subota, 8. lipnja 2013.

Sirup od mente

Kad sam prijateljici Andreji poklonila bocu sirupa od bazge, ona me pitala da li sam ikad radila sirup od mente. Nije mi to uopće palo na pamet, ali sam rekla čim dođem doma radim. Tako je i bilo. Mama i ja smo požele metvicu, dio sam stavila sušiti, dio stavila u rakiju (to ću objaviti nakon 40 dana stajanja), dio u sirup i dio odnjela na posao.  Kamilicu sam isto tako povezala. okrenula i stavila sušiti. Najesen ću raditi male paketiće za čajeve.



Prosurfala sam malo i pretražila recepte. Žene su se uglavno bunile da sirup nema neku boju pa su stavljale aromu radi boje. To me ponukalo da mentu izmiksam. Što se tiče količine, ni to nisam bila sigurna. Uzela sam zdjelu od multipraktika i unutra stavljala listiće mente. Kad sam je napunila stavila sam miksat. Znači količina mente je ona koja ide u multipraktik. Kad sam to izmiksala stavila sam je u 3 litre vode i pustila 24 sata da se namače.


Slijedeći dan procijedila sam kroz gazu i bila presretna kad sam vidjela zelenu boju. Da to je to, probala okus, podsjećalo je na čaj. Dodala sam 2 kg šećera i par žlica limuntusa. Povremenim miješanjem, šećer se rastopio i sirup od mente je bio spreman za pretakanje. Okus je sličan zašećerenom čaju od mente. Jako paše limun ovako cijeli. Živjeli!



Broj komentara: 12:

  1. Upravo mi treba jedan takav receptic, posadila sam par strukova mente u zardinjere i sada raste kao luda, moram je obuzdati i mislim da je ovaj recept stigao kao porucen.:)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Sjecam se da se u mom kraju nekada davno pravio sirup od mente; hvala na receptu ovog divnog napitka.

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlična ideja za vruće ljetne dana a da ne pijemo uvijek sok od bazge.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Točno tako, probat ću i od koprive, baš me zanima kakav je ukus

      Izbriši
    2. Fenomenalan je okus,radim ga već godinama kao i sirup od bazge i mente....

      Izbriši
    3. Stalno mi kose koprivu pa nikako da je uhvatim

      Izbriši
  4. Divan sok,ja ga već nekoliko godina radim,moji su poludjeli za njim,baš je osvježavajuć i posebno ukusan:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kod mene piju samo odrasli, djeci je ko čaj pa im se ne sviđa, oni ostaju pri bazgi

      Izbriši