge čim se uberu i pustiti ih namakati 24 sata. Drugi dan procjediti  kroz gazu, dodati šećer i limuntus. Pustiti da se šećer otopi. Povremeno promiješati. Kada se šećer rastopio točiti bazgu u oprane boce.
Veći dio stavljam u plastične boce i zamrznem. Tako imamo prekrasan sirup tokom cijele godine.

Broj komentara: 7:

  1. Odlican, informativan post. Od zove / bazge sam do sada samo probala sok (sirup).

    OdgovoriIzbriši
  2. Divan post o bazgi koja zbilja svojim dobrim svojstvima zaslužuje svu pažnju,kod nas je ove godine u vrtu dala sve od sebe sa cvijetom.

    OdgovoriIzbriši
  3. Nisam znala da se može zamrznuti. U mojoj varijanti se šećer prokuha sa vodom u kojoj su se močili cvjetovi. Sirup je uistinu osvježavajući, a povoljan učinak na zdravlje je samo dodatni bonus

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da šećer ni ne treba prokuhavati jer se lako otapa. A ledim jer mi zakuha preko ljeta pa tako produžim trajanje a sirup uopće ne mijenja ukus

      Izbriši
  4. I ja ju jako, jako volim!!! Pravili smo sok po Nelinom recepu sa puuuunoooo limuna i mnogo je fini. Jedino ju još nisam pohala, ali probacu i to...

    OdgovoriIzbriši